Volg ons via
 

De vieste plekken in een vliegtuig en onze hygiene tips

Lekker op vakantie met het vliegtuig? Neem je ontsmettingsdoekjes en mondkapjes maar mee! Als we een vliegreis maken komen we in aanraking met heel wat viezigheid. Met deze tips heb je er zo weinig mogelijk last van.

Lekker op vakantie met het vliegtuig? Neem je ontsmettingsdoekjes en mondkapjes maar mee! Want we staan er misschien niet bij stil maar als we een vliegreis maken komen we in aanraking met heel wat viezigheid. Niet alleen het vliegtuig zelf stikt van de vieze plekjes, het gebrek aan hygiëne op de locaties rondom de vliegreis liegt er ook niet om. Een infectie door een bacterie zit in dus een klein hoekje. Er is een rijk en gevarieerd scala aan viezigheid waar je een bacteriële besmetting aan over kunt houden. Neem maatregelen om dit te voorkomen!

De feiten

Wat is dan al die viezigheid en waar treffen we het vooral aan? Een artikel van de Telegraaf Reiskrant met de titel 'Het smerigste van een vliegtuig' deed daar al eens een boekje over open. En een recent onderzoek van Today.com leverde al even schrikbarende conclusies op.

Het testteam nam telkens monsters, vanaf het moment dat ze op het vliegveld aankwamen tot na de landing. Daarna gingen de monsters naar het lab voor een analyse door microbiologen. Van de uitkomsten kunnen we heel wat leren.

Eerste locatie was het scherm (een touchscreen) waar je je instapkaart kunt printen. Hoewel daar dus dagelijks duizenden vingers overheen gaan was hier geen noemenswaardige vervuiling te vinden. Maar de volgende plek, de band voor de handbagage controle, vertoonde een minder fraai beeld. De bakjes, waar je je kleinere spullen op legt voordat ze door de scanner gaan, bleken vol gevaarlijke bacteriën te zitten. Daar zaten zelfs e-colibacteriën bij en in voldoende hoeveelheden om er goed ziek van de worden.

Aan boord van het vliegtuig: Reinig het klaptafeltje!

Aan boord van het vliegtuig was de bacteriologische situatie al niet veel beter en het testteam zag o.a. overal kruimels liggen en onduidelijke vlekken op de bekleding van de stoelen. Een stewardess verklaarde dat ze niet verbaasd was over de bacteriën die werden aangetroffen. Zij had al van alles zien gebeuren, tot aan het verschonen van een baby op het uitklaptafeltje. 

Juist die tafeltjes bleken bij het onderzoek de meeste bacteriën te bevatten. Ook de veiligheidsgordel zat vol viezigheid, terwijl de armleuningen behoorlijk schoon bleken te zijn. 

Tip: neem het tafeltje af met een ontsmettend doekje, zodra je op je stoel zit. 

Vliegmaatschappijen zeggen dat ze tussen de vluchten de tafeltjes en andere oppervlakken schoonmaken maar het is volgens insiders de vraag of daar wel genoeg tijd voor is. Het zou de gezondheid van de passagiers in elk geval ten goed komen als daar wat meer tijd voor ingelast zou worden. 

Tips in het belang van je gezondheid

Dan nog een paar tips voor wie bang is voor besmetting met enge bacteriën: 

  1. Loop nooit met blote voeten door het vliegtuig want de vloerbedekking kan heel veel narigheid bevatten. 
  2. Kijk goed voordat je je hand in het vakje aan de stoel voor je steekt want sommige passagiers laten daar onhygiënische zaken achter waar je liever niet met de vingers aan komt. Als het niet per se hoeft, gebruik het vakje dan niet.
  3. Als je gezondheid je lief is kan het geen kwaad om in het vliegtuig even je hele omgeving af te nemen met een ontsmettend doekje en je handen geregeld te ontsmetten met een anti-bacteriële gel.


Niet ieder vuil is direct schadelijk en niet alles zal meteen ziektes veroorzaken maar er kunnen wel degelijk gevaarlijke bacteriën aanwezig zijn die je vakantie lelijk kunnen vergallen en je kunt het risico maar beter zo goed mogelijk uitsluiten. Goede reis!

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

2 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 10-08-2014
Hits: 3534
Categorie: 
Voorkomen is beter dan …
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
vliegtuig, hygiene, vies, vieze plekjes, vakantie, bacterie, bacterieel, infectie