Volg ons via
 
 

Rieten en rotan stoelen

Rotan en rieten stoelen zijn eigenlijk altijd al in trek geweest. Dat is niet zo gek, want rotan is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Hier lees je alles over rieten en rotan meubelen, waar je op moet letten bij de aanschaf en het onderhoud.

Rotan en rieten stoelen zijn eigenlijk altijd al in trek geweest. De populariteit neemt weliswaar af en toe af, maar het materieel komt toch steeds weer terug in het interieur. Dat is niet zo gek, want rotan is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Meubelen van riet en rotan geven je huis of tuin een romantische uitstraling. Bovendien zijn het veelzijdige meubelen. Het materiaal is in verschillende kleuren te verven en het uiterlijk van de meubelen is te veranderen door verschillende kussens te gebruiken.

Wat is het verschil tussen riet en rotan

Rotan is een liaan en groeit in tropische regenwouden. Het wordt soms verward met bamboe. Het verschil is dat bamboe hol is, terwijl rotan dat niet is.

Riet is afkomstig van een waterplant. Het is niet geschikt om meubelen van te maken. Als gesproken wordt over rieten meubelen, worden meestal meubelen van pitriet bedoeld. Pitriet is het binnenste van de stengel van rotan. Het is een buigzaam materiaal, waardoor er gemakkelijk mee gevlochten kan worden.

Binnenshuis of in de tuin

Rieten meubelen kunnen niet goed tegen water. Je kunt ze dan ook het best binnen gebruiken. Rotan meubelen kunnen beter tegen een regenbui. Deze meubelen kunnen zelfs uitdrogen als ze in te droge lucht staan. Er kunnen dan barstjes in het materiaal ontstaan. Het is daarom verstandig rotan meubelen maandelijks met een plantenspuit licht vochtig te maken.

Rotan stoelen kunnen dan wel beter tegen water dan rieten stoelen, ze kunnen niet tegen langdurige nattigheid. Je kunt ze dan ook beter afdekken als ze buiten staan. Als je ze de hele winter niet gebruikt, kun je ze het beste binnen zetten of afdekken met een hoes. Let er wel op dat de meubelen goed droog zijn voor je ze afdekt, en dat er lucht bij kan. Zo voorkom je schimmelvorming.

Waar moet je op letten bij de aanschaf

Doordat rotan een natuurlijk materiaal is, is het niet altijd glad afgewerkt. Rotan stoelen kunnen daardoor scherpe randen hebben. Vooral voor dames die panty’s dragen, is het oppassen op zo’n stoel. Je kunt dus het beste in de winkel even aan de stoel voelen of er geen scherpe punten aan zitten.

Omdat riet een buigzamer materieel is dan rotan, zit het wat comfortabeler. Ga je de stoelen intensief gebruiken, bijvoorbeeld in je woonkamer, dan kun je om deze reden beter voor rieten meubelen kiezen. Ga je de stoelen aankleden met kussens, dan is dit minder van belang.

Onderhoud

Rieten meubelen worden soms behandeld met wax waardoor ze vocht en vuil afstoten. Toch is het nodig ze af en toe schoon te maken. Vuil blijft gemakkelijk tussen het vlechtwerk zitten. Voor zowel rieten als rotan meubelen geldt dat ze schoongemaakt kunnen worden met een lauw sopje en een zachte borstel.

Het is ook mogelijk de stoelen schoon te maken met warm water waar wat zout aan is toegevoegd. Het zout helpt ervoor te zorgen dat de stoelen niet uitdrogen.

Groter onderhoud is nodig als de laklaag versleten is. De laklaag helpt tegen uitdroging van de stoelen. Het is dus verstandig de stoelen af en toe opnieuw te lakken.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
6 reactie(s)
nadine debbaut (Gast)
Geplaatst op 25-02-2017 om 15:35

beste ,

ik heb rieten stoelen en zou ze graag een kleurtje geven kan dat graag zou ik weten hoe te beginnen

dank bij voorbaat

Jessy (Gast)
Geplaatst op 17-07-2016 om 11:52

Mijn rieten bank die ik al jaren heb begint plotseling naar kattepis te ruiken. gek want dat was vroeger nooit. Er is ook geen kat binnen geweest. Ik heb ze al meermaals ingespoten met een verfrissende spray maar het komt steeds terug.
Wie kan me van die geur afhelpen?

S-je
Geplaatst op 26-05-2016 om 19:00

Ik denk dat dat een pittige klus is om het met de hand te schuren. Ik zou denk ik lichtjes opschuren, afwassen met water met een scheut amonniak en dan eerst een goede grondverf erop. Daarna in 2 lagen aflakken.

Yeke (Gast)
Geplaatst op 26-05-2016 om 12:27

ik wil mijn rotan hangstoel verven, kan ik de laklaag verwijderen middels schuren met schuurpapier?

steven (Gast)
Geplaatst op 30-12-2015 om 11:26

Goedenmorgen, ik wilde weten met welk lak middelen zijn geschikt voor rotan stoelen en hoelang gaan ze mee?

Betty (Gast)
Geplaatst op 10-11-2014 om 14:16

Ik wil mijn rieten /rotan stoelen die buiten hebben gestaan lakken, met welke lak 

kan ik dit het besten doen ?


Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 16-07-2014
Hits: 29397
Categorie: 
Huis
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
rotan, riet, rieten, rotan stoel, rieten stoel, onderhoud, aanschaf