Volg ons via
 
 

Zorgverzekering kiezen

Zorgverzekering | Tips voor de juiste keuze voor zorgverzekering die bij je past.

Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?

Ieder jaar moet je opnieuw een zorgverzekering afsluiten. Met de vele verzekeraars die actief zijn en het grote aanbod aan verschillende premies is het echter lastig kiezen. Welke verzekering sluit het beste aan bij jouw behoeften en pakt het voordeligst uit? Het is belangrijk om je, voorafgaand aan de keuze, goed te laten informeren over de verschillende verzekeringen en vergoedingen. Vind hier de noodzakelijke informatie over zorgverzekeringen en enkele tips die je helpen de ideale zorgverzekering afsluiten.

Waaruit bestaat een zorgverzekering?

Een zorgverzekering bestaat uit een verplicht basispakket en optionele aanvullende verzekeringen:

-          Basisverzekering

                Iedereen in Nederland is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. De dekking van het                basispakket wordt ieder jaar door de overheid vast gesteld en is bij iedere zorgverzekeraar             hetzelfde. In 2013 valt hier, naar verwachting, in ieder geval onder: geneeskundige zorg door    huisarts, specialist of ziekenhuis, medicijnen, verloskundige zorg en tandheelkundige zorg voor iedereen tot en met 17 jaar. Binnen de basisverzekering geldt in 2013 een verplicht                 eigenrisico van 350 euro. Dit houdt in dat de eerste € 350 aan zorgen kosten (huisarts en          ziekenverblijf uitgezonderd) voor eigen rekening zijn. De verzekerde kan kiezen voor een    verhoogd eigen risico tot max. € 850. Hoe hoger het eigenrisico, hoe hoger de korting op de         maandelijkse premie.

-          Aanvullende verzekeringen

                Aanvullende verzekeringen dekken de zorg die niet wordt verzekerd door het basispakket.   Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie, alternatieve zorg en brillen en contactlenzen.                Ook bieden verzekeraars aparte tandartszekeringen aan. Er bestaat een groot aanbod aan         verschillende aanvullende pakketten. De invulling, uitgebreidheid en premiekosten            verschillen sterk per pakket en verzekeraar.

Tips voor het afsluiten van een zorgverzekering

-          Ga na wat jouw zorgbehoeften zijn en schat de kosten in

Natuurlijk weet je nooit exact wat de toekomst brengt. Maar probeer een inschatting te maken van verwachte zorgkosten. Bekijk welke ziektekosten je hebt gemaakte in het afgelopen jaar en bedenk wat de verwachtingen zijn voor het aankomende jaar. Gebruik je veel dure medicijnen of heb je behoefte aan bepaalde hulpmiddelen? Dan is het waarschijnlijk niet verstandig een premie met verhoogd eigenrisico af te sluiten.

-          Check welke kosten het basispakket dekt

De dekking van het basispakket wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Ga na wat er in 2013 verandert en welke medische kosten vergoed worden. Vervolgens kun je aan de hand van jouw zorgbehoeften nagaan of een aanvullende verzekering gewenst is.  

-          Bedenk hoe groot de behoefte aan service en advies is

Hoewel de dekking van de basiszorgverzekering overal gelijk is, verschillen de premiekosten per verzekeraar. Het verschil in kosten wordt , onder anderen, bepaald door het service- en adviesniveau. Het is belangrijk na te gaan in hoeverre je in staat bent onderhandelingen met zorgverleners en de (financiële) administratie zelfstandig te verzorgen.

-          Vergelijk verschillende zorgpakketten

Er bestaan verschillende vergelijkingswebsites, die aan de hand van een aantal vragen, snel inzicht bieden in het zorgpakket dat het best aansluit bij jouw persoonlijk situatie en zorgbehoeften.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
2 reactie(s)
Anja1966
Geplaatst op 23-09-2013 om 14:00

Let voor het komende jaar goed op bij het kiezen van een zorgverzekeraar. Er zijn verzekeraars die schier onmogelijke (en onbetaalbare) eisen stellen aan zorgverleners alvorens een (wurg-) contract met hen af te sluiten voor zeer lage tarieven. Dit allemaal zogenaamd in het kader van het bevorderen van kwaliteit en transparantie maar naar mijn mening en die van veel andere (para-)medici is het eerder een verkapte bezuinigingsmaatregel.


Veel zorgverleners overwegen nu om geen contracten met deze verzekeraars aan te gaan. Dit betekent in de meeste gevallen dat er een gedeelte van de rekening niet vergoed wordt door de verzekeraar. Niet omdat de zorgverlener niet goed is, zoals de verzekeraars wel in hun zorgzoekers gaan aangeven, maar omdat deze zorgverleners ervoor kiezen om niet nog langer uitgeknepen te worden voor de grote zorgverzekeraars.

Het zijn met name de kleinere verzekeraars die wel eerlijke tarieven geven en geen belachelijke eisen stellen.

Begrijp me goed, ik ben vóór kwaliteit, natuurlijk! Maar als kwaliteit volgens de verzekeraars inhoudt dat de ingevulde formulieren belangrijker zijn dan de behandeling die we te bieden hebben, dan doe je de hulpvrager te kort!

Let dus op en stap eventueel over!

Ritamaria
Geplaatst op 07-12-2012 om 06:54

Dank je wel voor de informatie; ik heb hem nog eens uitgprint om na te lezen. 


Met vr.gr. Ritamaria

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 16-11-2012
Hits: 3465
Categorie: 
Administratieve rompslomp
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
zorgverzekering kiezen
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.