Volg ons via
 

Tapijtkever bestrijden

Tapijtkever bestrijden | Tips tegen vervelende beestjes in kleden en kleding.

Tapijtkever bestrijden 

Anders dan de naam doet vermoeden heeft de tapijtkever weinig of niets met vloerbekleding te maken en zijn het alleen de larven die zich voeden met dierlijke resten. Het grijs, bruin, rood, zwart gevlekte kevertje heeft wel iets van een bont gekleurd lieveheersbeestje en komt algemeen in onze tuinen voor. Daar doet hij zich tegoed aan stuifmeel en nectar van bloemen. Om eieren af te zetten zoekt het diertje een overblijfsel van een dier of een verlaten vogel- of bijennest. Zo kan het voorkomen dat de tapijtkever in huis terecht komt en daar de heerlijke geur van leder of wol oppikt en de eieren in je leren jas of wollen tapijt achterlaat. 

Wat te doen bij overlast van de tapijtkever 

Tapijtkevers vermenigvuldigen zich niet binnenshuis en zolang je er geen grote aantallen van aantreft is het niet nodig ze chemisch te bestrijden. Wanneer je ze aantreft in kleding, huiden of opgezette dieren kan je de objecten wassen op minimaal 60°C, in de zon zetten zodat de beestjes uitdrogen of ze voor minimaal vier dagen in de vriezer leggen. De koude zal het ongedierte en eventueel achtergebleven eitjes doen bevriezen. 

Hoe bestrijden bij een plaag 

Stel je hebt heel wat huiden, jachttrofeeën of wollen tapijten en het aantal tapijtkeverlarven heeft de vorm van een plaag aangenomen. De bron alleen ontdoen van ongedierte is dan niet voldoende. Alle spuitmiddelen waarin zich stoffen als deltamethrin, cyfluhitrin of permehitrin bevinden zijn geschikt om de tapijtkever te bestrijden. Verwijder eerst kinderspeelgoed en kleding die geen tapijtkever kan bevatten uit het vertrek en behandel daarna pas de mogelijke verblijfplaatsen. Besteed daarbij extra aandacht aan naden en kieren tussen planken en timmerwerk. 

Voorkomen van vraat door de tapijtkever 

Beestjes in je kleding, lederen spullen en waardevolle opgezette dieren is niet alleen een vies idee ze voeden zich met de dierlijke restanten wat betekent dat ze er grote gaten in knagen. Dezelfde middelen die motten weren uit je linnenkast werken ook voor tapijtkevers. Mottenballen, cederhouten geurblokjes, geurbuideltjes van kruidnagel, lavendel of een ander sterk geurende kruid gaan in zijn algemeenheid de komst van de tapijtkever in huis tegen. De overheersende geur van de bestanddelen zorgt ervoor dat de tapijtkever niet in huis komt en zijn heil ergens anders zoekt. Daarnaast controleer je tapijtkevergevoelige gebruiks- en siervoorwerpen het best periodiek.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 21-08-2014
Hits: 21358
Categorie: 
Ongedierte bestrijden
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
tapijtkever bestrijden, beestjes, kleding, kleden, wol, opgezette dieren, tapijtkever