Volg ons via
 
 

Speltbrood, de voordelen van oeroud brood

Speltbrood | Alle voordelen van brood en andere producten op basis van spelt op een rij.

Tegenwoordig vind je bij veel bakkers speltbrood. Misschien heb je het al eens geproefd. In dat geval weet je al dat het heerlijk smaakt. En daarnaast is het ook nog eens oergezond! 

Speltbrood wordt gemaakt van spelt. Spelt is een graansoort die 9000 jaar geleden al werd verbouwd. Bij andere graansoorten zoals bijvoorbeeld tarwe en rijst is het kaf met de korrel vergroeid. Dat is bij spelt niet het geval. De buitenste schil van de spelt is heel hard en moet er daarom afgepeld worden. Dat doet men door de spelt tussen 2 molenstenen te pletten. In de kern zitten heel veel voedingsstoffen. Daarom is spelt de gezondste graansoort. 

Spelt is zo gezond omdat er onder andere veel eiwit in zit. Ook zitten er veel complexe B-vitamines in spelt, zoals bijvoorbeeld foliumzuur, nicotinezuur en vitamine E. Dat samen met het ijzer, magnesium, fosfor, vezels en de aanwezige onverzadigde vetten zorgt er voor dat spelt supergezond is. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is speltbrood niet glutenvrij. Speltbrood is lekker en gezond als alternatief voor tarwebrood. Spelt is goed te gebruiken in brood, maar ook in soepen en sauzen en om bijvoorbeeld pannenkoeken mee te bakken. 

Last but not least schijn je ook nog gelukkig te worden van spelt! Spelt bevat namelijk 6 van de 8 aminozuren die nodig zijn om hormonen aan te maken om je gelukkig te voelen. 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
1 reactie(s)
Martien (Gast)
Geplaatst op 09-10-2013 om 14:23

Speltbrood is inderdaad niet glutenvrij, maar voor mensen die slecht tegen gluten kunnen kan het helpen om speltbrood ipv tarwebrood te eten, omdat de gluten in spelt veel makkelijker afbreekbaar zijn. Dat is trouwens ook de reden waarom je spelt deeg minder lang moet kneden; anders kneed je de gluten kapot en wil het brood niet meer rijzen.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 19-04-2013
Hits: 9023
Categorie: 
Eten & Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
speltbrood, voordelen spelt, spelt, tarwe, graan, gluten, gezond, vezels, eiwit, vitamines