Volg ons via
 

Heermoes / akkerpaardenstaart

Heermoes | alles over teelt, oogst en gebruikte delen van de de wintervaste plant akkerpaardenstaart

Beschrijving van de plant

Heermoes (ook wel akkerpaardenstaart) is wintervast en heeft een wortelstelsel dat wel 2m diep groeit. Paardestaarten hebben geen bloemen en planten zich voort middels sporen. Zo ook Heermoes. In het voorjaar begint de Heermoes haar groei. Eerst groeit in maart-april de (rood)bruine tot strogele sporendrager die ca. 10 - 25 cm hoog wordt. De bruine bladeren zijn aan de uiteinden zwart en groeien op diverse hoogtes in kransen rond de stengel. Later, als de eerste stengel is afgestorven, groeit dan vanaf juni de veel hogere en onvruchtbare groene stengel die we medisch gebruiken als Equiseti Herba. Heermoes onderscheidt zich daarin van andere paardestaarten die op deze stengel een sporendrager hebben. Heermoes moet u nauwkeurig aan de hand van een goede Flora determineren!! Er zijn giftige varianten zoals de Equisetum palustre (Moerasheermoes). 

Gebruikte delen

Het kruid - Equiseti Herba - Zie ook teelt en oogst! 

Inhoudsstoffen  

Flavonoïden, Mineralen (Kiezelzuur en Kalium), sporen Alkaloïden (Nicotinen), Phenolen, Saponinen

Volksgebruik

De naam is afgeleid van het latijnse equus = paard en seta = borstel of haar. Al vroeg werd de urine-afdrijvende en bloedstelpende gebruikt. Dioskurides beschrijft het gebruik bij diepe wonden waarbij de pezen  en de zenuwen waren doorgesneden. Thee van Heermoes wordt ook wel gebruikt bij blaas- en nierklachten, jicht, reuma, onderlijfs ongemakken en te sterke maandbloedingen. Bij een tekort aan kiezelzuren, brokkelige vingernagels, haren of een ruwe huid. Als gorgelmiddel bij mond- en keelontstekingen en als kompres bij slecht helende wonden.  Ook werd Heermoes wel gebruikt voor het polijsten van hout en metaal alsmede voor het poetsen van tin.

Teelt en oogst

Heermoes komt voor op elke akker en langs bosranden en wordt als lastig ervaren. Ze is overal waar de bodem vochtig en leemachtig is. Het oogsten geschiedt het best in de vroege zomer. Elke plant vormt twee stengeltypen. Het eerste is kort en rossig, bevat geen chlorophyl, komt in het vroege voorjaar boven de grond en bevat een sporenaar. Wanneer deze stengel zijn functie heeft vervuld, verwelkt hij en wordt deze vanaf juni en later, vervangen door een gegroefde, sterk vertakte, veel hogere groene stengel, die in leden is verdeeld. Dit is de 20-30 cm lange steriele stengel die medicinaal kan worden gebruikt. Deze worden in de zon gedroogd of in een droogstof totdat de zijtakjes makkelijk afbreken. 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Afbeeldingen
  • heermoes2.gif
  • heermoes1.JPG
  • heermoes3.JPG
4 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 26-10-2008
Hits: 157163
Categorie: 
Tuinieren
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
heermoes, akkerpaardenstaart, blaasklachten, nierklachten, jicht, reuma, medicijn, homeopathie, brokkelige vingernagels, keelontsteking