Volg ons via
 

Feit en Fabel over de EHEC-bacterie

EHEC feiten en fabels | alles over de EHEC-bacterie, besmetting en het voorkomen van ziekte als gevolg van EHEC.

Feit en fabel over de EHEC-bacterie 

De EHEC-bacterie heeft inmiddels al aan 22 mensen het leven gekost en naar schatting zijn rond de 2.000 mensen sinds eind mei besmet met de colibacterie. De paniek slaat toe en nog steeds is niet bekend waar de bacterie vandaan komt. De beschuldigende vinger wees al naar komkommers, rauw vlees en nu ook naar kiemgroenten als taugé. In dit artikel wordt niet gegist naar de oorzaak van de EHEC-besmetting. Je kunt hier informatie vinden over de bacterie en over hoe je jezelf en je kinderen kunt beschermen tegen infectie.

Wat is EHEC? 

EHEC staat voor Enterohemorragische Escherichia Coli. Het is een darmbacterie die dikke darmontsteking met bloedingen kan veroorzaken (colitis). Naast bloederige diarree zijn de symptomen: braken, misselijkheid, koorts en buikkramp. Er kan ook een complicatie optreden waardoor de nieren ernstige problemen krijgen. EHEC is een nieuwe geëvolueerde variant van de vrijwel ongevaarlijke en veelvoorkomende E. coli- bacteriën die voorkomen in de darmen van dieren en mensen. Het is bekend dat er nog meer varianten op het E. colivirus bestaan, maar geen van deze mutaties eiste ooit zoveel slachtoffers binnen zo’n korte tijdspanne als de EHEC-bacterie. Bovendien zijn de slachtoffers van deze bacterie vooral volwassen vrouwen, terwijl andere E. coli’s vooral bij kinderen voorkwamen. De infectiehaard van de EHEC-bacterie ligt in Duitsland. Om precies te zijn in de omgeving van Hamburg. In deze Duitse regio zijn namelijk de meeste besmettingen geregistreerd en veel andere besmette mensen zijn onlangs in het gebied geweest. 

EHEC-besmetting 

De EHEC-bacterie die nu in omloop is, blijkt resistent te zijn tegen antibiotica. Dit duidt erop dat de bacterie is ontstaan in de vleesindustrie, waar dieren preventief antibiotica krijgen toegediend. Aannemelijk is daarom dat de bacterie is verspreid door de bemesting van groenten met geïnfecteerde mest, maar het kan ook veroorzaakt zijn door het eten van (bijna) rauw besmet vlees. Colibacteriën worden overgedragen via (rauw) voedsel en water, maar kunnen ook worden overgebracht van mens op mens. Omdat de EHEC-bacterie immuun is voor antibiotica kan er weinig gedaan worden tegen een besmetting. Bij behandeling met een antibioticum wordt het virus namelijk alleen maar sterker en tast het zelfs de nieren aan. Het belangrijkste ‘medicijn’ tijdens een EHEC-besmetting is veel drinken om uitdroging te voorkomen. Niet iedereen die een EHEC-besmetting krijgt, overlijdt ook daadwerkelijk aan de infectie. Sterker nog, de meeste volwassenen genezen al binnen zeven dagen van EHEC zonder enige behandeling. De EHEC-bacterie wordt pas echt gevaarlijk als de nieren worden aangetast. Deze complicatie wordt het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) genoemd. Volgens het Duitse Robert Koch Instituut (risico-inschatting) hebben kinderen, ouderen en mensen met een slechte weerstand meer kans om aan een EHEC-besmetting te overlijden. Een andere risicogroep wordt gevormd door degenen die de hygiëne niet zo nauw nemen. 

EHEC voorkomen 

Het is lastig te zeggen hoe een EHEC-infectie geweerd kan worden, aangezien niet bekend is wat de precieze besmettingsbron van de bacterie is. Maar we kunnen wel aannemen dat EHEC-besmetting voorkomen kan worden door strenge naleving van de hygiëneregels. Hygiëne is niet alleen aan te raden om de EHEC-bacterie tegen te gaan, maar ook ter voorkoming van alle andere E. coli’s en bacteriën. Het gaat hier dan niet alleen om hygiëne in en rondom het huis, maar ook om persoonlijke hygiëne. Zoals Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, op 2 juni in een radio-interview met de NOS aangaf, is het van groot belang dat iedereen zijn handen goed wast en dan vooral voor het eten en na het wc-bezoek. Ook het wassen en koken van groenten is volgens Coutinho van groot belang. Andere bekende voorzorgsmaatregelen zoals het goed doorbakken van vlees en het goed reinigen van snijplanken moeten ook in acht worden genomen.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 06-06-2011
Hits: 3472
Categorie: 
Voorkomen is beter dan …
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
EHEC, EHEC bacterie, HUS, resistente bacterie, E coli