Volg ons via
 

Grillen en roosteren technieken

Grillen en roosteren | Alles over grill technieken en vlees roosteren.

Grillen of roosteren is erg populair. En dat is helemaal niet zo gek, want grillen is een bereidingsmethode die ontzettend veel smaak geeft aan gerechten. Bovendien is het heel mager. Alle producten worden in hun eigen vocht of vet gaar gemaakt. Grillen past dus prima in een gezonde voeding. 

Grillen in de:

De grillpan

Een grillpan is een platte, vaak vierkante pan met een geribbelde bodem. Deze pan hoeft meestal alleen maar een beetje ingevet te worden. Op de ribbels van de pan worden vlees, vis en groente snel gaar en krijgen een mooi streeppatroontje.  

De grill in de oven

De meeste ovens zijn uitgerust met een grill. Kijk in de gebruiksaanwijzing van de oven hoe de grill gebruikt moet worden. Onder de hete grill worden gerechten snel gaar en bruin.  

De oven

In een hete oven (minimaal 225 graden Celsius) kunnen vlees, groente en vis ook heel goed geroosterd worden.

De contactgrill

Een contactgrill is een elektrisch apparaat waarop of waartussen je gerechten kunt grillen. De platen van de grill kunnen het beste een beetje ingevet worden met olie. Tussen de hete platen wordt vlees en vis snel gaar.  

De steengrill 

Op een hete steen met zout worden kleine stukken vlees, vis en groente gaar gemaakt. Er zijn steengrillen voor aan tafel te koop zodat ieder zijn eigen maaltijd kan grillen.  

De barbecue

Grilleren boven houtskool geeft gerechten de typische barbecuesmaak.

Wat kun je grillen

Vlees

Alle soorten vlees die snel klaar zijn, zijn geschikt om te grillen. Denk aan biefstuk, entrecote, tartaar, kipfilet, kalkoenfilet, varkenshaas en varkenslapje. Vlees kan van tevoren gemarineerd worden voor een extra lekkere smaak. Ook vlees ingewreven met kruiden smaakt erg lekker van de grill.  

Grilltijden vlees:

Hele kip: 60 minuten  
Drumsticks: 25 minuten  
Entrecote: ca. 5 minuten  
Biefstuk: ca. 5 minuten  
Karbonades: ca. 8 minuten

Vis

Alle soorten stevige vis kun je grillen. Denk aan roodbaars, tilapia, forel en zalm. Wrijf de vis in met kruiden en een beetje olie. Voor op de barbecue zijn handige visklemmen te koop. 

Grilltijden vis:

Forel: 15-20 minuten 
Schol: 10 -12 minuten  
Zalmfilet: 6-8 minuten 
Zalmmoot: 6-8 minuten  
Tonijnmoot: 6-8 minuten   

Groente

Vooral tomaten, paprika's, aubergines en courgettes smaken geroosterd erg lekker. Paprika's en tomaten kun je in hun geheel grillen, aubergines en courgettes kun je het beste in plakken snijden en licht besprenkelen met olijfolie. Serveer de gegrilde groente bij een lekker stukje vlees of vis of maak er een salade van. Ook kun je gegrilde groenten heel goed verwerken in een hartige taart of pizza. 

Grilltijden groente:

Tomaten: 15-20 minuten 
Aubergineplakken: ca. 15 minuten 
Courgetteplakken: ca. 10 minuten 
Paprika's: ca. 20 minuten 

Aardappelen

Aardappelen in de schil zijn heel goed te roosteren in de oven. Was de aardappelen en snijd ze in partjes. Besprenkel ze met een beetje olie en schuif ze minimaal 30 minuten op een bakplaat midden in een hete oven. Heerlijk met rozemarijn. 

Let op

Bij het grillen van vlees, vis en groente kunnen gemakkelijk zwarte randjes ontstaan. Snijd deze weg voor je gaat eten. Het smaakt niet lekker. Bovendien zijn deze zwarte randjes niet goed voor de gezondheid. 

Met dank aan down under

Weet jij nog lekkere grill recepten? Deel ze met ons en plaats ze in de database.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

5 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 10-09-2003
Hits: 235828
Categorie: 
Kooktechnieken, Koken voor beginners
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
grillen, roosteren, grill, grill techniek, vlees roosteren, grillpan, oven, contactgrill, biefstuk, zalm, forel, schol, grilltechniek, grilltijd, roosteren, paprika, grill recepten