Volg ons via
 
 

Wasruimte schoonmaken

Wasruimte schoonmaken | Werkwijze voor het opruimen en schoonmaken van het washok en de apparatuur.

Tijdens de wekelijkse schoonmaak wordt het washok nog wel eens vergeten. Toch is het zeker nuttig om minimaal eens per maand ook de wasruimte onder handen te nemen. Met schone apparaten en een overzichtelijke werkruimte wordt het wassen een fluitje van een cent.

De apparaten

Neem eerst alle apparaten onder handen. Begin bij het strijkijzer. Ontkalk de strijkijzer (zie tips) en maak zo nodig de onderkant van het het ijzer ook schoon (zie tips). Een schoon strijkijzer glijdt over het wasgoed en scheelt een hoop werk.

Vervolgens is het tijd om de wasmachine te reinigen. Als je regelmatig een was op 90 graden wast, voorkom je al een hoop narigheid met geurtjes en dergelijke. Eens in de 3 maanden is het wel verstandig om de wasmachine goed schoon te maken (zie tips) en indien nodig te ontkalken (zie tips).

Een derde apparaat dat bij veel mensen in het washok staat, is de wasdroger. Verwijder de pluisjes uit het pluizenfilter en leeg de condensbak. De regelmaat waarmee je deze klusjes moet doen, is afhankelijk van de frequentie waarmee de droger wordt ingezet. Neem de buitenzijde van de droger af met een vochtige doek.

De wasruimte

Zorg dat de wasmanden leeg zijn, dus strijk eerst alle schone was weg. Vervolgens maak je alles in de ruimte van boven tot onder schoon. Werk met de klok mee en na afloop stofzuigen en dweilen.

Plaats zo weinig mogelijk onnodige dingen in de wasruimte en zet zoveel mogelijk spullen zoals wasmiddel, vlekverwijderaar e.d. in gesloten kastjes. Merk je dat je toch veel dingen los hebt staan, overweeg dan de aanschaf van wat kastruimte. Het bespaart je een hoop werk.

Routine

Breng routine aan in het wassen. Een goede routine begint bij het goed sorteren van de was. Een goed gesorteerde was, bespaart je een hoop tijd. Plaats wasmanden op plekken die jij handig vindt. Je kunt bijvoorbeeld op elke kinderkamer een wasmand zetten, in de wasruimte 2 manden voor bonte en witte was of in de badkamer een wasmand. 

Als je eens per week alle wassen achter elkaar draait, begin dan met het sorteren op kleur. Maak stapels die je achter elkaar in de machine kunt doen. Vouw elke droge was zoveel mogelijk direct op en berg de kleding op in de kasten. Je houdt dan alleen de kleding over die gestreken moet worden. Kies hiervoor één of twee vaste momenten in de week.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
1 reactie(s)
carla (Gast)
Geplaatst op 01-04-2012 om 19:54

het is niet verstandig alle wassen achter elkaar weg te werken. mijn wasmachinereparateur adviseert 2 uur pauze tussen de wassen om de koolborstels af te laten koelen. dit vermindert de slijtage.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 26-03-2012
Hits: 5619
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen, Het voorjaar
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
wasruimte schoonmaken, washok, wasmachine schoonmaken, strijkijzer schoonmaken, droger schoonmaken, ontkalken, opruimen, tip