Volg ons via
 
 

Motten bestrijden en voorkomen

Motten bestrijden en voorkomen | bestrijding van motten in huis, kleding, tapijt en meubels gaat goed met deze tips

Last van motten in huis? Waarschijnlijk vind je ze overal, motten in kleding, motten in de kleerkast, motten in je tapijt, motten in de bank... Motten zijn een ware plaag voor je kleding, gestoffeerde meubelen en tapijt. Tijd om de motten te bestrijden en ze in de toekomst te voorkomen. Voor al deze situaties hebben wij een nuttige tip. 

Motten in tapijt

Om tapijt te beschermen tegen motten kun je het boenen met een mengsel van water en azijn in de verhouding 1:1 

Motten in kleding

Motten verdwijnen als je hete azijn neerzet. Motten blijven ook weg als je de kleding, die je gedurende langere tijd op wilt bergen, wast met een klein beetje terpentijn in het laatste spoelwater. 

Motten in gestoffeerde meubelen

Motten in gestoffeerde meubelen zijn goed te verdrijven met azijndampen. 

WAARSCHUWING! Azijndampen zijn niet alleen schadelijk voor motten, maar ook voor mensen. Probeer deze dus niet in te ademen!

Motten voorkomen

Voorkom dat je over moet gaan tot het verdelgen van motten en voorkom ze op de volgende manier: 

  • Voorkom dat motten binnenkomen. Ze komen 's avonds op licht af, dus houd de gordijnen dicht en plaats eventueel horren voor de ramen als je graag de ramen 's nachts open laat.
  • Hang kleding die je langere tijd niet gaat dragen schoon gewassen in de kast 
  • Hang kleden regelmatig buiten in de zon.
  • Als je kleding heel lang niet gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een trouwjurk, verpak deze dan in plastic voordat je het in de kast hangt. 
  • Stofzuig regelmatig op de plekken waar motten zich graag verstoppen, dus onder bedden, op zolder in donkere hoekjes en in de kledingkasten.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
7 reactie(s)
Kôlleke
Geplaatst op 17-01-2017 om 00:43

Zou het houtworm kunnen zijn? Dan zou je ook kleine gaatjes moeten zien.

Liessens monika (Gast)
Geplaatst op 16-01-2017 om 13:51

Hallo huishoudplaza heb dagelijks op eiken eetkamertafel v massieve eik heel fijne korrels ook zijn nu de stoelen die erbij staan helemaal aan het afpellen wat kan dit zijn a.u.b en wat kan ik doen  met beleefde groeten 

Monika

kopstubber (Gast)
Geplaatst op 27-01-2014 om 00:27

Stukjes overgebleven zeep tussen de stof leggen. Geur daar hebben beestjes een hekel aan en wij vinden het lekker ruiken!

Mottenballen stinken vreselijk benauwd, volgens mij is dat ook niet gezond voor mensen.

Ada Gerritsen. (Gast)
Geplaatst op 20-01-2014 om 20:19

 Ouderwetse vliegenvangers in een hoekje van de kamers ophangen.

De lijm verspreid een geur, als van de partner van de mot en dan zoekt de mot contact ,Voila!
Het helpt ook tegen zilvervisjes te verdelgen!

Mottenhater (Gast)
Geplaatst op 22-08-2013 om 22:56

Als er al 1 mot binnengevlogen is en ik kan hem echt niet meer vinden na grondig inspectie. Iemand een idee hoe ik die vind en wegjaag?

anja (Gast)
Geplaatst op 23-10-2012 om 13:30

of gewoon  motten ballen kopen bij de drogist en tussen de kleding hangen in een plastic zakje met gaatjes er in of in een speciale mottenballen hanger doen 


Stefanie (Gast)
Geplaatst op 11-04-2012 om 09:04

Voorkomen is beter dan genezen. Nog meer tips:

  • Kijk tweedehands wollen kleding, bont, wollen dekbedden, etc. heel goed na op vreetplekken. Bij twijfel laat u deze eerst chemisch reinigen of diepvriezen in vriescellen. Eitjes en larven gaan dan dood.
  • In de zon hangen van kleding is goed om mottenlarven en eitjes te doden, maar laat wasgoed niet tot in het schemer of bij somber vochtig weer buiten hangen. De motjes kunnen er dan eitjes in leggen.
  • Alleen wol is erg eenzijdig voedsel voor mottenlarven. De motten zijn vooral op zoek naar vettige al gedragen wollen kleding, om eitjes op af te zetten. Vaak wordt wol zo weinig mogelijk gewassen en ook nog op lage temperatuur. Toch is het voor de kans op motten beter ook deze kleding elke keer te wassen.
  • Maak openingen en kieren in met planken afgetimmerde daken met dakpannen zoveel mogelijk dicht met isolatie platen. Vergeet ook niet openingen in spouwmuren dicht te schuimen.
  • Als u opvallend veel bromvliegen van een soort in huis heeft, kan het zijn dat er een dode vogel, muis of rat op een verborgen plek ligt. Omdat dit in een later stadium ook voedsel voor motten is, is het goed om uw wollen kleding alvast preventief te beschermen door het in hoezen te verpakken of door motten bestrijding blokjes (helemaal natuurlijk) neer te leggen.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 14-08-2003
Hits: 46661
Categorie: 
Ongedierte bestrijden, _weekselectie
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
Motten bestrijden, motten voorkomen, motten bestrijding, motten verdelgen, motten in huis, motten in kleding, motten in kleerkast, motten in tapijt
Gerelateerde artikelen