Volg ons via
 

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen; maar waar moet je op letten?

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het bestellen van zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn heel handig, want je kunt je eigen stroom opwekken. Heel fijn natuurlijk. Maar als je zonnepanelen wilt installeren, kun je niet domweg beginnen met zonnepanelen bestellen. Er zijn heel wat dingen waar je op moet letten. In dit artikel lees je daar meer over.

Hoe ben je verzekerd?

Het is goed om na te denken over de verzekering van zonnepanelen. De aanschaf kan een flinke investering zijn en je wilt niet dat onverwachts iets mee gebeurt. Wat kan je doen?

Zonnepanelen kunnen apart verzekerd worden, maar dat wordt meestal niet gedaan. Je kunt ze opgeven bij je verzekeraar, waarna ze gedekt zijn. Er zijn ook verzekeraars, zoals de FBTO opstalverzekering, waar zonnepanelen altijd automatisch meeverzekerd worden. Je hoeft ze dan niet specifiek aan te geven, maar vallen na het plaatsen automatisch in de dekking.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat de zonnepanelen goed en veilig worden geïnstalleerd. Heb je een huurwoning, dan hangt het af van de polisvoorwaarden wat er gebeurt. Bij FBTO worden de zonnepanelen bij de opstalverzekering gerekend als de huiseigenaar ze heeft geplaatst, maar als ze eigendom zijn van een huurder vallen ze onder de inboedelverzekering. Ook dan zijn ze dus gewoon gedekt.

De plaats van de zonnepanelen

Misschien denk je dat zonnepanelen overal geplaatst kunnen worden. Tot op zekere hoogte klopt dat ook. Ze kúnnen overal geplaatst worden, maar ze zijn lang niet overal echt effectief. De berekeningen over de opbrengst worden gedaan op de optimale locatie voor zonnepanelen. Wijk je daarvan af, dan wordt de opbrengst snel lager. Denk dus goed na over de plaats van je zonnepanelen, want dat kan je heel wat geld extra opleveren. De beste plek is op het zuiden, aangezien dit de meeste zonuren oplevert. Verder is het mogelijk om ze zowel op een plat als een schuin dak te plaatsen.

Er moet worden gewerkt aan de dakconstructie

De zonnepanelen worden bij particulieren haast altijd geplaatst op het dak. Dat kan een plat dak of een zadeldak zijn. Het punt is: er wordt gewerkt aan de dakconstructie. Een aantal dakpannen moet op een schuin dak worden losgemaakt om de panelen te bevestigen. Verder moet er in het houtwerk geschroefd worden. En natuurlijk moeten er elektriciteitskabels naar binnen worden geleid. Het is dus best een ingrijpende verbouwing, ook al is het vrij snel klaar. Dit is ook een reden om het te laten doen door een professioneel bedrijf. Want anders kun je problemen krijgen met lekkage.

Je levert alleen overdag stroom

Het is voordelig om zelf zoveel mogelijk van de opgewekte stroom te gebruiken. Dat is voordeliger dan het terugleveren aan het net. Zeker op de langere termijn, aangezien er plannen liggen die het terugleveren minder voordelig maken. Je moet er wel rekening mee houden dat de zonnepanelen alleen overdag stroom leveren. Terwijl jij waarschijnlijk juist ’s avonds het meest energie verbruikt. Draai dus wat vaker overdag een wasje of zet andere apparaten overdag aan in plaats van ’s avonds. Ondertussen is de ontwikkeling van sterke accu’s op gang. Dus waarschijnlijk kun je over een aantal jaar de zelf opgewekte stroom ook opslaan voor later gebruik.

De zonnepanelen blijven ook stroom leveren bij problemen

Nog iets om te overwegen: zonnepanelen blijven stroom leveren. Ook als er problemen zijn. Dat maakt het aanleggen van zonnepanelen bijvoorbeeld iets lastiger: de zonnecellen gaan energie leveren nog voordat de boel is aangesloten. Daardoor kan er tijdelijk hoogspanning ontstaan. Het werken met zonnepanelen moet daarom altijd op een veilige manier gebeuren. Ook het plaatsen moet op een goede manier gebeuren, want anders kan dat leiden tot brand. Bij brand - nog zoiets - moet de brandweer weten dat er zonnepanelen zijn, aangezien dat ook kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de brandweerlieden.

De duurzaamheid van je zonnepanelen

Zonnepanelen heb je natuurlijk omdat ze je geld besparen. Maar dat is niet de enige reden: ze zijn ook duurzaam. Wel maakt het veel verschil welke materialen er werden gebruikt en waar de zonnepanelen gemaakt zijn. Kies bij voorkeur voor zonnepanelen die van goede kwaliteit zijn van een bekend (Europees) merk. Hierbij wordt gewerkt met strengere regels aangaande duurzaamheid en veiligheid. Wel zo verstandig, zeker omdat hier in Aziatische landen doorgaans veel slordiger mee wordt omgegaan.

Zonnepanelen hebben veel voordelen en kunnen een flinke besparing opleveren. Maar het is niet verstandig om ze zomaar te plaatsen zonder daar eerst goed over na te denken. Er zijn best wat dingen waar je rekening mee moet houden als je zonnepanelen wilt plaatsen. Niet alleen de locatie of de positie van de zonnepanelen, maar ook dingen waar je waarschijnlijk nog niet aan hebt gedacht.

 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 29-06-2019
Hits: 549
Categorie: 
Consuminderen en geld besparen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
zonnepanelen, verzekeren, zonne energie, zon, besparen, stroom