Volg ons via
 

De ongemakkelijke waarheid

De boodschap van Al Gore.

Al Gore is een man met een missie. Zoals iedereen wel weet, is deze voormalige presidentskandidaat van de Verenigde Staten actief bezig om de stand van zaken met betrekking tot het broeikaseffect onder de aandacht te brengen. Hij heeft onder andere een zeer indrukwekkende documentaire gemaakt die eigenlijk iedereen eens zou moeten bekijken. Je hoeft geen milieufreak te zijn om van deze documentaire de kriebels te krijgen. Waar gaat het over? Over The Inconvenient Truth - de ongemakkelijke waarheid. Wat kies jij: een hoop geld of het voortbestaan van de aarde...

De waarheid is dat onze aarde in de afgelopen 650.000 jaar nog nooit zo snel is opgewarmd als in de afgelopen decennia. Dit houdt rechtstreeks verband met de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). De VS en Europa zijn de twee grootste veroorzakers van deze uitstoot. En dan hebben we het nog niet eens over de opkomende economieën zoals bijvoorbeeld China waar de uitstoot van CO2 de komende jaren naar verwachting sterk zal toenemen. De waarheid: als we als mensheid op gelijke voet doorgaan, zal Nederland over tientallen jaren grotendeels door het water zijn overspoeld.

Uiteraard heb je in je eentje niet veel invloed op de totaalcijfers, maar als iedereen niets doet, weten we zeker dat de wereld er over enkele jaren een stukken minder prettig uitziet. Uit de documentaire blijkt dat met het met de huidige technologie mogelijk is om de opwarming van de aarde voor een heel groot deel tegen te gaan is, als iedereen meewerkt!

Wat kun jij zelf doen?

De meeste uitstoot van CO2 in huis wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen om electriciteit en warmte te genereren. Je kunt de uitstoot van CO2 én je energierekening tot 30% verlagen als je rekening houdt met een aantal simpele zaken:

 1. Vervang je lampen door spaarlampen, deze gebruiken 60% minder energie dan gewone lampen.
 2. Verlaag de temperatuur van je thermostaat in de winter met 1 of 2 graden. Heb je tevens een airconditioning, verhoog de temperatuur dan in de zomer met 1 of 2 graden.
 3. Verlaag de temperatuur van je boiler van heet naar gewoon warm. Dit scheelt in je energieverbruik en bovendien brand je je handen ook niet meer aan het hete water.
 4. Koop energiezuinige apparaten. Bij sommige apparaten kun je gebruikmaken van energiezuinige instellingen. Controleer of dit bij jouw wasmachine, droger of vaatwasser ook zo is en stel het zodanig in.
 5. Maak filters van de afzuiginstallatie en airconditioning regelmatig schoon.
 6. Als je een waterbed hebt, maak dan elke ochtend je bed op. De warmte wordt onder de lakens gevangen. Een opgemaakt waterbed bespaart je ongeveer 30% van de energie die het verbruikt!
 7. Vervang de douchekop door een "low flow" douchekop. Deze laat minder water door.
 8. Check de isolatie van je woning. Misschien is het zelfs zinvol om enkel glas te vervangen door dubbel op HR++ glas.
 9. Zet de verwarming uit als je weggaat. Je kan ook gebruik maken van een klokthermostaat. Bij de duurdere thermostaten kun je per dag aangeven op welke tijden de verwarming aan moet en op welke deze lager kan.
 10. Was op 40 graden in plaats van 60 graden. De moderne wasmiddelen maken ook goed schoon op lagere temperaturen.
 11. Gebruik een waslijn om de was te drogen in plaats van een droger voorzover dat mogelijk is.
 12. Zet apparaten die je niet gebruikt uit. Dus niet op de standby stand, maar helemaal uit. Denk aan de DVD, TV, computer, videorecorder, cd-speler en mechanische ventilatie.
 13. Trek de stekker van apparaten als de haardroger, batterijoplader, telefoonoplader uit het stopcontact. De energie die nodig is om bijvoorbeeld displays te laten branden zorgt voor maar liefst 5% van het energieverbruik van huishoudens. De wereldwijde uitstoot van CO2 door dit soort loos verbruik is enorm!
 14. Zet de vaatwasser slechts aan als hij 100% vol is en gebruik de energiebesparende stand.
 15. Recycle waar mogelijk. Zamel papier apart in, breng vieze luiers naar een inzamelpunt , breng glas naar de glasbak, etc.
 16. Plant een boom! Eén boom absorbeert in zijn leven een ton CO2. Bovendien bespaar je ongeveer 10% tot 15% op het verbruik van een eventuele airconditioning als je woning in de schaduw van de boom ligt.
 17. Schakel over op groene stroom.
 18. Koop levensmiddelen die locaal zijn gefabriceerd. De afstand die levensmiddelen vanaf de boerderij tot jouw bord afleggen zijn enorm groot. Dit betekent een extra gebruik van vliegtuigen, schepen en vrachtwagens voor jouw bordje spaghetti. Het kopen van locaal gefabriceerde levensmiddelen maakt dus een groot verschil!
 19. Koop vers voedsel in plaats van ingevroren voedsel. Bij het fabriceren van ingevroren voedsel wordt ongeveer 10% meer energie verbruikt.
 20. Let op de verpakkingen van producten die je koopt. Vermijd producten met overmatig gebruik van verpakkingsmateriaal.
 21. Eet minder vlees. Het klinkt vreemd, maar koeien zijn grote milieuvervuilers!
 22. Pak eens wat vaker de fiets of loop ergens naar toe in plaats van de auto te nemen.
 23. Controleer de bandenspanning van je autobanden wekelijks. Een te lage bandenspanning zorgt voor een toename van het brandstofverbruik en dus van de uitstoot van CO2.
 24. Geef je auto regelmatig een beurt. Regelmatig onderhoud van de auto zorgt voor efficiënter brandstofverbruik.

Natuurlijk zijn er veel meer goede tips te bedenken om de uitstoot van CO2 te beperken. Schroom niet en plaats ze hieronder!

Meer weten? Bekijk de DVD "The Inconvenient Truth" en neem een kijkje op de engelstalige website Climatecrisis .

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 11-02-2007
Hits: 6241
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Milieu, groene stroom, CO2, energiebesparing