Volg ons via
 
 

Slimme meter

Slimme meter | De voor- en nadelen van de slimme meter voor het meten van je energieverbruik.

De laatste tijd hoor je in de reclames van energiemaatschappijen vaak de term "slimme meter" voorbij komen. Wat bedoelen ze eigenlijk met een slimme meter en wat heb jij als consument aan zo'n apparaat?

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale electriciteitsmeter die op afstand, dus door je energieleverancier, kan worden uitgelezen. Ook op je gasmeter kan een "slim" apparaatje worden gezet dat het gasverbruik digitaal uitleest en kan verzenden. Ook kan het apparaat op afstand bediend worden. Zo kan je energie bijvoorbeeld op afstand worden afgesloten.

Wat heeft een consument aan een slimme meter?

Tsja, wat heb jij zelf aan zo'n slimme energiemeter? Je hebt meer en beter inzicht in je energieverbruik en je kunt besparingstips krijgen die precies zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Als je er actief mee aan de slag gaat, zou je 5 tot 10% op je energieverbruik kunnen besparen. Je hoeft bovendien niet meer zelf de meterstanden te noteren. Maar verder zijn er ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan je privacy! 

Privacy

Het is wettelijk vastgelegd dat de netbeheerder, met het oog op privacy, maximaal 6 keer per jaar je slimme energiemeter mag uitlezen en de standen mag doorgeven aan je energieleverancier. Dat betekent dus dat je eens in de 2 maanden een bijgewerkt overzicht van je energieverbruik kun krijgen. Vind je het geen prettig idee dat de slimme meter op afstand wordt uitgelezen dan kun je deze functie uitschakelen of de slimme meter weigeren.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
1 reactie(s)
Fons Vanhee (Gast)
Geplaatst op 10-05-2013 om 18:42

Het artikel vertelt iets, maar er is meer: hoe beter de leverancier weet wanneer je piekverbruiken hebt zitten, hoe meer hij zijn prijspieken daaraan kan "aanpassen", vergeet dus maar om daar profijt mee te doen, wel integendeel! Dan hebben we het uiteraard nog niet gehad over de kostprijs van die meters: van zodra die ergens algemeen worden zal het prijskaartje netjes verborgen in de factuur doorgerekend worden, of dacht u dat (naam leverancier verwijderd door moderator) en dergelijke opeens aan liefdadigheid doen? De meters zijn vooral slim voor de leverancier, niet voor ons verbruikers, weigeren die handel!

Iemand uit de sector.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 24-02-2013
Hits: 3741
Categorie: 
Consuminderen en geld besparen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
slimme meter, energie besparen, energieverbruik meten, geld besparen, electriciteitsmeter