Volg ons via
 

Rode klaver snel verwijderen uit je gazon met een klittenhark

Onkruid snel verwijderen uit het gras in je gazon met behulp van een klittenharkje van je huisdier. Handig om snel van onkruid als rode klaver, groene klaver en varkensgras af te komen.

In onze tuin hebben we regelmatig last van rode klaver. Voornamelijk op de plekken waar het gras wat moeite heeft om te groeien. Rode klaver duikt namelijk regelmatig op in en om gazons. Je herkent dit onkuid aan de rode blaadjes en kleine gele bloemetjes. Het plantje is erg moeilijk te bestrijden. Op warme regenachtige dagen is er bijna geen houden aan en woekert het je hele gazon en tuin door. 

Geadviseerd wordt om dit onkruid er met wortel en al uit te steken. Andere tips zijn om er kokend water of schoonmaakazijn over te gieten. Dit plantje is echter zo hardnekkig dat het na een paar weken toch de kop weer opsteekt. Deze klaver haal ik daarom eens in de zoveel tijd weg door het uit het gras te plukken. Behalve dat het erg veel werk is, is het nadeel dat je niet alleen het klaver eruit trekt, maar ook het gras. Als je gras flink onder de klaver zit dan is dit een vervelend en tijdrovend klusje.

Met deze tip ga je tijd besparen als je last hebt van rode klaver of andere kruipend onkruid in je gazon. Het werkt namelijk ook tegen groene klaver, varkensgras, etc. Toen ik vandaag weer licht balend gehurkt in het gras zat om een lading klaver te verwijderen liep onze kat opeens langs. Er schoot me ineens te binnen dat de klittenhark van de kat wel eens van nut zou kunnen zijn bij het verwijderen van het klaver. Ik kan al verklappen dat het best goed werkt!

De klittenhark heeft aan de uiteinden kleine weerhaakjes om zich te verankeren in de klitten van je kat of hond. Het mooie hiervan is dat de weerhaakjes zich ook verankeren in de bladeren en wortels van de rode klaver. Het gras is te dun en beweegt tussen de uiteinden van de hark door. Daarmee werkt het ongeveer hetzelfde als verticuurhark, maar dan in miniatuurvorm.

Zorg ervoor dat je met het harkje een heel klein beetje door de grond harkt. Hiermee trek je namelijk vooral de klaver en de hoogliggende wortels van de klaver mee. Haal de klaver van het harkje en gooi dit weg. Doe dit wel voorzichtig. De weerhaken van het harkje zijn scherp. Ik heb zelf vandaag al een paar pleisters op mijn vingers mogen plakken.

Extra handig is dat doordat de klaver mee wordt getrokken de wortels van de klaver ook bloot komen te liggen. Pak deze wortels vervolgens zo dicht mogelijk bij de grond vast tussen je duim en wijsvinger en probeer zoveel mogelijk wortel mee te trekken. Hoe minder wortel er over blijft hoe langer het duurt voor de klaver weer de kop op steekt. 

Als je het hele gazon klavervrij hebt gemaakt dan raad ik je aan om het gras te maaien met een grasmachine met opvangbak. Eventueel los klaver wordt dan opgezogen en kun je afvoeren. Dat voorkomt dat hier weer nieuwe klaver uit ontspruit.

Vandaag heb ik een heel stuk klaver uit ons gazon verwijderd met behulp van de klittenhark. Zie bijgaand foto's voor een indruk hoe dit werkt en het resultaat. ik liep flink achter en heb nu ook nog wat herstelwerk in het gras te doen. Eigen schuld ... Het is dus beter om het klaver er wekelijks even uit te halen. Dan krijgt het minder de kans om te woekeren en bespaar je op de lange termijn herstelwerk. Mocht je moeten herstellen dan kun je open plekken opvullen met tuinaarde en opnieuw instrooien met graszaad. 

Rode klaver hou je helaas niet permanent weg, maar met deze tip wordt het verwijderen wel een stukje makkelijker. Veel succes!  

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Afbeeldingen
  • Meer rode klaver dan gras
  • Rode klaver van dichtbij
  • De klittenhark, handig voor kat en klaver
  • Al heel wat minder klaver
  • Nog minder klaver
  • Onze kat vond het ook een goed idee
  • Niet te lang blijven zitten
  • Hou de klittenhark zo vast
  • Nog even maaien, en voila een klavervrij gazon (en wat herstelwerk ...)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 13-08-2017
Hits: 9854
Categorie: 
Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
rode klaver, klaver, onkruid, verwijderen, gazon, gras, klittenhark