Volg ons via
 

Oerdieet, de voordelen en nadelen van het paleodieet

Terug naar de oorsprong met het Oerdieet. Veel mensen zweren erbij. Hier lees je wat het is en de voor- en nadelen van het oerdieet.

Back to basics met het Oerdieet

Terug naar de oorsprong met het Oerdieet; veel mensen zweren erbij. Het oerdieet wordt ook wel het Paleodieet genoemd, omdat het populaire dieet teruggrijpt op de eetgewoonten van onze verre voorouders, die meer dan tienduizend jaar geleden in het paleolithische tijdperk leefden als jager-verzamelaars. De gedachte die ten grondslag ligt aan het Oerdieet is simpel: eet als de oermens, dan blijf je gezond.

Grondlegger van het oerdieet is de Amerikaanse maag-darmspecialist Walter Voegtlin, die met zijn boek “The Stone Age Diet” (1975) pleitte voor de paleoleefstijl als mogelijke oplossing voor welvaartsziekten en moderne gezondheidsproblemen. De laatste tienduizend jaar is de voeding van de mens te snel en te drastisch veranderd. De evolutie heeft deze veranderingen, teweeggebracht door de agrarische en de industriele revolutie, niet kunnen bijbenen. Daarom krijgen we te kampen met ziektes als obesitas, diabetes en kanker. Voegtlin vond een aantal enthousiaste medestanders, die zijn ideeën verder uitwerkten. Het was de Amerikaanse wetenschapper Lorden Cordain die het Paleodieet populair maakte bij het grote publiek, met zijn boek “The Paleo Diet” (2000). Zijn boek werd één van de meest verkochte dieetboeken aller tijden. Ook in Nederland zijn er binnen enkele jaren talloze boeken, artikelen en blogs over het Oerdieet verschenen. Niet iedereen is positief, maar één ding is zeker: Paleo is een hot topic.

Volgens het Oerdieet moet de moderne mens dus meer gaan eten zoals de oermens at. Maar waar bestaat de caveman cuisine eigenlijk uit? Welke producten passen binnen het Oerdieet en welke niet? De moderne oermens mijdt bewerkte producten en kiest zo veel mogelijk voor “echte voeding”, zoals vis, vlees van grasetende dieren, groente, fruit, zeevruchten, eieren, noten en natuurlijke olie. Producten die niet gegeten mogen worden zijn graan, zuivel, peulvruchten, sojaproducten en aardappelen. Bewerkte producten en geraffineerde koolhydraten worden geschrapt van het menu.

Met het Oerdieet krijg je veel natuurlijke vitaminen, mineralen en gezonde vetten binnen, terwijl je minder zout, suiker en koolhydraten eet. Dat heeft een positief gezondheidseffect. Door snelle suikers en koolhydraten te vermijden, zul je bovendien snel en duurzaam afvallen.

Er kleven echter ook nadelen aan het Oerdieet. Het dieet vergt grote aanpassingen aan je eetgewoonten omdat veel producten "verboden" zijn. Er staan bovendien ook gezonde voedingsmiddelen op de verboden lijst, zoals de gezonde graansoort spelt. Biologisch voedsel is vaak duurder, met name als het om vlees of vis gaat. Voor vegetariërs, die gewoonlijk in hun calciumbehoefte voorzien door zuivel, soja en peulvruchten te eten, is het dieet niet geschikt. Over de gezondheidseffecten op lange termijn is bovendien nog niets bekend.

Paleo is meer een leefstijl dan een dieet. Het biedt zeker geen one fits all oplossing om af te vallen, omdat het dieet om een groot aanpassingsvermogen vraagt en veel alledaagse producten niet geconsumeerd mogen worden. Niet iedereen zal de ommezwaai naar oervoeding kunnen maken. Hoewel de langetermijneffecten van de leefstijl nog niet bekend zijn, zijn deskundigen overwegend positief over de gezondheidseffecten van het Oerdieet.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 14-08-2014
Hits: 3426
Categorie: 
Eten & Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
oerdieet voordelen en nadelen, paleodieet, leefstijl aanpassen, dieet, afvallen