Volg ons via
 
 

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes bestrijden | het voorkomen en bestrijden van zilvervisjes, ook wel suikergasten genoemd, in huis

Zilvervisjes

Zilvervisjes, ook wel suikergasten genoemd, zijn kleine, kruipende insecten die leven van papier. Ze brengen in huis schade toe aan boeken, behang en andere (belangrijke) papieren. Meestal blijft de schade beperkt doordat ze in kleine aantallen leven. In dit artikel kun je alles lezen over deze beestjes. Je kunt hier vinden, hoe zilvervisjes eruit zien, waar ze leven en hoe je zilvervisjes kunt voorkomen en bestrijden. 

Uiterlijk zilvervisje

Een zilvervisje is een klein, vleugelloos insect. Het lichaam is bedekt met fijne schubben. Het heeft de vorm van een "worteltje" met twee lange antennen aan de kop en 3 aanhangsels aan het achterlijf. Zoals de naam al doet vermoeden is het zilvervisje zilverkleurig. Dit insect maakt snelle, slangachtige bewegingen. 

Zilvervisjes in huis

Zilvervisjes komen met name voor in vochtige ruimtes. Als je last hebt van zilvervisjes dan betekent dit simpelweg dat het te vochtig is in je woning. Ze overleven vooral goed bij een luchtvochtigheid van 70% en zijn dan ook dol op ruimtes zoals je badkamer, toilet of wasmachine ruimte. 

Zilvervisjes bestrijden

Het belangrijkste middel in de bestrijding van zilvervisjes is dus goed luchten als het buiten droog is en daarnaast flink te stoken. Verder is het belangrijk om na te gaan of er misschien apparaten in je huis staan die lekkage veroorzaken, zoals bijvoorbeeld je wasmachine of je droger. Ook onderin keukenkastjes is het soms wel eens erg vochtig als gevolg van een lekkende afvoer. Verhelp deze lekkages. 

Zilvervisjes zijn bovendien dol op karton en papier (het lijm waarmee boeken worden ingebonden e.d.). Zorg dus dat je in plaats van kartonnen dozen plastic dozen gebruikt om dingen in op te bergen om de zilvervisjes te bestrijden. Bewaar ook papieren en boeken in plastic dozen. Klop de boeken en papieren wel eerst uit boven een plastic zak om ze te ontdoen van de beestjes. Stofzuig daarna alle naden, plinten en kieren goed om ook alle eitjes van de zilvervisjes te verwijderen.

Kom je met behulp van bovenstaande tips niet van de zilvervisjes plaag af? Neem dan contact op met de ongediertebestrijding van je gemeente.

Met dank aan enkele leden (tips afkomstig uit forumtopic)

Meer artikelen

Papiervisjes

 

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
18 reactie(s)
Anton Hoogstraten (Gast)
Geplaatst op 27-08-2015 om 09:18

... met dank voor de vele tips! Zilvervisjes houden ook niet van cederhout. Wierook dus.

Petra (Gast)
Geplaatst op 04-12-2014 om 08:37

Voor het bestrijden van zilvervisjes en papiervisjes (link verwijderd door moderator vanwege promotie) kun je beter milieuvriendelijke manieren gebruiken ipv giftige insectensprays.

Er bestaan inderdaad lokdoosjes en plakvallen voor zilvervisjes, die heel goed dienst doen.

Verder de temperatuur in huis onder de 22 graden houden waardoor ze zich niet vermenigvuldigen omdat de eitjes niet uitkomen. 

En het toverwoord is ventileren. Regelmatig de ramen tegenover elkaar openzetten. En ook de kasten waar etenswaren worden bewaard goed ventileren. 

Verder regelmatig checken of uw kruipruimte droog is en blijft. Dat is een broedplaats voor zilvervisjes en papiervisjes.

Loes (Gast)
Geplaatst op 02-11-2014 om 14:52

Neem een glazen potje. Knip een oude sok door bij de hiel en schuif de boord van de sok om het potje. Doe een stukje bananenschil in het potje. Zet het potje op de plaats waar je de zilvervisjes hebt gezien en 's nachts wandelen ze het potje in. Ze kunnen er niet uit omdat de binnenkant van het potje te glad is.

