Volg ons via
 

Brood snijden in mooie plakken

Zelf brood bakken is heerlijk, maar hoe krijg je nou eigenlijk mooie plakken brood? Lees deze tip.

Brood snijden in mooie plakken kan op de volgende manier.

Wat heb je nodig?

Een broodplank (houten plank) met bij voorkeur minstens de lengte van je brood en +/- 3 cm breder dan de maximale breedte van je brood. 
Een zelfgemaakt U-vormig beugeltje van metaal (bijv. een stuk aluminium stang (rond 6mm). Deze beugel moet met 2 rechte benen langs en met een passende ronding over het brood kunnen, zodat dat het brood daar losjes maar zonder speling door kan schuiven. Neem de hoogte niet te krap in verband met een flink hoog brood wat maximaal gerezen is. Maar ook niet onnodig hoog wat weer extra opbergruimte inneemt. De benen moeten de broodplankdikte langer zijn. Het is dus verstandig om de beugel aanvankelijk wat langer te maken en na het buigen de benen op de gewenste lengte afkorten. 

Hoe ga je te werk?

Maak nu met een fijn zaagje een sleuf van 1 à 2mm diep dwars over de broodplank 18mm vanaf het uiteinde. Boor met een passend boortje zuiver recht 2 gaatjes net achter de gemaakte zaagsnede waar de beugel strak in past. Plaats de beugel met eventueel wat lijm in de geboorde gaten en klaar is kees. Voor wie rechtshandig is legt de plank voor zich met de beugel naar de rechterkant. Plaats het brood onder de beugel door tot ongeveer einde plank (afhankelijk van de gewenste dikte van de plakken) Snij dan met een (elektrisch) mes strak langs de beugel en je krijgt prachtig egale plakken die overal even dik zijn. 

Je zult zien dat het aantal kruimels minimaal is. Zelfs het snijden van warm brood is geen probleem meer. En ook het snijden van de laatste plak gaat veel gemakkelijker. 

Wie geen geschikt stukje metaal van rond 6 à 8mm kan vinden zou ook 2 stokjes rondhout rond 10mm kunnen gebruiken al is dat met 2 losse paaltjes wel wat kwetsbaarder. En neem de broodplak dan nog wat breder dan de genoemde 3 cm. Of een metalen strip die je tegen de zijkant aan schroeft. In dat geval moet de plak niet breder zijn dan de maximale broodbreedte. Let wel even op de maximale lengte van je elektrische mes tussen de aanzet bij de machinekant en de knoop aan het einde van het mes en zorg dat de bewegende knoop niet steeds tegen het achterliggende been aanrammelt. Het is dus simpel gezegd een soort vereenvoudigde verstekbak waar je brood op kunt snijden.

Met dank aan Ben1250 prikpagina

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 10-01-2011
Hits: 7170
Categorie: 
Eten & Drinken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
brood snijden, handmatig, makkelijk, eenvoudig, broodplak, plak brood, minder kruimels