Volg ons via
 

Zelf brood bakken

Broodnodig | Lees alles over het zelf bakken van brood.

Broodnodig

In deze onwennige tijden van Corona mogen we nog naar de supermarkt. Niet gezamenlijk maar één gezinslid. Dat komt goed uit want ik doe altijd de boodschappen alleen. Het is voor ons gezin niet echt een uitje om gezamenlijk boodschappen te doen. Ik probeerde altijd al de drukte te vermijden. Dat betekende evenwel dat veelvuldig het broodschap leeg was en het verplicht crackers of beschuit betekende.

Zelf

Het is geen gek idee om zelf brood te maken. Brood wordt elke dag gegeten en behoort dus in menig gezin tot de eerste levensbehoefte. De ingrediënten zijn ook niet lastig. Slechts vier bestanddelen zijn nodig: bloem, gist, zout en water. Is er enige vakmanschap nodig om een volwaardig brood te krijgen of is het verstandig om eerst een volautomatische broodmachine aan te schaffen?

Consumptie

De broodconsumptie is de afgelopen jaren gedaald. In Nederland en België wordt minder broodproducten geconsumeerd. De campagne ‘Brood. Goed verhaal’ moet daar verandering in brengen. Een breed opgezet reclame moet het brood weer aan de man brengen. Een ode aan het brood omdat het als voeding een waardevol en volwaardig product is en past in de dagelijkse eetbehoefte.

Recept

Op de website zijn meerdere recepten te vinden om zelf brood te maken. Witbrood bakken schijnt eenvoudiger te zijn dan bijvoorbeeld volkoren brood. Het vereist toch wel de nodige oefening zoals we ook het fietsen moesten leren. Met vallen en opstaan of te wel met halfgerezen of ongare misbaksels.

Kneden

Essentieel is dat je de hoeveelheden ingrediënten nauwgezet opvolgt. Enkele grammen te veel of te weinig kan leiden tot een mislukking. In feite is de procedure eenvoudig. Het gaat immers om kneden, rijzen en bakken. Het kneden doe je om gluten in het meel te activeren. Die gluten moeten een stevig netwerk gaan vormen, zodat het brood kan rijzen. Dat kan met de hand, maar natuurlijk ook machinaal. Een gemiddelde mixer met deeghaken is niet aan te bevelen. De machientjes hebben onvoldoende power om het werk te kunnen doen en lopen warm. Een alternatief is om de kneedfunctie van een elektrische broodmachine te gebruiken. Het deeg is klaar wanneer het mooi zijdeachtig glanst en soepel aanvoelt.

Rijzen en bakken

Het rijzen van brood moet gebeuren op een warme, tochtvrije plek. Halverwege de rijstijd wordt het deeg platgeduwd, zodat een deel van de koolzuurgassen kan ontsnappen. Vervolgens dient het brood een tweede keer te rijzen. Wie een elektrische oven gebruikt voor het bakken dient het brood eerst te besprenkelen met water. Brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er tegenaan tikt. Laat vervolgens het brood 30 minuten afkoelen op een rooster.

Als het lukt heb je eenzelfde gevoel als wat de brood campagne uitstraalt; fantastisch in eenvoud, smaakvol, voedzaam, veelzijdig en onderdeel van de rijke Europese eetcultuur.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 04-04-2020
Hits: 456
Categorie: 
Eten & Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
brood bakken, rijzen, kneden