Volg ons via
 
 

Een beetje oudhollands

Leilindes | Je ziet ze vaak bij boerderijen. Heel oude bomen. Een dikke stam met daarop alleen een paar dikke knoesten.


Leilindes
Je ziet ze vaak bij boerderijen. Heel oude bomen. Een dikke stam met daarop alleen een paar dikke knoesten. In mijn vorige tuin hadden we ze ook. Ze pasten goed bij het huis dat een beetje in cottagestijl was. Lichte steen, rood dak, lage dakgoot, spijlen in de ramen en luiken. 

Het grote voordeel van leilindes is, dat ze groen en dicht zijn in de zomer. Een natuurlijke zonnewering die meteen ook nieuwsgierige blikken tegenhoudt. In de winter, als het buiten donker is, zijn ze kaal en heeft het licht vrij spel.Onze leilindes stonden op de rand van de voortuin, als een soort haag op poten. Er tussendoor stond een prachtig hekwerk om ze langs te leiden. Op de foto hierboven kun je dat goed zien. Dat hadden we laten maken van betonijzer en dikke stalen buizen. Daarop waren van die Franse smeedijzeren punten gesmeed. Alles was groen gegalvaniseerd. Zo was het betaalbaar en duurzaam tegelijkertijd. Het staat er inmiddels al zeker 20 jaar zonder een spatje roest. 

Geluk
Met de leilindes hadden we ook geluk. Normaal zijn ze behoorlijk prijzig. Je moet namelijk nogal wat geduld hebben voordat ze een beetje lijken op die haag-op-poten. En het is daarom best schrikken als je het prijskaartje ziet. Een boom met een stamomtrek van 14 tot 16 centimeter kost al gauw een paar honderd euro. (Pak een eens een meetlint en probeer dat eens uit. Moet je eens kijken hoe dun dat stammetje dan nog is!) Je koopt er dus niet zomaar eentje. Laat staan zeven…

Maar wij hadden een vriend die werkte op een bosbouwschool. Daar hadden ze wat proefbomen van een jaar of wat oud (stamomtrek 20 centimeter) waarop de leerlingen hun snoeischaar lustig hadden kunnen botvieren. Dat kon ons niet schelen want daardoor was de prijs per boom maar 25 gulden. Die wilden wij wel. Die bomen zijn dus ook al ruim 25 jaar oud.

 

En hoe kom ik hier nu op?
Omdat het nu de goeie snoeitijd is voor leilindes. Vandaar.
Het kan ook best eerder, in december al. Wij begonnen dan meestal, want het is een hele klus, zeven leilindes snoeien. Alle jonge takken moeten er namelijk af. Je houdt dan een kale boel over, maar dat loopt in het voorjaar weer frisgroen uit. En je houdt ook een boel snoeiafval over. Daar kun je wekenlang je groene container mee vullen.
Maar wij vonden het dat wel waard. En gelukkig vindt de huidige bewoner dat ook en dus staan ze daar nog steeds te pronken.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Afbeeldingen
  • P1010003.JPG
  • Leilindes_01.JPG
  • Leilindes_03.JPG
Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
3 reactie(s)
Maria1000
Geplaatst op 16-02-2012 om 00:05

Én een belangrijke bijenboom! Er zouden er weer meer van moeten komen in Nederland.

Joke
Geplaatst op 15-02-2012 om 21:28

Ja, wat een heerlijke bomen hè? Ik had ze ook graag langs de achterschutting gehad, maar dat vonden mijn achterburen niet zo leuk. Vandaar dat er nu vijgen staan.

Die zijn trouwens ook prachtig!

Jeroen
Geplaatst op 15-02-2012 om 21:11

Hier nog een liefhebber van leilindes. Leilindes zijn ook ideaal om de inkijk in je tuin te verminderen. Ons oude huis grensde met de achteruin op de achtertuin van een ander blok huizen. Door de leilindes op de grens zaten we in de zomer altijd heerlijk afgeschermd. En het staat ook nog eens mooi.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 14-02-2012
Hits: 4827
Categorie: 
Tuinieren, Tuinieren met Joke
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
leilindes, snoeien, tuinieren, haag, stamomtrek, bomen, tuinafscheiding
Gerelateerde artikelen