Volg ons via
 

Papiervisjes

Papiervisjes | hoe papiervisjes of boekenvisjes eruit zien, waar ze leven en hoe je papiervisjes in huis kunt voorkomen en bestrijden.

Papiervisjes

Papiervisjes, of boekenvisjes zoals ze ook wel worden genoemd, zijn kleine, kruipende insecten die leven van papier. Ze brengen in huis schade toe aan boeken, behang, karton, schilderijen en andere (belangrijke) papieren. In dit artikel kun je alles lezen over deze venijnige beestjes. Je kunt hier vinden, hoe papiervisjes eruit zien, waar ze leven en hoe je papiervisjes kunt voorkomen en bestrijden. 

Uiterlijk papiervisje

Het papiervisje behoort tot de Hexapoda, dit zijn zespotige insecten. Het zijn kleine beestjes die maximaal 15 millimeter lang kunnen worden. Je kunt een papiervisje herkennen aan de drie draadachtige uitsteeksels aan de achterzijde en de twee voelsprieten aan de voorkant. Papiervisjes hebben kleine schubben met een zilverachtige glans. Als de beestjes lopen, maken ze bewegingen die lijken op die van een vis, vandaar ook de naam van het insect. 

Papiervisjes in huis

Papiervisjes houden van donkere, droge en warme plekken. De beste temperatuur voor een papiervisje ligt tussen de 32°C en de 38°C en ze gedijen het best bij een luchtvochtigheid van minder dan 55%. Ze zullen zich dus altijd verschuilen op de warmere plekken van het huis, waar weinig licht komt. Denk hierbij aan naden, kieren en zolders. Het papiervisje komt veel voor in ruimtes waar cv-ketels hangen en waar ongeïsoleerde verwarmingsbuizen doorheen lopen. De insecten leven van papier en je zult ze dan ook eerder tegenkomen op plaatsen waar veel papier en/of karton wordt bewaard. Papiervisjes eten echter ook lijmsoorten, dode insecten, koolhydraten, suiker en zetmeel. Het papiervisje legt ongeveer 200 eitjes per keer, waardoor er binnen no-time een echte plaag in je huis kan ontstaan. Afhankelijk van de warmte van de ruimte waarin de eitjes worden gelegd, komen ze binnen een periode van tussen de 4 weken en 6 maanden uit. 

Voorkomen papiervisjes

Om je huis onaantrekkelijk te maken voor papiervisjes kun je er het beste voor zorgen dat de temperatuur in huis overal onder de 22°C blijft. Daarnaast is het niet verstandig om papieren en karton te bewaren op donkere en/of warme plekken in huis. Verwarmingsbuizen kunnen het beste goed geïsoleerd worden, zodat ze niet te veel warmte afgeven in de ruimte waar ze doorheen lopen. Tot slot de laatste tip om papiervisjes te voorkomen: zorg dat er zo min mogelijk kiertjes en naden in het huis te vinden zijn. 

Papiervisjes bestrijden

Als er eenmaal papiervisjes in je huis gesignaleerd zijn, is het lastig om ze weer weg te krijgen. Dit komt vooral doordat de diertjes zich snel voortplanten. De enige manier om een papiervisjesplaag te bestrijden is door middel van chemische middelen. Het is niet aan te raden om zelf met dit soort middelen aan de slag te gaan, maar neem hiervoor een professioneel bestrijdingsbedrijf in de arm. Nog één laatste tip: breng ook je buren op de hoogte van de papiervisjes en de bestrijding ervan. Waarschijnlijk hebben je buren ook last van de beestjes en als er in hun huis niet bestreden wordt, zijn de papiervisjes zo weer bij je terug.  

Meer artikelen

Zilvervisjes bestrijden

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

1 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 09-05-2011
Hits: 13921
Categorie: 
Ongedierte bestrijden
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
papiervisjes, papiervisjes bestrijden, papiervisjes in huis, uiterlijk papiervisjes, papiervisjes voorkomen, boekenvisjes