Volg ons via
 

Au bain marie - koken op of in heet water

Au bain maria | Alles over koken op of in kokend water.

Bij veel recepten wordt gesproken over "au bain marie", ofwel koken op of in heet water. Hieronder wordt uitgelegd hoe deze techniek werkt en waarom het wordt toegepast.

Vul een pan voor ongeveer ¾ met water, breng het water aan de kook. Temper de warmtebron zodra het water kookt. Plaats in de pan met het kokende water in een hittebestendige kom of pannetje met de ingrediënten, die 'gekookt' moeten worden, bijvoorbeeld een sabayon.
De hitte die dit hete water overbrengt, zal nooit boven de 100° C. komen, is veel gelijkmatiger en werkt minder direct - dus beter te controleren - waardoor schiften en aanbranden minder kans hebben.

Au bain marie in de oven gebeurt ongeveer op dezelfde manier. Zet de te bereiden schotel/gerecht in een braadslee. Vul de braadslee verder met kokend water en zet de braadslee in de voorverwarmde oven.
Door de hitte in de oven kan er tijdens de 'kooktijd' veel water verdampen. Dit moet steeds worden aangevuld met kokend water. Vullen met koud water is af te raden, omdat dit het garingsproces stopt. Dan moet het water in de braadslee eerst weer op temperatuur komen om het gerecht verder te laten garen.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 18-06-2005
Hits: 21458
Categorie: 
Kooktechnieken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
au bain marie