S-je
Geplaatst op 30-09-2014 om 11:25

Heb je de woning gekocht? Dan lijkt me dat dit valt onder verborgen verbreken. De vorige bewoners moeten dan ook al last hebben gehad van zilvervisjes.

Als je de woning gehuurd hebt, dan contact opnemen met de verhuurder.

Mocht je er zelf mee aan de slag willen gaan, dan helpt de spuitbus tegen zilvervisjes van Bayer erg goed. Niet blijvend want over een maand of 3-4 moet je dan weer spuiten, maar dan ben je er in elk geval voor een poos nagenoeg vanaf.

Gewoon langs alle plinten spuiten. Gewoon de plinten waar je makkelijk bij kunt want die beestjes komen altijd wel een keertje bij een plint waar je gespoten hebt en dan gaan ze dood.

jamie (Gast)
Geplaatst op 30-09-2014 om 01:33

Ik weet niet wat ik vannacht meemaakte ik ging rond 24.00 naar bed en k bekeek me kamer en zie overal zwarte dingen dus k doe de lampen aan en k telde er wel 35 op me muur!! En dan heb ik die in de gangen nog niet meegeteld k woon alleen in woning waar het inderdaad heel vochtig is woon er net 2 weken maar ben al geneigd om me spullen terug in te pakken! Ik ben panish voor kleine beestjes! Kan iemand me vertellen  wat k het beste kan doen !!! 

Annemiek (Gast)
Geplaatst op 20-03-2014 om 14:52

Zilvervisjes komen vaak op vochtige plekken af en komen veel voor in nieuwbouwwoningen. Wij hebben er ook last van gehad, toen hebben we flink wat speciale geurolie en blokjes aangeschaft (link verwijderd door moderator) . Ook zoals hierboven eerder genoemd zilvervisjes vallen, waarop ze blijven vastplakken. Sindsdien geen last meer van, top!

sterrefen (Gast)
Geplaatst op 04-08-2013 om 03:45

ik zie dat het er al staat maar ik gebruik ook aardappelen. Die zet ik in de ruimtes waar ze komen. Helemaal weg zijn ze niet maar dat is moeilijk in een flat. 

marcel (Gast)
Geplaatst op 16-02-2013 om 00:45

Er zijn 1:zilvervisjes en 2:papiervisjes en 3:ovenvisjes.
1: Het zilvervisje (max. 12 mm lang exclusief antennes, kenmerk: Antennes korter dan Lichaam) leeft van schimmels, zetmeel (vandaar die aardappel) en cellulose in een vochtig millieu en kan tot 9 jaar oud worden.
2: Het papiervisje (max. 15 mm lang exclusief antennes, kenmerk: Antennes even lang als Lichaam) en ook nog het ovenvisje is familie van het zilvervisje en zij leven juist in een droog millieu, Volwassen papiervisjes kunnen 2 tot 8 jaar oud worden.
Alle drie de soorten zijn voornamelijk 's nachts actief en verstoppen zich overdag. Als de plek waar ze zich verbergen zichtbaar wordt gaan de insecten snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen.

1: De zilvervis leeft het liefst in vochtige (75 tot 95 procent luchtvochtigheid) koele plaatsen, zoals de kelder, toilet, badkamer en de keuken. De zilvervis wordt veel gevonden in nieuwbouwwoningen wegens de nog vochtige muren en het gebruikte hout.
3: De ovenvis wordt niet zo vaak meer aangetroffen binnenshuis. alleen in extreem warme omgevingen zoals, vooral vroeger, in bakkerijen en dergelijke.
2: De papiervis echter komt wel degelijk vaak voor bij boeken, kranten en vooral kartonnen dozen.

