Volg ons via
 
 

Geld besparen op kleding

Geld besparen op kleding | Tips voor het opstellen van een kledingbudget en het bezuinigen op kleren.

Bij veel mensen is de rek er financieel inmiddels wel bijna uit. Daarom nog maar weer eens wat tips met als thema geld besparen. Dit keer geven we een aantal tips voor het besparen van geld op kleding. 

Budget

Zoals altijd als je geld wilt besparen, begin je met een budget. Zet eerst eens op een rij wat je in het afgelopen jaar hebt uitgeven aan kleding. Bij veel internetbankierprogramma's kun je je bij- en afschrijvingen downloaden naar Excel. Ga er eens goed voor zitten, maak een dump van het afgelopen jaar en verwijder alle uitgaven die niets te maken hebben met kleding en schoenen. Maak vervolgens in excel 3 kolommen. In de eerste kolom komt de omschrijving, in de tweede het bedrag en in de derde noteer je, als je dat nog weet, voor wie de aanschaf is geweest. Sorteer vervolgens op de derde kolom per persoon. Nu weet je hoeveel je per gezinslid hebt uitgegeven. 

Bedenk hoeveel je wilt of moet besparen per persoon. Je hebt nu een budget per persoon. Oudere kinderen kun je hier eventueel zelf verantwoordelijk voor maken door middel van kleedgeld.

Bijhouden

Het is nu zaak dat je goed bijhoudt wat je uitgeeft. Maak een nieuw tabblad aan in Excel waarin je al je uitgaven gaat bijhouden per gezinslid. Zet het budget bovenaan en de som van de uitgaven eronder. Het verschil is je besteedbare ruimte.

Blik in je kledingkast

Sorteer je kledingkast. Gooi weg wat stuk is en niet meer gerepareerd. Kledingstukken die kapot zijn en gerepareerd kunnen worden, repareer je of je laat dit doen bij een naaiatelier. Vervolgens maak je een stapel met kleding voor de verkoop en hang je de setjes die je wilt houden bij elkaar in de kast. Noteer wat je nog nodig hebt. Verkoop de items die weg kunnen via marktplaats. Raak je ze daar niet kwijt, breng ze dan naar een inbrengwinkel. Meestal krijg je daar een percentage van de omzet van de verkochte items.

Kijken, kijken niet kopen

Neem je lijstje met benodigde kledingstukken mee en ga aan het begin van het nieuwe seizoen naar de winkel. Je koopt niets! Noteer de kledingstukken die je graag wilt hebben of maak er een foto van. Over 6-8 weken komt het in de aanbieding. Sla dan je slag. Is het kledingstuk dat jij wilt al uitverkocht? Google eens op het merk en wellicht is er een webwinkel die hetzelfde kledingstuk met korting aanbiedt.

Tweedehands

Bedenk dat er veel mensen zijn die dure kleding kopen en weinig dragen. Deze mensen brengen hun “oude kleding” vaak naar een tweedehands winkel. Het is dus zeker de moeite waard om daar eens goed rond te snuffelen. Vind je het een vies idee? Gewoon een keer extra in de wasmachine doen.

Zuinig zijn

Het klinkt heel simpel, maar als je zuinig bent op je kleding dan gaat het langer mee. Niet alle kleding hoeft na 1 keer dragen in de was. Hanteer als vuistregel dat als je kleding de huid niet draagt, je het niet na 1 keer dragen in de was hoeft te doen. Met andere woorden, ondergoed en t-shirtjes gaan wel direct in de was, maar die mooie trui of dat leuke jasje hang je een poosje voor een open raam om te luchten. Controleer je kleding verder regelmatig op losse naden en dergelijke zodat je het tijdig kan repareren.

Wil je heel graag eens een mooi, bijzonder kledingstuk, maar staat je budget je dat niet toe? Vraag dan eens een cadeaubon voor je verjaardag waarmee je je zo’n uitspatting kunt veroorloven. 


Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
3 reactie(s)
Marian (Gast)
Geplaatst op 03-03-2013 om 23:47

Ga gewoon minder winkelen. Fijn ontspannen wandelen ver van kledingwinkels en drukke winkelstraten is beter voor je lichaam en je geest en je portemonnee. :).

En beter voor onze aarde, (minder grondstoffen, minder afval, minder chemicaliën zoals verf).

anja (Gast)
Geplaatst op 19-12-2012 om 11:52

Kleding wassen doe ik met zorg: 'boven'kleding die in de was gaat omdat hij gedragen is, maar zonder vlekken, was ik op 30 graden en het kortst mogelijk programma. Je kleding blijft veel langer mooi!

Marita (Gast)
Geplaatst op 15-11-2012 om 12:50

Zwarte kleding vervandert in de loop der tijd van kleur. Zeker als je verschillende stofsoorten bij elkaar hebt, heb je andere kleuren vaalzwart (groenig, etc.). Als dit te erg wordt gooi ik al mijn zwarte kleding in de wasmachine met een zwarte verftablet voor textiel en ik kan mijn zwarte kledingstukken weer mooi met elkaar combineren. Zo'n verfbeurtje kost ca. 5-10 euro en hiervoor heb ik 'verse' kleding. Dit doe ik ook met witte vale T-shirts. Een oranje tabletje en je bent klaar voor Koninginnedag of een Nederlands 11-talfeestje.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 01-11-2012
Hits: 8200
Categorie: 
Consuminderen en geld besparen, _weekselectie
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
geld besparen op kleding, bezuinigen, bespaartips, kledingbudget, kleren, tweedehands
Gerelateerde artikelen