Volg ons via
 

Rieten en rotan stoelen

Rotan en rieten stoelen zijn eigenlijk altijd al in trek geweest. Dat is niet zo gek, want rotan is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Hier lees je alles over rieten en rotan meubelen, waar je op moet letten bij de aanschaf en het onderhoud.

Rotan en rieten stoelen zijn eigenlijk altijd al in trek geweest. De populariteit neemt weliswaar af en toe af, maar het materieel komt toch steeds weer terug in het interieur. Dat is niet zo gek, want rotan is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Meubelen van riet en rotan geven je huis of tuin een romantische uitstraling. Bovendien zijn het veelzijdige meubelen. Het materiaal is in verschillende kleuren te verven en het uiterlijk van de meubelen is te veranderen door verschillende kussens te gebruiken.

Wat is het verschil tussen riet en rotan

Rotan is een liaan en groeit in tropische regenwouden. Het wordt soms verward met bamboe. Het verschil is dat bamboe hol is, terwijl rotan dat niet is.

Riet is afkomstig van een waterplant. Het is niet geschikt om meubelen van te maken. Als gesproken wordt over rieten meubelen, worden meestal meubelen van pitriet bedoeld. Pitriet is het binnenste van de stengel van rotan. Het is een buigzaam materiaal, waardoor er gemakkelijk mee gevlochten kan worden.

Binnenshuis of in de tuin

Rieten meubelen kunnen niet goed tegen water. Je kunt ze dan ook het best binnen gebruiken. Rotan meubelen kunnen beter tegen een regenbui. Deze meubelen kunnen zelfs uitdrogen als ze in te droge lucht staan. Er kunnen dan barstjes in het materiaal ontstaan. Het is daarom verstandig rotan meubelen maandelijks met een plantenspuit licht vochtig te maken.

Rotan stoelen kunnen dan wel beter tegen water dan rieten stoelen, ze kunnen niet tegen langdurige nattigheid. Je kunt ze dan ook beter afdekken als ze buiten staan. Als je ze de hele winter niet gebruikt, kun je ze het beste binnen zetten of afdekken met een hoes. Let er wel op dat de meubelen goed droog zijn voor je ze afdekt, en dat er lucht bij kan. Zo voorkom je schimmelvorming.

Waar moet je op letten bij de aanschaf

Doordat rotan een natuurlijk materiaal is, is het niet altijd glad afgewerkt. Rotan stoelen kunnen daardoor scherpe randen hebben. Vooral voor dames die panty’s dragen, is het oppassen op zo’n stoel. Je kunt dus het beste in de winkel even aan de stoel voelen of er geen scherpe punten aan zitten.

Omdat riet een buigzamer materieel is dan rotan, zit het wat comfortabeler. Ga je de stoelen intensief gebruiken, bijvoorbeeld in je woonkamer, dan kun je om deze reden beter voor rieten meubelen kiezen. Ga je de stoelen aankleden met kussens, dan is dit minder van belang.

Onderhoud

Rieten meubelen worden soms behandeld met wax waardoor ze vocht en vuil afstoten. Toch is het nodig ze af en toe schoon te maken. Vuil blijft gemakkelijk tussen het vlechtwerk zitten. Voor zowel rieten als rotan meubelen geldt dat ze schoongemaakt kunnen worden met een lauw sopje en een zachte borstel.

Het is ook mogelijk de stoelen schoon te maken met warm water waar wat zout aan is toegevoegd. Het zout helpt ervoor te zorgen dat de stoelen niet uitdrogen.

Groter onderhoud is nodig als de laklaag versleten is. De laklaag helpt tegen uitdroging van de stoelen. Het is dus verstandig de stoelen af en toe opnieuw te lakken.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

7 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 16-07-2014
Hits: 52541
Categorie: 
Huis
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
rotan, riet, rieten, rotan stoel, rieten stoel, onderhoud, aanschaf