Volg ons via
 

Kasboek bijhouden in Excel

Kasboek in Excel | Voorbeeld bestand voor het bijhouden van al je huishoudelijke uitgaven.

Als je plotseling moet bezuinigen, is het handig als je weet waar je je geld nu eigenlijk aan besteedt. Maar ook als je niet moet bezuinigen, kan het toch heel nuttig zijn om inzicht in je bestedingen te hebben. 

Als je maandelijks een halfuurtje tijd besteedt aan het analyseren van je uitgaven dan heb je direct al veel inzicht en kun je eventueel bijsturen. Het bijhouden van je uitgaven kan heel eenvoudig in Excel. 

Sje heeft een bestandje gemaakt dat je als basis kunt gebruiken voor je uitgaven-administratie. Het excelbestand vind je onderaan dit artikel. 

Toelichting bij het bestand

Hieronder staat een 4-koloms- en 5-kolomsversie van het kasboekdocument. Kijk maar hoeveel kolommen voor verschillende kostensoorten je nodig hebt. Je kunt de kolommen natuurlijk ook andere namen geven, het is maar net welke kostensoorten je belangrijk vindt.

Het is alleen een document om je uitgaven bij te houden, niet om je inkomsten ook in te voeren om uiteindelijk een saldo te zien aan het eind van de maand. Het doel van dit overzicht is namelijk om een wat duidelijker beeld te hebben van waar het geld allemaal naar toe gaat.

De blauwe kolommen zijn om in te vullen, de witte kolommen ernaast zitten er alleen maar omdat ik bovenin het gele vakje wilde kunnen creëren waar de formule in staat die alles van die betreffende kolom zelf optelt. In die witte kolommen moet je dus niks invullen. Dus wijzig ook niks handmatig in de gele vlakjes want daarin staan de formules waar het document op draait. De bedragen in de gele vakjes passen zichzelf aan zodra je verderop in het document iets invult.

In de roze kolom komt verder ook niks te staan, alleen bovenaan het totaal voor die maand. Dus ook in de roze kolom niks invullen.

Wellicht ten overvloede het volgende. Onderaan het document zie je tabbladen met de maanden erop. Ik gebruik voor elke nieuwe maand een nieuw tabblad. Namen van tabbladen kun je wijzigen door er met je rechtermuisknop op te drukken en dan voor rename (of waarschijnlijk in de Nederlandse versie "hernoemen") te kiezen. Nieuwe naam intikken, of alleen het jaartal wijzigen en op Enter drukken.

Op de eerste regels staan alvast wat bedragen om een eerste idee te geven.

Als je het document nu in elk geval als 2012 en als blanco versie opslaat, dan hoef je het document aan het eind van volgend jaar niet helemaal leeg te maken om voor 2013 in te kunnen gaan vullen maar kun je gewoon die blanco versie oppikken (namen tabbladen wijzigen van ene naar andere jaartal) en opslaan als 2013.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Reageer hieronder. 

Heb je iets aan dit bestandje? Klik dan onderaan dit bestand op de google +1 button om je waardering uit te spreken!

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

15 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 08-02-2012
Hits: 84028
Categorie: 
Geld besparen, Geldzaken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
kasboek in excel, voorbeeld, uitgaven huishouden, uitgaven bijhouden, huishoudelijke uitgaven