Volg ons via
 

Afval verminderen tips

Afval verminderen tips | Enkele tips voor het verminderen van huisafval.

De afvalberg groeit dagelijks door, terwijl iedereen in zijn achterhoofd best weet dat dit niet goed is voor het milieu. Wil jij milieubewuster gaan leven en je hoeveelheid huisafval verminderen? Begin dan met deze tips:

Denk na voordat je koopt

Bedenk voordat je iets nieuws aanschaft of je het ook écht nodig hebt. Soms kun je dingen ook prima oplossen met iets dat je al in huis hebt. Hoe meer je koopt, hoe meer afval je krijgt. 

De verpakking

Koop geen dingen die per stuk zijn verpakt. Koop één grote fles in plaats van 4 of 8 kleinere. Koop één grote doos in plaats van enkele kleine doosjes. Dit scheelt meestal ook aanzienlijk in de portemonnee.Koop verse groente en fruit en koop granen, pasta en gedroogde vruchten in bulk.Bekijk de verpakking of er een logo op staat waaruit blijkt dat deze gerecycled kan worden.

Plastic tasjes 

Neem een ​​canvas boodschappentas mee naar de winkel als. Vraag niet om een tasje als je maar een paar dingetjes hebt gekocht die je ook gemakkelijk kan dragen. Kan het niet anders en moet je iets toch in een tasje laten doen? Hergebruik het tasje dan thuis bijvoorbeeld als pedaalemmerzak.

Papier verminderen

Ben jij ook zo iemand die elk mailtje print? Vaak is het helemaal niet nodig om dingen uit te printen en kun je het prima lezen op het beeldscherm. Probeer zo weinig mogelijk te printen. 

Ontvang je nog papieren bankafschriften en krijg je veel rekeningen via de post? Stap over op elektronisch bankieren en zet afschriften stop. En vraag om digitale nota's in plaats van papieren. 

Tijdschriften en kranten kun je tegenwoordig ook online lezen. Zeg de papieren versie op. 

En lees je de helft van de reclamefolders die je ontvangt niet? Haal dan bij de gemeente een nee-sticker op die je op je brievenbus kunt plakken.

Cadeaupapier en -tasjes kun je meestal nog hergebruiken. Is het niet meer mooi genoeg om een cadeau in te verpakken? Bewaar het dan als knutselmateriaal.

Weggeven en verkopen

Loop kritisch door je huis en bekijk wat je niet gebruikt. Hanteer als vuistregel dat als je iets het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, je het waarschijnlijk ook niet nodig hebt. Wat je niet meer nodig hebt, geef je weg of verkoop je.

Hergebruik

Tegenwoordig kun je voor elk schoonmaakklusje wel een apart doekje verkrijgen. Al die doekjes verdwijnen uiteindelijk op de afvalberg. Gebruik daarom je eigen doeken om dingen schoon te maken en was ze uit. 

Gebruik een washandje in plaats van snoetenpoetsers en andere reinigingsdoekjes. 

Je lunch verpak je in een lunchtrommel in plaats van in plastic zakjes. Gebruik geen kleine verpakkingen drinken. Geef je kinderen een drinkbeker mee naar school. 

Verminderen

Bedenk voor je iets koopt of je het ook daadwerkelijk op krijgt voordat de houdbaarheidsdatum is bereid. Plan bijvoorbeeld vooraf een weekmenu en baseer daarop je boodschappenlijst.

Lenen in plaats van kopen

Voor sommige klusjes heb je gereedschap nodig dat je bijna niet gebruikt. In dat geval kun je het net zo goed lenen van een buurman, familielid of kennis in plaats van het gereedschap zelf aan te schaffen. Veel gereedschappen kun je ook huren bij bijvoorbeeld Praxis of Gamma.

Afval scheiden

Naast het verminderen van afval is het ook belangrijk om je afval goed te scheiden. Hang op een logische plaats een zak voor het plastic afval. Spoel vleesbakjes en ander vies plastic eerst af onder heet water dan kan het prima bij het plastic afval. Breng het wekelijks naar het inzamelpunt. Scheid ook glas en papier. Gebruik de groene container voor groente- en fruitafval, ook in de zomer. Lees de tips voor het voorkomen van maden in de groene container. 

Heb jij zelf nog goede tips voor het verminderen van afval? Plaats je reactie onder dit artikel.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 13-02-2012
Hits: 8303
Categorie: 
Consuminderen en geld besparen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Afval verminderen tips, huisafval, tip, papier, hergebruik, verpakkingsmateriaal, plastic scheiden, groene container