Volg ons via
 

Hoe gezond is de luchtkwaliteit in jouw woning?

Luchtkwaliteit in de woning | Hoe voorkom je een te hoge CO2 waarde in je woning.

We brengen erg veel tijd door in huis. We werken er, studeren er en brengen er tijd door met vrienden en familie. Natuurlijk houden we ons huis goed schoon, maar hoe zit het eigenlijk met de luchtkwaliteit? Onderzoek heeft uitgewezen dat er in erg veel gebouwen een slechte luchtkwaliteit heerst. Vaak is de luchtkwaliteit in ons huis vele malen slechter dan de luchtkwaliteit buiten. Dit kan niet alleen gezondheidsklachten veroorzaken, maar ook voor een muffe lucht in huis, vochtoverlast en zelfs schade en schimmel. Hoog tijd dus om eens te testen hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in huis.

Wat veroorzaakt een slechte luchtkwaliteit?

De luchtkwaliteit wordt bepaald door de binnentemperatuur, de luchtvochtigheid in huis en CO2. Ten eerste is het altijd belangrijk om je woning goed te ventileren. Zo kan vocht goed naar buiten wat gunstig is voor het binnenklimaat. Als het vocht in de woning blijft hangen, kan dit zorgen voor condens, vochtschade en schimmel. Lekker open zetten dus, die ramen! Veel mensen vergeten vooral in de winter goed te ventileren, terwijl goed ventileren je juist energie kan besparen. Lucht met een lagere luchtvochtigheid warmt namelijk sneller op, waardoor je minder lang de verwarming aan hoeft te hebben.

Voorkom een te hoge CO2 waarde in je woning.

Ook hoge CO2 waardes in huis zorgen voor een slechte luchtkwaliteit. In een slecht geventileerd pand hoopt de CO2 zich op door het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld het koken op gas. Ook door te ademen stijgen de CO2 concentraties. Het ironische is dat de CO2 waardes in ruimtes stijgen doordat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd worden. Hierdoor is er minder sprake van luchtverplaatsing, wat niet ten goede komt van de luchtkwaliteit. We herhalen het dus nog een keer: zet die ramen lekker open!

CO2 metingen voor in huis

Wil je zeker weten dat de CO2 waardes in je woning niet te hoog zijn? Dan zijn er twee dingen die je kan doen: je kan zelf een CO2 meter ophangen in je woning, of je kan CO2 metingen in huis laten doen door een gecertificeerd bedrijf zoals Strooming. De eerste optie is al gauw onpraktisch omdat een CO2 meter in huis alleen de CO2 waarde aangeeft van de kamer waarin de meter hangt. Bij een CO2 meting in huis meet het bedrijf de waardes in de hele woning waardoor je een veel completer beeld krijgt van de luchtkwaliteit. Zijn er te hoge waardes gemeten? Dan kan het bedrijf je meteen voorlichten over eventuele oorzaken en oplossingen. Zo kan jij meteen schoon schip maken!

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 06-03-2020
Hits: 424
Categorie: 
Veiligheid
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
luchtkwaliteit woning, co2, co2 meting