Volg ons via
 

Koffiezetapparaat schoonmaken

Uitgebreide uitleg over het schoonmaken van koffiezetapparaat, senseoapparaat en espressomachine.

Dat een koffiezetapparaat zo nu en dan schoongemaakt moet worden is logisch. De vraag is op welke wijze dat moet gebeuren en hoe vaak. Neem de Philips Viva, een ongecompliceerd koffiezetapparaat dat helemaal demonteerbaar is en in de vaatwasser kan. Zo eenvoudig en makkelijk. Dit doe je dus beter niet bij een Senseo, want dan zijn de rapen gaar. En een espressomachine heeft al helemaal een andere benadering. Aangeraden wordt om gemiddeld een keer per maand het koffiezetapparaat schoon te maken.

Kalk

Een koffiezetapparaat wordt onder andere vies door de afzetting van kalk. In ons leidingwater zit kalk. Hoeveel kalk verschilt per regio. Het verdient daarom aanbeveling na te gaan hoe hoog het kalkgehalte is. Overigens is dit ook handig te weten voor het stoomstrijkijzer. Is het kalkgehalte hoog, dan moet vaker worden schoongemaakt om verstopping te voorkomen.

Azijn

Zoals aangegeven kun je het koffieapparaat schoonmaken met azijn. Let wel op welke azijn je gebruikt. Het moet gewone, goedkope natuurazijn zijn. Die kan overigens ook prima gebruikt worden om de ramen mee te lappen of tegels mee schoon te maken. Gebruik nooit azijn waar toevoegingen inzitten, zoals balsamico of azijnolie. Dat betekent het einde van het koffiezetapparaat. Voor sommige machines geldt dat je in plaats van azijn een speciaal reinigingsmiddel nodig hebt. Of dat zo is, kun je in het instructieboekje vinden. Hier staat ook welk middel bij voorkeur te gebruiken is.

Schoonmaken binnenwerk

Je maakt de binnenkant van je koffiezetapparaat schoon met azijn. De azijn lost de kalkaanzettingen en andere opeenhopingen op. Omdat azijn agressief is, is het aan te bevelen niet met pure azijn te werken, maar hem te verdunnen. Hoe minder kalk in het water hoe dunner de azijnoplossing zijn kan. Natuurlijk moet er wel een zekere zuurtegraad overblijven anders werkt het niet. Spoel minstens drie keer na met schoon water.

Een alternatief voor het ontkalken met azijn is ontkalken met citroensap. Vul daartoe het reservoir eerst met water en voeg daar 2 eetlepels citroensap aan toe. Doe een filter in de machine en laat de helft van het mengsel doorlopen. Laat het vervolgens een uur weken en dan de rest van het water doorlopen. Neem het filter er uit en laat het water weglopen. Spoel minstens drie keer met water na. Overigens geldt bij de Senseo dat deze procedure regelmatig moet worden herhaald om verstopping te voorkomen.

Lees hier meer over ontkalken.

Schoonmaken buitenkant

Bij een normaal koffiezetapparaat kun je de onderdelen meestal demonteren en in de vaatwasser plaatsen. De buitenkant kun je schoonmaken met een doekje met daarop wat citroensap. Daarmee los je de kalkspetters en overgebleven resten op. Daarna napoetsen met lauw water. Bij een Senseo is het mogelijk dat de rand boven nogal bruin is geworden. Leg die dan even in wat citroensap, laat het even weken en het is weer schoon. Je kunt ook een niet gebruikte tandborstel nemen en citroensap en de randen schoonpoetsen.

Espressomachine schoonmaken

Voor de Espressomachine gelden onder normen! Op de eerste plaats kan die dagelijks even schoongemaakt worden door een kopje water door de leidingen te laten lopen en wat stoom af te blazen. Daarnaast geldt dat veel Espressomachines een waarschuwingssignaal hebben wanneer het koffiezetapparaat schoongemaakt moet worden. Daarvoor kun je speciale schoonmaaktabletten kopen.

Verder geldt dat bij sommige apparaten de hardheid van het water kan worden ingesteld en dat de duurdere apparaten zelf ontkalken. Is dat niet het geval dan is, afhankelijk van het type, ontkalken van een keer per maand tot een keer per half jaar noodzakelijk. Kijk daarvoor even in het instructieboekje. Gebruik bij een Espressomachine nooit azijn om te ontkalken of om schoon te maken, want dat is een pure aanslag op het leven van het apparaat!

Met deze tips hou je je koffiezetapparaat lekker fris en verleng je bovendien de levensduur.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

3 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 06-09-2014
Hits: 44363
Categorie: 
Huishoudelijke apparaten
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
koffiezetapparaat, senseo, espressomachine, koffiezetapparaat schoonmaken, koffiezetapparaat reinigen, espressomachine schoonmaken, espressomachine reinigen