Volg ons via
 

Hygiëne in de keuken

Hygiëne in de keuken | Voorkom voedselvergiftiging met deze basisregels voor het bereiden van eten.

Hygiëne in de keuken

Je kent vast wel die tv-programma’s over vieze huizen, smerige keukens in studentenhuizen en zelfs restaurants die niet door de schoonmaakkeuring komen. Je moet er toch niet aan denken dat je uit zo’n keuken te eten krijgt? Maar weet jij eigenlijk wel welke basisregels je moet hanteren als het om hygiëne in de keuken gaat? Maak jij je niet per ongeluk schuldig aan verspreiding van bacteriën. Om dit te checken hebben we hieronder wat basisregels voor in de keuken genoteerd.

Jaarlijks wordt meer dan één miljoen mensen getroffen door een voedselinfectie of –vergiftiging met maagdarmklachten tot gevolg. De belangrijkste oorzaak is onzorgvuldig omgaan met de hygiëne bij de bereiding van het eten.

De boodschappen

Let bij het doen van de boodschappen op of de verpakking niet kapot of vies is. Controleer of de houdbaarheidsdatum van het product niet verstreken is. Neem voor diepvriesproducten een koeltas mee naar de winkel.

Berg de boodschappen na thuiskomst direct op. Begin met de diepvriesproducten en de dingen die in de koelkast moeten. Zet de producten waarvan de houdbaarheidsdatum het eerst verstrijkt vooraan, zodat deze het eerst gepakt worden. Zorg dat de verpakkingen goed gesloten zijn. 

Plaats rauwe producten onderin de koelkast en bereide producten bovenin. Zo voorkom je dat de bacteriën uit rauwe producten op de bereide kunnen druppelen.

Handen wassen

Was voordat je eten bereidt altijd eerst je handen. Gebruik bij voorkeur vloeibare zeep en was je handen grondig tot aan je polsen en ook tussen je vingers.

Droog de handen met een schone handdoek of met een stuk keukenpapier.

Eten laten ontdooien

Ga je aan de slag met producten die je in de vriezer hebt bewaard dan is het van belang dat je correct ontdooit.

Groenten kun je het best in bevroren toestant koken. 

Diepgevroren vlees of vis ontdooi  je eerst, bij voorkeur in de koelkast. Vang het vocht op en gooi dat weg. Knoei je per ongeluk met het vocht dep het dan schoon en droog met een stuk keukenpapier. 

Ontdooi je het vlees of de vis in de magnetron, bereid het dan direct na het ontdooien.

Het koken

Houd rauw voedsel en bereid voedsel altijd goed gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen. Zorg ook dat je groenten niet snijdt op dezelfde snijplank als waarop je het vlees gesneden hebt. Gebruik aparte snijplanken voor groente en vlees en was tussentijds je handen. Raak geen groente of fruit aan als je je handen nog niet hebt gewassen na het aanraken van rauw vlees.

Zorg voor schoon keukengerei. Kook met schone pannen en gebruik schone messen, lepels en vorken. Raak het eten zo weinig mogelijk aan met blote handen.

Als je eten uit een blikje gebruikt, maar het conservenblik dan voor opening eerst schoon.

Wil je het eten even proeven? Doe dit met een schone lepel of vork en leg deze direct daarna bij de vieze vaat. Gebruik de lepel of vork niet twee keer.

Dek het eten goed af om te voorkomen dat er ongedierte op af komt.

Eten bewaren

Bewaar bereid eten altijd in de koelkast en niet langer dan 3 dagen. Laat het eten na de bereiding afkoelen en plaats het in de koelkast. Snel eten laten afkoelen doe je met deze tip.

Zorg er bij het opwarmen voor dat je het eten goed laat doorkoken.

Schoonmaken van de keuken

Maak de koelkast 2-wekelijks schoon en de vriezer ontdooi je eens in de 3 maanden alvorens deze schoon te maken. Ruim de voorraadkast 1 keer per kwartaal uit en maak het van binnen schoon. Als je elke week 1 keukenkastje leeg haalt en van binnen schoonmaakt, weet je zeker dat je keuken op elk moment acceptabel schoon is. 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 21-02-2012
Hits: 9994
Categorie: 
Eten & Drinken, Koken voor beginners, De Keuken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
hygiëne in de keuken, hygiënisch, eten bereiden, voedselvergiftiging, bacteriën, kruisbesmetting, eten ontdooien, eten bewaren, restjes, keuken schoonmaken, koelkast, vriezer