Volg ons via
 

Duurzame voeding

Duurzame voeding | Zeven uitgangspunten om je bijdrage te leveren aan een betere wereld.

De afgelopen jaren is er in de media steeds meer aandacht gekomen voor duurzaam leven. Je kent ongetwijfeld voorbeelden van mensen die duurzaamheid tot in het extreme doortrekken en hun hele levensstijl op dit principe hebben aangepast. Het is natuurlijk prachtig als mensen dit doen, want het is een kleine stap om de wereld nog mooier te maken. Maar in de praktijk zullen veel mensen terugschrikken van een grote aanpassing van de levensstijl.

In dit artikel, en mogelijk volgen er nog meer, besteden we aandacht aan de babystapjes die jij kunt nemen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. We beginnen bij de voeding en in volgende artikelen zullen ook andere zaken, zoals kleding, huishouden en andere producten aan bod laten komen. Ons doel is om jou bewust te maken van duurzaamheid.

Als we beginnen met duurzame voeding dan kun je de volgende zeven uitgangspunten aanhouden:

  1. Gebruik lokale, seizoensgebonden ingrediënten. Op deze manier wordt het energieverbruik dat gepaard gaat met het produceren van jouw voedsel (productie, transport en opslag) geminimaliseerd. Leg een moestuin aan of zoek een boerderijwinkel in je buurt waar je je voedsel koopt. Op de site landwinkel.nl vind je een overzicht van boerderijwinkels. Houd je van vlees, kijk dan eens op de site freenature.nl. Een overzicht van seizoensgebonden ingrediënten vind je in onze groente- en fruitkalenders.
  2. Let op keurmerken die op je producten staat. Het EKO keurmerk is het Nederlandse keurmerk voor biologische producten. Deze producten bevatten geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen of genetisch gemodificeerde ingrediënten. Het Fair Trade en het Max Havelaar keurmerk staan voor eerlijke handel. Producten met het Milieukeur zijn, wanneer zij met soortgelijke producten worden vergeleken, minder belasten voor het milieu. En het MSC keurmerk erkent en beloont duurzame visserijen. Je koopt producten met deze keurmerken gewoon in de supermarkt. De Jumbo en Plus supermarkten hebben momenteel het grootste aanbod aan duurzame producten.
  3. Beperk voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, zuivel en eieren. De veehouderij is één van de belangrijkste veroorzakers van klimaatverandering. Eet voornamelijk maaltijden die rijk zijn aan fruit, groenten, peulvruchten, volkoren producten en noten. 
  4. Zorg ervoor dat vlees, zuivel en eieren die je koopt, zijn geproduceerd volgens hoge milieu-en dierenwelzijnsnormen.
  5. Koop geen water in flessen, maar drink gewoon water uit de kraan en gebruik kannen en flessen die je kan hergebruiken. Zo wordt het transport en het verpakkingsafval geminimaliseerd.
  6. Als je boodschappen doet, koop dan niet teveel bederfelijke waar, zoals vlees, fruit en groente in één keer. Plan je weekmenu zorgvuldig zodat je geen voedsel hoeft weg te gooien.
  7. Ga je uit eten dan kan dit ook duurzaam. Op de website puuruiteten.nl vind je alle duurzame restaurants bij jou in de buurt op een rij. 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 04-07-2012
Hits: 4255
Categorie: 
Duurzaam leven
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
duurzame voeding, duurzaam, seizoensproducten, groentekalender, fruitkalender, biologisch, keurmerk, vegetarisch, veganistisch, weekmenu