Volg ons via
 
 

Au bain marie - koken op of in heet water

Au bain maria | Alles over koken op of in kokend water.

Bij veel recepten wordt gesproken over "au bain marie", ofwel koken op of in heet water. Hieronder wordt uitgelegd hoe deze techniek werkt en waarom het wordt toegepast.

Vul een pan voor ongeveer ¾ met water, breng het water aan de kook. Temper de warmtebron zodra het water kookt. Plaats in de pan met het kokende water in een hittebestendige kom of pannetje met de ingrediënten, die 'gekookt' moeten worden, bijvoorbeeld een sabayon.
De hitte die dit hete water overbrengt, zal nooit boven de 100° C. komen, is veel gelijkmatiger en werkt minder direct - dus beter te controleren - waardoor schiften en aanbranden minder kans hebben.

Au bain marie in de oven gebeurt ongeveer op dezelfde manier. Zet de te bereiden schotel/gerecht in een braadslee. Vul de braadslee verder met kokend water en zet de braadslee in de voorverwarmde oven.
Door de hitte in de oven kan er tijdens de 'kooktijd' veel water verdampen. Dit moet steeds worden aangevuld met kokend water. Vullen met koud water is af te raden, omdat dit het garingsproces stopt. Dan moet het water in de braadslee eerst weer op temperatuur komen om het gerecht verder te laten garen.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 18-06-2005
Hits: 18946
Categorie: 
Kooktechnieken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
au bain marie
Gerelateerde artikelen