Volg ons via
 
 

Speelgoed opruimen

Speelgoed opruimen | Structuur voor het sorteren en opbergen van kinderspeelgoed.

Als je kinderen hebt, is de kans groot dat je leeft met één grote frustratie: speelgoed

Tegenwoordig hebben kinderen erg veel speelgoed en het wordt daardoor snel rommelig in huis. Voor je het weet slingeren er zelfgemaakte knutsels, gratis gogo’s, voetbalkaartjes en andere rommeltjes in huis rond. En met veel speelgoed wordt niet eens gespeeld.

Tijd voor structuur in de speelgoed-huishouding!

Zet de structuur zodanig op dat het speelgoed eenvoudig te managen wordt, bijvoorbeeld wekelijks schoonmaken en sorteren, periodiek het oude speelgoed weggooien of verkopen. Zo wordt de rommel weer beheersbaar.

Stap 1

Maak de balans op van wat je hebt. Inventariseer al het kinderspeelgoed. Kijk wat je dubbel hebt, wat stuk is en waar je kinderen zelden mee spelen. Dit kan even wat tijd kosten, maar alles wat je wegdoet, bespaart je in de toekomst veel tijd.

Verdeel het speelgoed in 3 groepen: bewaren, weggooien, weggeven of verkopen. Betrek je kinderen bij dit proces.

Na afloop houd je alleen het speelgoed over wat bewaard moet worden. Nu kun je dus verder gaan met stap 2: het sorteren van het speelgoed.

Stap 2

Sorteer het speelgoed op soort. Maak categorieën zoals bijvoorbeeld verkleedkleren, blokken, auto’s, poppen, spelletjes, knutselspullen, etcetera. Deze categorieën zijn de basis voor het opruimen. 

Het speelgoed wordt per categorie opgeborgen en op een logische plek. Speelgoed om mee te bouwen zoals de blokken wil je het liefst in de buurt van een stuk vloer dat vrij is om te spelen. Verkleedkleren zijn leuk om mee te spelen in de buurt van een spiegel en knutselspullen horen in de buurt van de tafel waaraan je kind makkelijk kan werken. Als je logisch sorteert en opbergt, is het voor je kind ook duidelijk waar het speelgoed na gebruik opgeborgen moet worden. 

Stap 3

Om de kinderkamer rommelvrij te houden, heb je een creatief opslagsysteem nodig. Het systeem moet eenvoudig zijn om mee te werken, zowel voor jou als voor de kinderen. 

Creëer zoveel mogelijk ruimte met behulp van rekken. Bewaar speelgoed waar je kinderen veel mee spelen laag, zodat ze het eenvoudig kunnen pakken. Bewaar speelgoed waar ze niet veel mee spelen of waarmee erg geknoeid wordt, zoals bijvoorbeeld verf of klei, hoog zodat ze er eerst om moeten vragen. 

Gebruik manden of opbergdozen voor kleiner speelgoed en label deze. Transparante dozen of manden werken goed, omdat de kinderen dan gemakkelijk kunnen vinden wat ze willen. Als je kind wil spelen met bouwstenen, dan moet het gewoon de bak pakken van de plank. Zodra ze ermee klaar zijn, kunnen ze het gemakkelijk terugdoen in de bak en terugzetten.

Probeer het aantal grote bakken speelgoed in de speelkamer te beperken. Als deze worden gevuld, zul je eindigen met een laag van nooit gebruikt, vergeten speelgoed aan de onderkant. Echter, grotere bakken zijn zeer geschikt voor knuffels of ballen en andere items die omvangrijk zijn, onbreekbaar en vrij van kleine stukjes die gemakkelijk kunnen verdwalen. Je kunt ook gebruik maken van netten die je ophangt in een hoek van de kamer voor dit soort speelgoed om ze de speelruimte te maximaliseren.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
2 reactie(s)
anne (Gast)
Geplaatst op 07-01-2014 om 11:47

Ik heb zelf voor de kinderen een tafel met een opbergvak gekocht en stoeltjes waar ook weer speelgoed in kan, ik heb ze gekocht bij (reclame verwijderd door moderator), ze hebben ze ook bij Ikea geloof ik. Heel handig in ieder geval!

Kaatje (Gast)
Geplaatst op 17-09-2012 om 12:16

Koop van die gaas-achtige zakken (waszakken voor BH's bij Zeeman of Wibra!!) Ideaal om al die kleine frutsels van de barbie of lego-pakketen bij elkaar te houden!

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 18-04-2012
Hits: 7541
Categorie: 
Opbergen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
speelgoed opruimen, speelgoed opbergen, opbergsysteem, speelgoed, kinderen, rommel, rommelig, speelkamer, kinderkamer