Volg ons via
 

De juiste verlichting voor elke ruimte

De juiste verlichting voor elke ruimte | Tips om elke ruimte goed te verlichten.

Zowel binnenshuis als buitenshuis is verlichting belangrijk. Veel mensen draaien gewoon een lamp in elke fitting en voila: er is licht genoeg. Toch is dat in de praktijk niet zo handig. Want elke ruimte heeft een ander soort verlichting nodig. Hier vind je de handleiding voor de juiste verlichting in elke ruimte.

Buitenverlichting plaatsen

Buitenverlichting heeft meerdere functies. Een van de functies is dat je zelf kunt zien wat je doet als het buiten donker is. Een andere functie is het afschrikken van inbrekers. Inbrekers houden er doorgaans niet van als er ineens een lamp aanspringt. Een led-wandlamp is ideaal om je buitenmuren of trappenhuis te verlichten. Combineer hem met een bewegingssensor en je voorkomt onnodig energieverbruik.

Verlichting in de hal en op de trap

In de hal en op de trap is goede verlichting een must. Hier kom je het huis binnen en is het fijn als je je welkom voelt. Helaas: in de gang en op de trap gebeuren veel ongelukken door slechte verlichting. Op de trap kun je kiezen voor wandverlichting of voor verlichting van de traptreden. Wil je de traptreden verlichten? Zorg dan voor regelbare verlichting zodat je het zo prettig mogelijk kunt afstellen. Te felle trapverlichting kan vervelend zijn en zelfs zorgen voor meer ongelukken door desoriëntatie.

Verlichting in de woonkamer

De woonkamer wordt het meest gebruikt. Hier is verlichting dus erg belangrijk. Er worden verschillende soorten verlichting toegepast in de woonkamer. Allereerst is er verlichting boven de tafel, die fel genoeg moet zijn om goed te kunnen lezen, eten of hobbyen. Verder is er meestal centrale verlichting, bijvoorbeeld bij de salontafel. Kleinere lampen, bijvoorbeeld schemerlampen of leeslampen, zorgen dat je op bepaalde plekken wat extra licht hebt. Sfeerverlichting maakt de kamer extra gezellig en knus.

Keuken verlichting

In de keuken zijn ook meestal diverse soorten keukenverlichting. De hoofdverlichting moet zorgen dat je goed kunt zien wat je doet in de hele ruimte. Verder is het keukenblok vaak extra verlicht, bijvoorbeeld met led strips of led-tl’s onder de keukenkastjes. Zo heb je ook goed licht als je staat te snijden, hakken en koken.

Verlichting in de badkamer

De badkamer vraagt ook om meerdere soorten verlichting. De hoofdverlichting is meestal tamelijk fel, zodat je goed kunt zien wat je doet. Kleinere lampen bij de spiegel en wastafel zorgen dat je ook precisie-klusjes, zoals je make-up, goed kunt overzien. Hetzelfde geldt voor de wc: zachte verlichting is prettiger, maar met felle verlichting zie je beter wat je doet en kun je het ook eenvoudiger schoon houden. Dimbare verlichting is ’s nachts erg prettig zodat je niet meteen in een felle lamp staat te kijken.

De slaapkamer verlichten

In de slaapkamer is verlichting helemaal belangrijk. Verlichting kan veel invloed hebben op je slaappatroon. Het is praktisch om ook hier te kiezen voor hoofdverlichting en extra verlichting. De hoofdverlichting is fel genoeg om overal te kunnen zien wat je doet. De extra verlichting, bijvoorbeeld bij het nachtkastje, is kleiner en minder fel. Deze is bijvoorbeeld om even op de wekker te kijken of voor als je naar de wc moet zonder je tenen te stoten. Wil je ’s avonds lezen in bed? Kies dan een lamp die niet te fel is en vooral geelachtig warm licht verspreidt. Hoe witter het licht, hoe sterker het je slaapritme beïnvloedt.

Verlichting in huis is erg belangrijk. Elke ruimte heeft zijn eigen verlichting nodig. Waar je bijvoorbeeld in de keuken fel licht nodig hebt, kies je in de slaapkamer juist liever voor warm en gedempt licht. Door de verlichting aan te passen aan de ruimte kun je gemakkelijk, snel en veilig gebruik maken van elke kamer in je woning.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Afbeeldingen
  • 1 verlichting.png
  • 2verlichting.png
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 11-06-2020
Hits: 270
Categorie: 
Easy Living
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
verlichting, verlichten, led wandlamp, keukenverlichting