Volg ons via
 

Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak | Een schoonmaak schema en tips voor als je met de lente in aantocht een grote schoonmaak wilt doen.

Sommige van ons zullen het nog kennen van vroeger: de voorjaarsschoonmaak. Alle meubels en planten werden buiten gezet en het huis werd grondig schoongemaakt waarna alles weer naar binnen werd gezet. 

Tegenwoordig pakken de meeste mensen de voorjaarsschoonmaak niet meer zo groots aan. Toch begint het tegen het voorjaar vaak wel te kriebelen om de muffe winter achter ons te laten en het huis weer op te frissen. Ben jij ook toe aan zo'n after-winter-schoonmaak-sessie? Gebruik dan onderstaand schema en de bijbehorende tips om je huis weer voorjaarsproof te maken.

Relax

Voordat je nu in de stress schiet van alle taken die op je wachten... relax! Je hoeft niet alles in één dag te doen. Je kunt ervoor kiezen om ruimte voor ruimte te werken of één verdieping per dag te nemen. Neem de tijd!

Werk van boven naar beneden.

Slaapkamer voor slaapkamer

Begin boven met de slaapkamers. Werk slaapkamer voor slaapkamer de volgende klussen af:

  • Ga met een grote vuilniszak de kamer in en gooi alles erin dat direct weg kan.
  • Haal de kledingkast leeg en maak stapels: Winter, Zomer, Wegbrengen naar inbrengwinkel / goed doel, Weggooien
  • Breng de kleding weg die weg kan. 
  • Sop de kledingkast uit en berg winterkleding zoveel mogelijk achterin / bovenin op en zomerkleding vooraan.
  • Ga met een ragebol langs muren, hoeken en plafond. Haal eventueel spinnen en andere beestjes weg. Zet ze naar buiten.
  • Lap de ramen
  • Neem de deuren af met een vochtige doek
  • Maak de kamer schoon met een vochtige doek. Werk met de klok mee. Vergeet niet om bijvoorbeeld de deuren, stopcontacten, plinten, bovenop de kasten, lampen etc. schoon te maken. Alles moet schoon!
  • Stofzuig en dweil de vloer. 
  • Sluit de deur en peper al je huisgenoten in dat die kamer nu schoon is en schoon moet blijven!

De badkamer

De slaapkamers heb je gehad. Nu is het tijd voor de badkamer. Haal het badmeubel leeg en gooi lege verpakkingen en dingen die je niet meer gebruikt direct weg. Verder volg je dit schoonmaakschema voor de badkamer.

De bovenverdieping is nu klaar. Door naar beneden dus. Zuig de overlopen en trappen en dan kun je beginnen met de kelderkast.

Kelderkast

Haal de kelderkast helemaal leeg, want het is weer tijd om te sorteren: houden, weggooien, weggeven. Alles wat over de datum is, gooi je direct weg. Alles wat nog goed is, maar je zelf niet gebruikt, geef je weg. Misschien wordt je oma of buurvrouw er blij van en anders breng je het naar de voedselbank. 

Sop de planken, zuig de kast en berg alles op volgens een handig systeem. Zet pasta en pastasauzen bijvoorbeeld bij elkaar, drinken op 1 plank of in een rekje, etcetera. Heb je van een bepaald product erg veel in huis, zet dan de pakken die het eerst op moeten vooraan. 

De keuken

Voor de keuken maak je gebruik van deze handige keuken checklist. Maak deze keer al je kastjes goed schoon en gooi of geef weg wat je toch niet gebruikt. Lap ook eventuele deuren. Is je keuken schoon dan kun je voortaan het systeem "één kastje per keer" hanteren. Zo blijft je keuken met weinig moeite mooi schoon. 

Het toilet

Niets is zo smerig als een onfris toilet. Daarom gaan we de toiletruimte eens flink uitsoppen. Begin met de deurkruk en werk daarna deze checklist voor het schoonmaken van de wc af. 

De woonkamer en hal

In de woonkamer maak je alles schoon door met de klok mee te werken. Begin ergens en maak alles dat je op je weg tegenkomt schoon met een vochtig doekje. Na afloop stofzuigen en dweilen. 

Heb je meubels die met een speciaal middel behandeld moeten worden, doe dit dan nu.

Heb jij zelf tips voor de grote schoonmaak? Plaats ze hieronder in het reactiescherm!

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

2 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 27-02-2013
Hits: 33463
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen, Het voorjaar
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
voorjaarsschoonmaak, grote schoonmaak, schoonmaak schema, schema voorjaarsschoonmaak, grote schoonmaak tips, grote schoonmaak schema, tips voorjaarsschoonmaak