Volg ons via
 
 

Natuursteen (oa. vloeren, aanrechtbladen) schoonmaken

Natuursteen schoonmaken | tip over het schoon en glanzend maken van natuurstenen aanrechtblad, vloer, dorpel of ander voorwerp.

Grote oppervlakken van natuursteen (oa. graniet, aanrechtblad, enz.) maak je schoon en glanzend met een mengsel van lijnolie en terpentine (verhouding 1:1). Neem hiermee de vloer af en laat het drogen. 

Kleine stukjes natuursteen (bv. dorpels), maak je eerst schoon met een sopje (gebruik weinig zeep). Maak het voorwerp droog. Poets het voorwerp vervolgens op met een beetje slaolie. Hier gaat het weer mooi van glanzen.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
46 reactie(s)
Erick van de Moosdijk (Gast)
Geplaatst op 11-06-2017 om 15:24

Ik heb mossendood geknoeid op natuursteen dit geeft gele roestachtige vlekken. Kan ik deze ergens ermee uit krijgen?


S-je
Geplaatst op 10-01-2017 om 10:17

Een schilder hoort sowieso de boel goed af te dekken dus die vlekken waren niet nodig geweest. Daarnaast hoort-ie te weten dat-ie niet met terpentine moet poetsen op een natuurstenen vloer.


Ik zou er dus niet zelf aan gaan prutsen. Foto's maken en de schilder schriftelijk aansprakelijk stellen voor de schade. Dan moet hij het regelen met zijn verzekering. Als-ie niet meewerkt, rechtsbijstandsverzekering (als je die hebt) inschakelen om het te regelen.

Ester (Gast)
Geplaatst op 10-01-2017 om 00:50

Onze schilder heeft met terpetine wat verf plekken verwijderd op onze natuurstenen vloer. Mustang vloer (of eigenlijk nog donkerder en zonder de groene tegels). Nu zitten er veel witte / lichtere vegen op de vloer die zijn uitgebeten... hoe kan ik dat weer schoonmaken of hoe kan ik die vegen weer in dezelfde kleur krijgen als de rest van de tegel en gehele vloer?

Eloise (Gast)
Geplaatst op 27-12-2016 om 12:55

Hallo, ik heb een donker grijze chinees natuurstenen vloer. Hoe kan ik die het beste onderhouden?

Op de plekken waar veel gelopen wordt slijt het erg en is de vloer lichtgrijs, terwijl bij de plinten en in het hoeken de vloer donkergrijs is.. Ik zou graag de vloer weer egaal donder grijs krijgen.

Wim groeneweg (Gast)
Geplaatst op 13-08-2016 om 23:20

werkt de terpentijn / lijnolie ook op een zwart granieten vloer (star Galaxy) ?

Frits Willemsen (Gast)
Geplaatst op 18-07-2016 om 21:09

Ik heb een houtkachel gekocht en toen ik hem uitpakte heb ik het onbehandelde natuursteen aangepakt met mijn hand, nu heb ik een spoor (vlek) achtergelaten op de steen. hoe maak ik deze schoon want zodra ik mijn nieuwe kachel aansteek brandt dit in de steen en krijg ik hem nooit meer schoon.

Dick Jense (Gast)
Geplaatst op 18-06-2016 om 13:20

Hoe verwijder ik het beste alg van mijn natuursteen terras en hoe kan worden voorkomen dat weer snel algvorming optreed?

Mir (Gast)
Geplaatst op 04-03-2016 om 12:27

Ik heb een fles shampoo op een natuurstenen vloer om gegooid. Nu zie je een veeg, doordat ik het snel wegveegde. Kan ik met staalwol 00 aan de gang en dan Baking Soda met schoonmaakalcohol vermengen met heet water? Dit goedje dan laten intrekken onde folie?

Het is echt een lelijk gezicht, graag hulp?

Jos Kaandorp (Gast)
Geplaatst op 14-01-2016 om 23:03

Pfff nooit zuren gebruiken. Bovenstaande tips zijn goed. Met staalwol polijsten. Staalwol 0 fijn tot 00000 heel fijn. Testen wat goed gaat en anders van grof naar fijn. Erna voorzien van gekookte lijnolie met terpetijn (GEEN terpetine) en dit één op één. Dit voedt het natuursteen wat er weer mooi van gaat uitzien. Maar wat schraal graniet met Groene Zeep, keer op keer en je ziet het opknappen.