De insecten komen vaak het huis binnen door mee te liften met voedsel, verhuisdozen, meubilair, oude boeken, papier en oude kleding. Het beestje wordt ongeveer een centimeter lang gemiddeld 10 mm en heeft haren. De eitjes komen sneller uit als het warm is. De eitjes kunnen al na 9 dagen uit komen met optimale temperaturen.
2: De papiervis eet bijna alles wat organisch is, suiker, cellulose, koolhydraten. Ze hoeven niet te drinken, omdat zij water uit de lucht onttrekken. Het beestje is dol op gelijmd (golf)karton, plakactiezegels en papier. ze kunnen schade aanrichten aan kleding, voedsel, zijde, foto's, behang. Een aardappel lokt maar verdrijft niet. Als je zeer selectief de gifspuit hanteert (Bv reclame verwijderd door moderator) met een heel lang spuitrietje op de kop ) in kieren van muren, tussen lambrizering en muren en laag bij de grond achter keuken kastjes kom je een heel end (wel handen wassen naar afloop) en ben je er echt een vele maanden vanaf op die plek. Werkt voor alle drie de soorten.

Gebruik in je kasten mottenballen en dan komen ze daar ook niet (Niet inademen daar) bij een goede concentratie mottenballen tov kastvolume krijg je ze (alles) dan ook echt dood. Ik heb dit in mijn ladenkasten met administraties voor elkaar gekregen met die goede oude mottenballen. Hang ook hygrometers neer in je huis en houd de luchtvochtigheid rond de 45 graden, niet eronder of boven de 48/50. Dit is precies een lastige waarde voor beide groepen visjes. let op een hoop hygrometers zijn niet nauwkeurig. Koop een goede electrische luchtontvochtiger, die haalt veel meer vocht uit natte ruimten weg dan geknoei met losse vochtvreters.
Luchten met de ramen is niet echt een middel als het buiten vochtig is, Glassex is nutteloos voor middelange termijn. Sterk ruikende zaken als cederolie en kruiden schrikken wel af.
Kitten van alle kieren is 100% superieur effectief: De belangrijkste reden voor toename van zilvervisjes is het gebruik van laminaat / parket met platte plinten. De platte plinten sluiten namelijk niet goed aan bij de muur en de loslatende plakstrip doet de rest. Zo ontstaat een perfect verblijf voor deze ongenode gasten die zich zo makkelijk kunnen voortplanten. Er zijn wel 10 zilvervisjes per meter plint geteld bij deze uitvoering, dat maakt dat er honderden in huis aanwezig kunnen zijn. Er komt maar een fractie ’s nachts tevoorschijn, ongeveer net zo veel als er per dag geboren worden. Dus wegvangen (aardappel) is redelijk dweilen met de kraan open. Alleen een 100% afdichting met kip van kieren (plinten) voorkomt huisvesting van deze ongenode gasten. De plinten moeten op de muur geschroefd worden en afgekit. De onderzijde van de staande plint met acrylaatkit afdichten. In de ruimte tussen laminaat en muur kan nog uitzetband gebruikt worden, zo wordt de bewegingsvrijheid van de visjes tot nul gereduceerd.
Gebruik als je niets aan de kieren kan doen dus gewoon een goede incecticide tegen kruipende insekten. Gebruik altijd het meegeleverde rietje, dit concentreert het gif op de plekjes waar je het wil en waar de huisdieren er niet bijkomen. Het rietje voorkomt dat die rommel straks overal opzit. Niet dicht bij je gezicht spuiten, draag oude handschoenen of benzinepomp plastic wegwerp handschoenen bij het toedienen en ooi die ook echt weg na afloop. was je handen daarna. De kartonnetjes met permanent zacht blijvende lijm om insecten te vangen werken op zich, zijn een goede indicator over hoeveelheden nog voorkomende insecten maar lossen dus niet te gek veel op. je voorkomt enigzins uitbreiding.
zie ook : Reclamelink verwijderd

Ness (Gast)
Geplaatst op 07-03-2012 om 15:15

Ik heb eindelijk iets. Die spuitbussen wou ik niet maar er zijn nu van die blokjes met etherische olie (reclame verwijderd door moderator) en die doen het. Gewoon in kasten op dozen doen en ze verdwijenen. Lekker makkelijk.

