Volg ons via
 

Water besparen

Water besparen | Slimme bespaartips om je waterverbruik te verminderen

Waterverbruik en besparen

Gemiddeld verbruikt een gezin met 2 ouders en 2 kinderen op jaarbasis zo’n 169m3 water. Je moet dan rekenen op ongeveer € 21,= per maand. Als je boven dit gemiddelde zit dan is het raadzaam om eens op je waterverbruik te letten en te bekijken of er wellicht nog ergens mogelijkheden zijn om te besparen. Doe je het niet voor het geld, doe het dan in ieder geval voor een beter milieu.

Cijfers op een rij

Aantal personen Verbruik m3
1 45
2 91
3 137
4 169
5 201

Het meeste water verbruiken we bij het douchen en doorspoelen van het toilet. Het is dus raadzaam om dit verbruik eens goed onder de loep te nemen. Gemiddeld verbruikt een persoon per dag:

Activiteit Verbruik in Liter
Douchen 39.7
Toilet 36.2
Wastafel 5.1
Handen wassen 2.1
Wasmachine 1.9
Voedsel bereiden 1.7
Overig 7.6

Water besparen

· Veel mensen kunnen nog flink wat water besparen bij het douchen of in bad gaan. Zie hier onze tips over water besparen in de badkamer

· Laat de kraan niet doorlopen tijdens het inzepen, tandenpoetsen en scheren. Dit bespaart je 20 liter water per minuut.

· Loop eens kritisch alle leidingen langs. 10 Druppeltjes per minuut lijkt maar weinig, maar leidt uiteindelijk tot een waterverlies van 1.100 liter per jaar.

· Vervang oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak door een moderne waterbesparende variant. Dit scheelt je tot ca 30% in het waterverbruik.

· Installeer een inlegkringetje in de kraan. Zo komt er per minuut minder water uit de kraan.

· Als je nog geen spoelonderbreker op de stortbak hebt, koop dan voor ca. 7 euro een spaarknop. Deze is eenvoudig te monteren en bespaart op jaarbasis ongeveer 8.000 liter water.

· Heb je warm water nodig? Vang het koude water dat eerst komt op en gebruik het om bijvoorbeeld de planten water te geven, koffiezetapparaat of waterkoker te vullen of groente mee te wassen.

· Gebruik de wasmachine alleen als deze écht vol zit. Halve wasjes verbruiken onnodig veel water.

· Zet een regenton in de tuin om de planten buiten mee water te geven.

· Drink je water het liefst koud? Het duurt vaak even voordat het water uit de kraan goed koud is. Neem een lege fles, vul deze met water uit de kraan en zet hem in de koelkast. Zo hoef je niet onnodig water door het afvoerputje te laten gaan.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 02-10-2014
Hits: 3809
Categorie: 
Consuminderen en geld besparen, Duurzaam leven
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Water besparen, bespaartips, waterverbruik verminderen