Volg ons via
 
 

Krant voor streeploos schone ramen en spiegels

Ramen streeploos schoon | Waarom je met een oude krant handig strepen, vegen en vlekken van ruiten en spiegels kunt verwijderen.

Op Huishoudplaza is al vaker de tip voorbij gekomen van de oude krant. Met de oude krant kun je namelijk heel goed strepen en vlekken van ramen en spiegels verwijderen. Voor het radioprogramma WekkerWakker hebben we uitgezocht hoe dit zit.

De vraag

Waarom kun je met krantenpapier strepen en vlekken verwijderen van ramen en spiegels? En hoe kan het dat er geen vlekken van inkt achterblijven?

Het antwoord

Krantenpapier is goed bruikbaar voor het reinigen van glas, omdat het papier weinig pluisjes achterlaat. Als je krantenpapier vergelijkt met bijvoorbeeld papieren handdoeken dan is het krantenpapier veel stijver. De vezels van het papier zullen niet afzonderlijk loskomen, zoals dit bij bijvoorbeeld papieren handdoeken wel het geval is en dit is de oorzaak van pluisjes.

De inkt laat geen vlekken na op het raam of de spiegel. Dit heeft twee redenen. De eerste is dat een spiegel of glas een heel gepolijst oppervlak heeft waardoor het geen inkt vast kan houden zoals papier dat wel kan. Dit is ook gelijk de reden waarom je met krantenpapier vlekken weg kunt halen. Glas neemt geen vlekken op, maar papier wel.

Pas op

Pas wel op met het gebruik van krantenpapier om de ramen schoon te vegen. Het kan op den duur krasjes in het glas veroorzaken. Op huishoudplaza raden we verschillende andere methoden aan. De goedkoopste manier om je ramen streeploos schoon te lappen is met behulp van een ui. Neem één of enkele uien en snijd deze in vieren. Doe ze in een emmer warm water en lap daarmee de ramen. In plaats van een ui kun je ook schoonmaakazijn gebruiken. Zorg dat je nawrijft met een doek die veel vocht opneemt, zoals een microvezeldoekje of een hydrofiele luier.


Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
2 reactie(s)
Karin Hoek (Gast)
Geplaatst op 06-11-2014 om 09:29

Op een braderie heb ik een doekje gekocht van (reclame verwijderd door moderator omdat Karin deze doekjes zelf verkoopt op o.a. braderieën). Het is gemaakt van geperste microvezel. Je maakt het nat en wringt het uit. Op een spiegel of het raam zie je goed hoe de (water-)streepjes gewoon verdwijnen. Ik lap er mijn ramen mee en hoef niet na te wrijven. Ook stof ik ermee af en maak er eigenlijk alle gladde oppervlakken mee schoon. Handig!

Milarepa7
Geplaatst op 25-05-2012 om 14:08

Ik heb ooit eens de volgende tip gekregen:

Was je ramen gewoon zoals je dat gewend bent, pak dan een krant die ongeveer een week oud is (met belegen inkt dus), en wrijf de ramen hiermee in om ze extra te laten glanzen. Ze worden dan als spiegels. Ik heb dat een keer uitgeprobeerd en ik moet zeggen; het werkt wel mits de krant maar een week oud is.

Zelf doe ik het altijd zo:

Ik doe een heel klein beetje afwasmiddel bij het water in en een beste scheut spiritus. Daarna spoel ik ze af met water en droog ik ze na met een oude versleten badhanddoek.  Worden je ramen ook net als spiegels hoor.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 25-05-2012
Hits: 20461
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Ramen streeploos schoon, ruiten lappen zonder strepen, spiegel schoonmaken, schone ramen
Gerelateerde artikelen