Volg ons via
 

Zelftest

Mos houdt van zure grond. Maar wist je dat er ook soorten zijn die juist van kalk houden? Je kunt je grond testen op zuurtegraad.

In ons dorp is een Welkoop. Ik kom daar vaak, zeker eens per week. Ze hebben er van alles voor dier en tuin. Maar ook gereedschap, verf, kaarsen, kerstbomen, paaseieren, broodmix, strooizout, metselzand, konijnen en parkieten. Om maar eens een paar dingen te noemen.

Bij de kassa
Vanmorgen was ik er voor kattenvoer en kattenbakstrooisel. Ik was snel klaar en bij de kassa stond verder niemand. “Dat wordt dan 24 euro 95, mevrouw,” zei het meisje achter de kassa. Prima. “Wilt u nog een gratis test mee?” Een test? Ik had al visioenen… “Ja, om te zien of de grond in uw tuin kalk nodig heeft.” Dat viel mee. Maar voor dat kleine beetje tuingrond in mijn tuin leek me dat wat overdreven dus ik bedankte haar vriendelijk. Nee, dat was niet nodig.


Toch terug
Maar toen ik bij de auto de spullen stond in te laden, bedacht ik me. Een tuin als die van mij heeft heel veel kalk 

 nodig. Lavendel, druiven, rozen - ze vinden zure grond en heel veel mos maar niks. En ik had vorig jaar toch behoorlijk wat mos in de tuin. En waren mijn rozen vorig jaar niet armetierig? Misschien was zo’n test toch wel een goed idee. Ik keerde dus op mijn schreden terug en vroeg het aardige meisje of ik toch nog test mee mocht. “Ja, natuurlijk,” zei ze.


Simpel
Ik kreeg een foldertje mee met daarop een teststrip geplakt. De test zelf was simpel en ik ging er thuis meteen mee aan de slag. 

  • Neem op drie plekken in de achtertuin een eetlepel grond en doe die in een potje.
  • Doe daar water bij totdat de grond onderstaat en roer twee minuten goed door.
  • Laat even bezinken, haal de strip uit  de verpakking en houd die drie minuten in het water.
  • Lees de strip af.
De procedure kwam me redelijk bekend voor.

Uitslag
Ik was erg benieuwd wat de uitslag zou zijn. Denkend aan al dat mos, moest ik vast en zeker met kalk aan de slag. Maar tot mijn verbijstering was de zuurtegraad ongeveer 7,5. Perfect voor mijn planten. Eerder kalk teveel dan te weinig.

Waar kwam dan al dat mos vandaan? Een zoektocht op het internet leverde al snel het antwoord op: je hebt ook kalkminnende mossen. In dat geval moet je bemesten, veel loswoelen en de grond luchtiger maken met zand. Nooit een seconde aan gedacht.

Toch terug
Goeie service van zo’n winkel, zo'n gratis test. Natuurlijk met de bedoeling veel kalk te verkopen. Alleen, mijn tuin heeft geen kalk nodig. Dus aan mij hebben ze geen klant.
Maar ik wil wel dat irritante kalkminnende mos kwijt dat mijn rozen zo in de weg zit. Wacht. Ik heb nog wel ergens een beetje zand. Dat meng ik eerst eens door de bovenlaag heen. En ik zal komend seizoen ook eens wat vaker met de hark tussen de planten woelen zodat de grond wat luchtiger wordt. En oh ja. Bemesten hielp ook had ik gelezen. Dat ga ik volgende week zaterdag halen. 
Bedenk ik ineens dat ik dan toch weer in die winkel kom. 


Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Afbeeldingen
  • 120225 Testen van de grond3.jpg
  • IMG_91471.jpg
  • 120225 Testen van de grond.jpg
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 25-02-2012
Hits: 8105
Categorie: 
Tuinieren, Tuinieren met Joke
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
grond, zuurtegraad, zuur, mos, kalk, harken, lucht, zand, mest, testen