Inge (Gast)
Geplaatst op 05-01-2016 om 20:07

Onze kat heeft op onze travertinvloer geplast, dit geeft een donkere vlek.  Hoe kan ik deze vlek verwijderen ?

Edward Lagerwaard (Gast)
Geplaatst op 06-12-2015 om 14:43

Dit is een reactie op de nieuwere posts. Als men vettige middelen (oliën) op natuursteen gebruikt dan kan deze dieper van kleur worden, maar overdaad schaadt. Een teveel van een middel zal op de steen blijven liggen en smoezelig worden en zelfs plakkerig. Wasbenzine is een middel dat met gerust kan gebruiken op marmer en kalkhoudend natuursteen om te ontvetten. Gebruik nooit middel met zuren, want dit zal de kalk oplossen en doffe vlekken veroorzaken. Wanneer men een goed product zoekt om marmer en natuursteen langer mooi te houden dan is impregneren en onderhoud met steenzeep een veilige en ideale manier. 

Jonas (Gast)
Geplaatst op 27-08-2015 om 11:37

Beste, ik heb een natuursteen badkamertablet (red. wastafel) en heb deze behandeld met terpentijnolie en lijnzaadolie, ik heb deze een dag of 3 laten doen en dan nog eens gedaan en weer 3 dagen laten doen, maar nu plakt dit tablet heel erg en krijg het er niet meer af met gewoon water, hoe zou ik dit kunnen oplossen?


mvg Jonas

Maria (Gast)
Geplaatst op 09-08-2015 om 11:20

Ik heb een natuurstenen was bak hoe hou ik die mooi ???

gertjan (Gast)
Geplaatst op 26-03-2015 om 17:16

Doffe plekken in marmeren vloer of aanrecht kan je weghalen door met tissue/ keukenrol met klein beetje olijfolie vlek weg te poetsen en daarna met schone doek nawrijven

Corrie (Gast)
Geplaatst op 16-03-2015 om 13:36

Wij hebben een marmeren vloer met doffe plekken ,Wat kunnen wij daar aan doen ,Wat is de beste manier om de vloer te reinigen met wat voor schoonmaakmiddelen Wij gebruiken nu HG reiniger voor marmer glansherstellend

A.v.d.Wetering (Gast)
Geplaatst op 28-01-2015 om 20:21

Wij hebben een granieten vloer in de badkamer met veel kalkaanslag,deze heb ik schoon gemaakt met schoonmaakazijn,het is veel erger geworden.

Hoe krijg ik dit weer goed?

Met vr groet Alie.

katrien (Gast)
Geplaatst op 11-10-2014 om 08:34

ik heb een  beige kalknatuursteen. Normaal  gebruik ik lijnolie om hem te kuisen maar er stonden veel voetstappen  en strepen op  die ik er op die manier niet uit kreeg.  Ik heb hem nu eens geschuurd met een sopje van Ajax maar nu zijn er doffe vlekken ontstaan en is het precies of er iets op gemorst is geweest  Hoe kan ik de vloer terug proper krijgen  hoe moet ik hem dan  voeden?

a.v.d.meer (Gast)
Geplaatst op 19-08-2014 om 20:43

ik heb mijn gaskooktoestel verwijdert en een electrieskookplaat geplaats nu zijn de randen er omheen ligt er gekleurt hoe krijg ik de rest ook weer de normale kleur

Patrick Lookman (Gast)
Geplaatst op 09-06-2014 om 22:15

Ik heb op advies (reclame verwijderd door moderator)gebruikt. Dit is een  nieuw100% biologisch reinigingsmiddel. Makkelijk in gebruik, en een super mooi resultaat. We zijn er echt blij mee.

H Vos (Gast)
Geplaatst op 03-01-2014 om 23:11

Natuursteen mooi glimmend maken en doffe plekken herstellen kan heel goed met een mengsel van (gebleekte) lijnolie en terpentijn ( verhouding 1:1). 

Let op: In de topic staat terpentine, dit is NIET het goede product, het gaat om een ander product namelijk terpentijn. Beide zijn te koop in een verf speciaalzaak

Gitta Wayder (Gast)
Geplaatst op 10-12-2013 om 10:43

Hallo, hoe krijg ik mijn hardsteen lavabo weer glanzend en het lelijke grijs vlak onder de kraan weg? Olijfolie heb ik al gebruikt maar dat helpt niks.

