Volg ons via
 

Mos in gazon bestrijden en verwijderen

Elk voorjaar toont weer dezelfde aanblik: het eens zo dichte groene gazon wordt afgewisseld met mos. Lees hier hoe je het weelderige groen in je tuin terugkrijgt.

Effectief mos in het gazon bestrijden en verwijderen

Elk voorjaar toont weer dezelfde aanblik: het eens zo dichte groene gazon wordt afgewisseld met mos. Als je ’s zomers het weelderige groen in je tuin terug wilt hebben, dien je het mos in het gazon te verwijderen. Pas daarna kunnen de grassprieten weer dicht opeen groeien.

Oorzaken mos in het gazon

De aanwezigheid van mos in het gazon kan diverse oorzaken hebben. Meestal komt het doordat de omstandigheden voor het gras niet optimaal zijn. Alleen krachtig gras kan mos voorkomen. Een te zure grond, te veel schaduw of te veel vocht liggen vaak ten grondslag aan mosvorming.

Mos verwijderen uit het gras

Om het mos te bestrijden, moet dit eerst uit het gazon worden verwijderd. Een verticuteermachine biedt een betrouwbare oplossing om het mos te verwijderen. Voordat je gaat verticuteren, moet het gazon zo kort mogelijk gemaaid en droog zijn. Een sneller herstel van het gazon wordt bereikt als je het grasveld voor het verticuteren bemest en maait. De beste tijd in het voorjaar voor het bevruchten van de grond, is april als de eerste bloemen en bomen knoppen vormen. Als de lente door een warme winter eerder ontluikt, kun je iets eerder met de bemesting starten.

Verticuteren en kale plekken inzaaien

De met weerhaken uitgeruste messen van de verticuteermachine dringen verticaal diep in de zode door en vlechten het korstmos en mos uit het gazon. Het is belangrijk dat de messen niet dieper dan drie millimeter in de grond dringen om te voorkomen dat het gras ernstig beschadigd raakt. Het gras is na het mos verwijderen licht beschadigd, maar door de frisse ventilatie herstelt het gazon zich snel. Na het verticuteren worden de kale plekken ingezaaid. Er zijn speciale zaadmengsels op de markt die bedoeld zijn voor het herstellen van schade aan de grasmat.

Evenwicht herstellen

Als het gazon geen blijvende schade heeft door de mosvorming, moet u het natuurlijk evenwicht in de grond herstellen door voedingsstoffen als stikstof, fosfor en kalium toe te voegen. Stikstof stimuleert grasgroei, fosfor en kalium versterken de wortels en maakt de sprieten resistenter.

IJzersulfaat als oplossing

Vele gazoneigenaren proberen mos te bestrijden met een ijzersulfaatmiddel. Het ijzerzout laat het mos afsterven en fungeert tegelijkertijd als meststof voor het gras. Je moet alleen oppassen dat deze meststof vanwege vlekvorming niet in contact komt met stenen of kleren. IJzersulfaat is bij inname schadelijk voor mens en dier. Bij deze methode van mos bestrijden duurt het een week voordat het mos dood is. Het dode materiaal kan verwijderd worden met een hark of verticuteermachine.

Kalken, bezanden en ’s zomers voldoende water

Als een zure bodem de oorzaak van mos in het gazon is, is kalken een goede methode om hergroei van mos te voorkomen. De hoeveelheid kalk is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. Mos in het gazon kan ook komen door wateroverlast. Dit is vaak bij kleigrond het geval. Het helpt om mos te voorkomen als zand wordt aangebracht na het verticuteren. Mos voorkomen kun je door geschikt gras te kiezen en het gras in de schaduw niet te kort te maaien. Zorg ook dat het gras in de zomer voldoende bewaterd wordt om mos in het gazon te voorkomen.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 15-08-2014
Hits: 8320
Categorie: 
Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
mos, mos gazon bestrijden, mos gazon verwijderen, tips tegen mos, mos in gras, gazon, gras