Volg ons via
 

Verzekeringen

Verzekeringen | uitleg over zorgverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Iedereen die een huishouden voert, moet zich verzekeren. Voordat je een verzekering afsluit, is het handig om te weten wat de verschillende soorten verzekeringen nu eigenlijk precies inhouden. Daarom hieronder een overzicht van de wettelijk verplichte en de meest wenselijke verzekeringen en een uitleg.  

Zorgverzekering 

Iedereen die in Nederland woont, is wettelijk verplicht tot het afsluiten van de Basisverzekering tegen ziektekosten. Dit betekent dus dat ook kinderen en senioren ouder dan 65 jaar een verzekering moeten afsluiten. Ook Nederlanders die in het buitenland wonen, maar in Nederland werken en loonbelasting afdragen, moeten in Nederland een basisverzekering afsluiten. Een verzekeraar mag niemand weigeren.  

De basisverzekering dekt alle kosten voor noodzakelijke zorg die gericht is op genezing. De dekking is bij wet geregeld. Het is mogelijk om je bij te verzekeren voor andere kosten. Verzekeraars bieden verschillende aanvullende verzekeringen aan. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet bij de wet geregeld. Verzekeraars mogen een verzoek tot aanvullende verzekering ook weigeren. Hiervoor geldt dus geen acceptatieplicht. 

Binnen de basisverzekering is sprake van een no-claim regeling. Dit houdt in dat iedere verzekerde die weinig tot geen zorgkosten maakt, een deel van de zorgkosten terug kan ontvangen. Als je geen of weinig zorgkosten maakt, kun je na een jaar tot maximaal 255 euro terug ontvangen. 

Het is mogelijk om via de belastingdienst een tegemoetkoming in de ziektekosten te ontvangen. Deze zogenaamde zorgtoeslag is inkomensafhankelijk. Op de website van de belastingdienst kun je berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag en zo ja, hoeveel je kunt ontvangen.  

Inboedelverzekering 

Met een inboedelverzekering verzeker je je inboedel tegen schade door brand, inbraak, diefstal en storm. Kostbare inboedel moet je gewoonlijk extra bijverzekeren. Verzekeraars delen de inboedelverzekering in onder de categorie brandverzekering.  

Bij de inboedelverzekering is het van belang dat je er op let dat je niet onderverzekerd bent. Vul daarom periodiek (eens per 1 tot 2 jaar) online een inboedelwaardemeter in. 

Controleer in de voorwaarden of de verzekeraar bij schade de nieuwwaarde van je huisraad uitkeert of de dagwaarde.  

Opstal- of Woonhuisverzekering 

Met een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd bij veel verzekeraars, verzeker je je woning tegen schade door brand, inbraak, diefstal en storm. Bij een opstalverzekering wordt dus het gebouw verzekerd. Dit gebeurt tegen nieuwbouwwaarde. Dat houdt in dat het huis in geval van brand opnieuw gebouwd kan worden als het verloren is gegaan. Vul bij het afsluiten van een opstalverzekering een herbouwwaardemeter in. Dit voorkomt dat je de woning onderverzekerd hebt.

Bekijk de polisvoorwaarden aandachtig. Schade aan bijvoorbeeld de fundering is niet altijd meeverzekerd. Ook glasschade zit meestal niet in de standaarddekking. Over het algemeen kan dit apart verzekerd worden.

Het is wettelijk niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Rust er echter een hypotheek op de woning dan is de kans groot dat in de hypotheekakte is vastgelegd dat de woning verzekerd dient te zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering 

Als je schade toebrengt aan bezittingen van anderen dan kun je aansprakelijk worden gesteld en moet je de schade vergoeden. Met de aansprakelijkheidsverzekering, in de volksmond vaak ten onrechte de WA-verzekering genoemd, verzeker je je gezin hiertegen. Als je kind bijvoorbeeld iets stuk maakt bij iemand anders in huis dan vergoedt de verzekering deze schade doorgaans. 

De aansprakelijkheidsverzekering is geen wettelijk verplichte verzekering, maar aangezien er grote financiële risico's mee gemoeid gaan, is het zeker verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Overige

Naast bovenstaande verzekeringen kan het in specifieke situaties ook handig of noodzakelijk zijn om andere verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een uitvaartverzekering, een rechtsbijstandsverzekering, inkomensverzekering, overlijdensrisicoverzekering, etcetera. 

Wil je uitgebreide uitleg over verzekeringen in jouw specifieke situatie dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met een onafhankelijk assurantie-adviseur. Ook online kun je veel informatie vinden over verzekeringen in het algemeen en er zijn websites waar je premies kunt vergelijken om tot de meest voordelige keuze te komen. Vergelijken loont!

Als je dit artikel over verzekeringen nuttig vindt, kun je huishoudplaza helpen door op de Google +1 button hieronder te druk.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 17-03-2011
Hits: 11346
Categorie: 
Administratieve rompslomp
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
verzekering, verzekeringen, assurantien, zorgverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, woonhuisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering