Volg ons via
 

Gazon onderhoud

Gazon onderhoud | alle feiten over een goede verzorging van je gazon. Voeding, maaien, verticuteren, sproeien en onkruid op een rij voor goed onderhoud van je gazon

Als je een gazon hebt dan weet je dat je deze goed moet onderhouden om het gras mooi te houden. Helaas worden er veel fabeltjes over het onderhoud van je grasmat verteld en is het dus nog knap lastig om het gras mooi groen en regelmatig te houden. Met onderstaande tips voor voeden, maaien, verticuteren en sproeien helpen we je op weg.

Voeding

Je gazon moet regelmatig worden voorzien van een goede voeding met voldoende stikstof. Gebruik een voeding met langzaamwerkende meststoffen. Deze voeding is 3 tot 4 maanden effectief. Strooi deze meststof bij voorkeur in maart of april en nog eens in augustus of september. Bij deze meststoffen zal je grasmat niet verbranden.

Als je gazon lichtgroen of geel kleurt en als je in het groeiseizoen minder dan 1 keer per week hoeft te maaien dan betekent dit dat je gazon dringend behoefte heeft aan voeding. Tijd om te bemesten dus!

Als je het gras goed bemest, stimuleer je de groei van het gras. Daardoor zal het gras voldoende weerstand en kracht krijgen om te concurreren met mos.

Maaien

Als het gras bijna dubbel zo hoog is als wanneer het net gemaaid is, dan is het tijd om de maaimachine voor de dag te halen. Normaliter zul je in het groeiseizoen twee keer per week het gras moeten maaien. Doe je het minder vaak dan wordt het gras te lang en wordt het moeilijker om het te maaien. Bovendien moet je in dat geval het gemaaide gras verwijderen, waardoor het waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Ook komt er minder licht onderin de grasmat bij lang gras. Daardoor wordt de mat hol en dun en mos krijgt te veel kans om te groeien. 

Door tijdig te maaien krijg je een mooie en gesloten grasmat. Maai het gras echter niet te kort, zeker niet als het in de schaduw ligt. Onkruid en mos krijgen dan veel minder kans. 

Verticuteren

Verticuteer minimaal één tot twee maal per jaar het gras. Als je verticuteert, haal je al het oude dode materiaal uit het gras. De grond wordt schoon, waardoor licht, lucht en water makkelijker doordringen en de wortels meer ruimte krijgen om te groeien.

Sproeien

Als je gazon net is aangelegd moet je vaak met kleinere hoeveelheden sproeien. Ook overdag als de zon fel schijnt, is het belangrijk om het gas goed te nat te houden!  

Na vier tot zes weken mag het water geven in droge tijden worden teruggeschroefd tot één keer per week. Je kunt dan grotere hoeveelheden sproeien. Doe dit bij voorkeur 's avonds laat als de zon onder is.

Onkruid bestrijden

Als je onkruid ziet verschijnen in het gras, haal dit dan direct weg door het uit te steken. Doe dit zo voorzichtig mogelijk om te voorkomen dat je het gazon beschadigd. De kale plek zal snel weer dichtgroeien als je het gras goed bemest hebt. Is de vrijgekomen kale plek groter dan ongeveer 7 bij 7 centimeter dan is het raadzaam om wat graszaad bij te zaaien. 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 09-05-2011
Hits: 10695
Categorie: 
Tuinieren, Het voorjaar
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
gazon onderhoud, gras onderhoud, gazon, voeding gras, maaien gras, verticuteren gras, sproeien gras, onkruid gras