Volg ons via
 

Een beetje oudhollands

Leilindes | Je ziet ze vaak bij boerderijen. Heel oude bomen. Een dikke stam met daarop alleen een paar dikke knoesten.


Leilindes
Je ziet ze vaak bij boerderijen. Heel oude bomen. Een dikke stam met daarop alleen een paar dikke knoesten. In mijn vorige tuin hadden we ze ook. Ze pasten goed bij het huis dat een beetje in cottagestijl was. Lichte steen, rood dak, lage dakgoot, spijlen in de ramen en luiken. 

Het grote voordeel van leilindes is, dat ze groen en dicht zijn in de zomer. Een natuurlijke zonnewering die meteen ook nieuwsgierige blikken tegenhoudt. In de winter, als het buiten donker is, zijn ze kaal en heeft het licht vrij spel.Onze leilindes stonden op de rand van de voortuin, als een soort haag op poten. Er tussendoor stond een prachtig hekwerk om ze langs te leiden. Op de foto hierboven kun je dat goed zien. Dat hadden we laten maken van betonijzer en dikke stalen buizen. Daarop waren van die Franse smeedijzeren punten gesmeed. Alles was groen gegalvaniseerd. Zo was het betaalbaar en duurzaam tegelijkertijd. Het staat er inmiddels al zeker 20 jaar zonder een spatje roest. 

Geluk
Met de leilindes hadden we ook geluk. Normaal zijn ze behoorlijk prijzig. Je moet namelijk nogal wat geduld hebben voordat ze een beetje lijken op die haag-op-poten. En het is daarom best schrikken als je het prijskaartje ziet. Een boom met een stamomtrek van 14 tot 16 centimeter kost al gauw een paar honderd euro. (Pak een eens een meetlint en probeer dat eens uit. Moet je eens kijken hoe dun dat stammetje dan nog is!) Je koopt er dus niet zomaar eentje. Laat staan zeven…

Maar wij hadden een vriend die werkte op een bosbouwschool. Daar hadden ze wat proefbomen van een jaar of wat oud (stamomtrek 20 centimeter) waarop de leerlingen hun snoeischaar lustig hadden kunnen botvieren. Dat kon ons niet schelen want daardoor was de prijs per boom maar 25 gulden. Die wilden wij wel. Die bomen zijn dus ook al ruim 25 jaar oud.

 

En hoe kom ik hier nu op?
Omdat het nu de goeie snoeitijd is voor leilindes. Vandaar.
Het kan ook best eerder, in december al. Wij begonnen dan meestal, want het is een hele klus, zeven leilindes snoeien. Alle jonge takken moeten er namelijk af. Je houdt dan een kale boel over, maar dat loopt in het voorjaar weer frisgroen uit. En je houdt ook een boel snoeiafval over. Daar kun je wekenlang je groene container mee vullen.
Maar wij vonden het dat wel waard. En gelukkig vindt de huidige bewoner dat ook en dus staan ze daar nog steeds te pronken.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Afbeeldingen
  • P1010003.JPG
  • Leilindes_01.JPG
  • Leilindes_03.JPG
3 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 14-02-2012
Hits: 5976
Categorie: 
Tuinieren, Tuinieren met Joke
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
leilindes, snoeien, tuinieren, haag, stamomtrek, bomen, tuinafscheiding