Het typt hier trouwens lekker out of the box :)

Krissie (Gast)
Geplaatst op 23-02-2012 om 10:31

I.p.v. lijmvallen kun je ook een boterhamzakje met een halve aardappel er in, een nachtje open laten liggen. De zilvervisjes komen dan op de aardappel af. Volgende dag zakje dichtknopen en weggooien.

k-tje (Gast)
Geplaatst op 15-01-2012 om 18:14

Wij hebben een slagveld aan die beestjes gehad... Verhuisd en weer dezelfde ellende. Uiteindelijk met rent to kill zijn wij nu al meer als een jaar helemaal beestjes vrij.  2 Behandelingen zou voldoende zijn. Wij hebben er uiteindelijk 4 behandelingen gehad. Maar het werkt en we zijn SUPER-tevree. Deze nachtmerrie is voorbij!

S-je
Geplaatst op 30-07-2011 om 14:20

Wij spuiten ook om de paar maanden met die spuitbus van Bayer en ook hier werkt dat goed. Zo heel af en toe vinden we dan nog wel zo'n beestje, maar dan dood of op sterven na dood.

Nicky (Gast)
Geplaatst op 30-07-2011 om 09:34

Sinds een jaar of vijf hebben wij last van die vieze beestjes, ondanks de luchtvochtigheid omlaag brengen, en ondanks dat altijd alle ventilatieroosters openstaan. Met vallen zijn er aardig wat gevangen, maar toch zagen we er nog regelmatig een paar lopen. Vorig jaar zijn we een spuitbus van Bayer gaan gebruiken, en spuiten elke twee maanden plinten en kieren in, en sindsdien hebben we geen zilvervisje meer gezien.

Tineke (Gast)
Geplaatst op 27-03-2011 om 20:31

Zilvervisjes zitten inderdaad op vochtige plaatsen. Ovenvisjes zitten op warme plaatsen op zolder b.v. tussen de wanden van kartonnen dozen.

Je komt er eigenlijk niet vanaf. Heb 1x, toen ik in een 2 onder een kap woonde, samen laten bestrijden en toen waren ze weg. Inmiddels weer verhuisd en ze zijn er weer. Zoals beschreven alles in plastic dozen of zakken. Bayer heeft ook een spuitbus, je hoeft alleen de plinten en randen en naden in te spuiten.

Deejay (Gast)
Geplaatst op 11-03-2011 om 11:54

Er zijn gewoon vallen voor te krijgen hoor. Dat zijn lijmvalletjes die je door het hele huis kunt plaatsen. Verder is er natuurlijk ook nog een manier van laten bestrijden, het nadeel is daarvan wel dat je 2 uur je huis uit moet en er een kans bestaat dat ze terug komen (tenzij je vrijstaand woont) De beestjes komen ook heel vaak via de buren, dus als je er zelf nog geen last van hebt en de buren wel, dan kun je er zeker van zijn dat ze binnen no time ook bij jouw in huis zitten. Mijn tip is: probeer het eerst met lijmvallen en elektrische verjagers, en als dat echt niet helpt dan een proffesionele ongedierte bestrijder in huren. Voor goedkope lijmvallen en verjagers kan je goed terrecht bij : (reclame verwijderd door moderator)

virgo
Geplaatst op 10-03-2011 om 19:30

Heb er zelf geen last van,maar ik las in een boek dit om deze te bestrijden. Een ongeschilde aardappel van de bovenkant een stukje vanaf snijden, uithollen en neerleggen waar de meeste visje zijn. Of het helpt, maar ja niet geschoten is altijd mis.

oma (Gast)
Geplaatst op 08-03-2011 om 13:32

Ook wij hebben ze al jaren, soms zoveel dat ik er niet goed van wordt. Ik geloof niet dat je ze ooit kan uitroeien,helaas.

Ydeetje
Geplaatst op 10-02-2011 om 16:53

Mijn ervaring is dat als je die beestjes eenmaal in huis hebt,je ze nooit meer kwijt raakt,ook niet als je verhuisd :(

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 06-02-2011
Hits: 27921
Categorie: 
Ongedierte bestrijden
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
zilvervisjes bestrijden, zilvervisjes verwijderen, zilvervisjes, zilvervisjes voorkomen, zilvervisjes in huis, bestrijding zilvervisjes, ongediertebestrijding, vochtprobleem, suikergasten
Gerelateerde artikelen