Volg ons via
 
 

Groente invriezen

Groente invriezen | Uitgebreide beschrijving hoe je verse groente kunt bewaren door het in te vriezen.

Ook na het seizoen nog even willen genieten van verse voorjaarsgroentes? Vries ze dan in op het moment dat ze volop worden aangeboden. Groentes die op de juiste manier zijn ingevroren kunnen namelijk wel een jaar bewaard worden.

Neem voor het invriezen verse jonge groente en maak die op de gebruikelijke manier schoon. Om de enzymwerking die het bederf versnelt te stoppen, moet de groente eerst worden geblancheerd. 

Blancheren

Bij blancheren wordt de groente korte tijd in kokend water ondergedompeld. Blancheer niet te veel groente tegelijk omdat het water dan te snel afkoelt. Hanteer als vuistregel 500 gram groente in bijvoorbeeld een vergiet, zeef of frituurnetje in 5 liter water. Let er op dat de groente helemaal onder staat en leg een deksel op de pan. Zodra het water weer aan de kook is, gaat de blancheertijd in. Peultjes, snijbonen, sperziebonen en spinazie hebben zo’n 2 minuten nodig. Reken voor bijvoorbeeld asperges 1 tot 2 minuten meer.

Koel de groente na het blancheren zo snel mogelijk af door de zeef of het vergiet in een bak koud water te zetten. Eventueel kan de groente ook nog even onder de kraan afgespoeld worden. Als de groente is uitgelekt, kan ze worden ingepakt in bijvoorbeeld plastic zakjes. Hierbij is het belangrijk dat zoveel mogelijk lucht uit de zakjes wordt gehaald. Hiervoor zijn speciale pompjes verkrijgbaar. Heb je die niet, gebruik dan een limonaderietje. 

Witte groente blank houden

Om witte groentes als lof en bloemkool mooi blank te houden, kun je aan het blancheerwater wat citroenzuur toevoegen. Ga hierbij uit van 1 gram citroenzuur op 1 liter water.

Met dank aan Marianneke

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 10-08-2007
Hits: 20888
Categorie: 
Eten & Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
groente invriezen, groente bewaren, blancheren, peultjes, asperges, snijbonen, spinazie, sperziebonen