Gitta

Jolien (Gast)
Geplaatst op 04-10-2013 om 09:48

Wij hebben thuis ook een granieten aanrechtblad en kregen tijdens de installatie veel advies over het onderhoud van graniet. Er werd ons verteld dat je bij een granieten aanrechtblad goed moet oppassen met bijtende stoffen, zoals een glas met cola of sinas. Mocht er toch een keer een glas cola omvallen, kan je de vlek verwijderen met staalwol en een mild schoonmaak product.

Laatst kwamen wij deze video tegen (reclamelink verwijderd door moderator) hier worden alle voor -en nadelen besproken over een graniet aanrechtblad.

Marjan (Gast)
Geplaatst op 25-09-2013 om 16:17

Mijn zoon zijn fietsketting is uit elkaar gevallen op mijn granieten tuitegels en hele lekke vlekken hoe krijg ik die weer weg die lelijke vlekken,


dank u voor de reacties.

Marjan.

laati (Gast)
Geplaatst op 25-08-2013 om 16:19

hallo, 


ik had verf spatjes op mijn keukenkastjes, en om het weg te krijgen heb ik terapine gebruikt, nu zijn ze heel dof geworden en is de oorspronkelijke vervaagd, hoe kan ik dit oplossen . de keuken kastjes waren eerst kleur zwart.

help!!!!!

mama eer
Geplaatst op 19-06-2013 om 12:18

Maud, dat blijft, ze trekken wel weer weg maar komen telkens weer nieuwe bij.... De zandkorreltjes die er op liggen veroorzaken het al als je er over loopt!

maud breevaart (Gast)
Geplaatst op 17-06-2013 om 12:07

Wij hebben natuurstenentuintegels heeft iemand een tip voor de kleine krasjes

Adrie Prins (Gast)
Geplaatst op 12-06-2013 om 22:47

Voor het behandelen van hout en natuursteen kunt u de materialen het beste "voeden"met lijnolie welke is verdund met gomterpentijn (is absoluut geen terpentine).


Groetjes

S-je
Geplaatst op 15-05-2013 om 15:22

Ik vrees dat je vloer beschadigd is en dat het dus geen vlekken zijn maar uitgebeten plekken. Ik zou contact opnemen met een specialist.

fransje (Gast)
Geplaatst op 15-05-2013 om 14:58

hallo, ik heb een fles met antikal laten vallen op mij travertin vloer. Hoe krijg ik die vlekken er weer uit.?

lisette (Gast)
Geplaatst op 14-03-2013 om 14:07

ik heb natuurstenenvebsterbank afgedaan met schoonmaskazijn ivm vlekken, nu is die wit uitgeslagen. wie weet wst ik moet doen om deze weer mooi zwart en glimmend kan krijgen?

Rien (Gast)
Geplaatst op 16-02-2013 om 11:22

ik heb een douchevloer van natuursteen. Drama! Alle zeepvlekken en kalkaanslag blijven zitten. Ik behandel het (veel werk) een keer per jaar met waterproef schuurpapier en polijst zo eigenlijk de vloer. Daarna is een behandeling met impregneer het beste. Dit is ook te gebruiken op aanrechtbladen enz. Is eigenlijk hetzelfde als een bedrijf doet met machines maar goed, voor een klein oppervlak wel te doen. Succes!

Henriette (Gast)
Geplaatst op 15-02-2013 om 13:08

Ik heb een travertin vloer in huis. Maak deze een keer per jaar schoon met een vloer reiniging middel (reclame verwijderd door moderator). Dan zet ik er een beschermlaag op van Acrylwas. Ik dweil wekelijks met een scheutje was in het water. Maar na  een jaar is de was toch weer versleten. Ik zoek nu een minder intensieve bewerking. Heeft er iemand al vele jaren  ervaring met groene zeep dweilen. 

Ab (Gast)
Geplaatst op 13-02-2013 om 09:21

Baby olie, krijg je de natuursteen mooi en glanzend, verder beschermt de baby olie voor vlekken. Laat niks intrekken ook.

