Volg ons via
 
 

Soda klonteren en hard worden voorkomen

Soda | Tip voor het voorkomen dat soda gaat klonteren en hard worden.

Voor het radio-programma WekkerWakker hebben wij de volgende vraag beantwoord. Wat is soda, waarom wordt het hard en hoe kun je dit voorkomen? Met hulp van onze leden hebben we het antwoord gevonden.

De soda die we in het huishouden gebruiken is natriumcarbonaat. Dit is een zout dat bestaat uit natrium-ionen en carbonaat-ionen.

Natriumcarbonaat heeft als eigenschap dat het hygroscopisch is. Dat wil zeggen dat het vocht aantrekt uit de lucht. Door als dat vocht ontstaan er klonten en wordt het hard. Een ander voorbeeld van een product dat, in mindere mate, ook hygroscopisch is, is suiker. Als je dat een tijdje niet gebruikt, komt er een hard bovenlaagje op.

Het is heel lastig om natriumcarbonaat droog te houden. Als je wilt zorgen dat de soda niet hard wordt, is het belangrijk dat je het na openen direct opbergt in een goede, luchtdichte bewaardoos. Dan nog is de kans groot dat het wat zal klonteren. Tegenwoordig is er ook soda verkrijgbaar in flessen. Dat is handiger te doseren en het klontert niet.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 16-03-2012
Hits: 6712
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen, Schoonmaken met soda
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
soda klonteren voorkomen, soda hard worden voorkomen, soda, soda hard, soda klontert