H.janssen (Gast)
Geplaatst op 06-12-2012 om 11:49

Ik had hetzelfde probleem, een doffe vloer en twee scheuren.

een vriend liet mij weten dat (reclame verwijderd door moderator) een oplossing was.


de vloer ziet er super uit en de scheuren zijn niet meer terug te vinden.

een aanrader.
Groet Hendrik 

hans (Gast)
Geplaatst op 25-11-2012 om 17:42

ik heb een glas sinas met prik laten vallen op mijn natuursteen belgies hartstaan laten vallen en er zit een grote vlek hoe kan ik deze verwijderen

marc (Gast)
Geplaatst op 15-11-2012 om 14:41

Kan iemand mij zeggen hoe ik de glans van mijn travertin tafel kan weg doen , ik zie die glans niet meer graag en wil ze mat.Dank U.

Alex (Gast)
Geplaatst op 12-11-2012 om 09:05

@Kort(gast) en @Nicole (gast), 

Ik heb het zelfde probleem met mijnChinese natuursteen. Hij is zo dof en lelijk geworden. Nog steeds is er geen goede antwoordt voor deze probleem...Help!!!!

Ronny (Gast)
Geplaatst op 20-07-2012 om 14:57

Wij hebben een aziatische blauwsteen met doffe vlekken door urine van een niet zindelijk hondje. Iemand ideëen om deze vlekken weg te krijgen ?

gretchen (Gast)
Geplaatst op 04-06-2012 om 16:34

dag ik zou graag het volgende willen weten ik heb een kast met een echt marmere bovenlaag wit gemarmert in mijn badkamer de vraag is hoe krijg ik deze bovenlaag weer wat levendig en niet zo bruin uitgeslagen .bij voorbaat vriendelijk dank.

gretchen 

 

Gerhard (Gast)
Geplaatst op 02-11-2011 om 20:20

De travertinvloer schrobben met een heete sop van groene zeep Na droging behandelen met een mengsel van 50% gekookte lijnolie en 50% terpentijnolie [let wel geen terpentine ]+ 5% ciccatief  voor een snellere droogtijd Doe altijd eerst een proefstukje

Renz (Gast)
Geplaatst op 02-11-2011 om 16:54

Had ook doffe plekken op travertin vloer. Helemaal weg met HG marmer kristalisator...en nee ik heb geen aandelen in HG

bauters p (Gast)
Geplaatst op 31-08-2011 om 11:42

weet iemand hoe ik mijn travertinsalontafel glanzend kan maken?en hoe ik de plakband er uit krijg?die er op gekleefd was .Bedankt .

nbecher (Gast)
Geplaatst op 21-08-2011 om 21:23

ik heb een wit/grijze gemarmerde vloer waar 'uitwasbare' viltstift op was gekomen (die niet zomaar met een doekje wegging, want was er helemaal ingetrokken) met cif (de witte) weggekregen! Ik liet een dikke hoop cif vele uren erop liggen, en daarna was de kleur/vlek vanzelf omhoog gezogen, even met een vochtig doekje dit weggenomen, en er was niets meer te zien!

F Franken (Gast)
Geplaatst op 20-08-2011 om 23:29

Een travertinvloer nooit met azijn schoonmaken, als een vloer kalk bevat, krijg je doffe vlekken, ook als er yoghurt of kwark op wordt gemorst. doffe vlekken poets je weg met fijne staalwol.

Kort (Gast)
Geplaatst op 02-06-2011 om 15:30

Hallo

Wij hebben chineesnatuursteen in de tuin gelegd. Het was zwart glanzend en is nu dot grijs....hoe krijgen we het weer mooi zwart glanzend????

nicole (Gast)
Geplaatst op 24-05-2011 om 22:27

Heb een jaar geleden mooie donkergrijze natuurstenen laten leggen. Na de herfst/winter kreeg ik de tip om het vuil en evt alg te verwijderen met schoonmaakazijn. Nou, ik heb het geweten! De stenen hebben nu een vuile doffe sluier en sommige tegels geven vlekken. Ik heb alles geprobeerd van terrasreiniger tot een hogedrukreiniger enz. wat kan ik doen om mijn tegels weer in de oude staat te krijgen??

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 15-10-2010
Hits: 221728
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
natuursteen schoonmaken, graniet schoonmaken, graniet glanzend maken, dorpel schoonmaken, aanrechtblad