Volg ons via
 

Muren en wanden grondig schoonmaken

Muren en wanden schoonmaken | grondig reinigen van een muur of wand doe je met deze huishoudtip.

Na verloop van tijd gaan muren en wanden verkleuren en komen er vlekken op. Op een gegeven moment zijn de wanden niet mooi meer. Er zijn dan twee keuzes. Of je saust alles over, of je grondig schoonmaken van de muren. 

Deze tip vertelt je precies hoe je de muren weer mooi en netjes krijgt.  

Voorbereiding 

Als je muren gaat afnemen, zorg dan dat je de juiste spullen hebt om de klus snel en moeiteloos te klaren. Leg alles klaar voordat je begint en schuif de meubels van de muur af, zodat het afnemen soepel verloopt. 

Zorg voor het volgende:  

 • 2 emmersNatuurspons (neem geen nylon spons of dweil want dan gaat het moeizaam en duurt twee keer zo lang. Een natuurspons heeft namelijk duizenden 'schrobvingertjes' waarmee het werk snel, goed en makkelijk gaat) 
 • Zuiveringszout en een zachte doek 
 • Vlakgummetje 
 • Afdekmateriaal (plastic, oude lakens) 
 • Ladder 
 • Ingrediënten voor een muurreiniger naar keuze (zie toelichting hieronder) 
 • 2 repen badstof of oude washandjes en 2 elastieken.  
Leg afdekmateriaal op de grond voor het stuk muur dat je gaat afnemen (dat bespaart tijd en rommel achteraf). Afdekmateriaal van textiel is beter dan plastic afdekmateriaal, omdat het water opneemt en niet glad wordt als het nat is. Het mag echter niet te nat worden, want dan verzadigt het en laat het alsnog vloeistof door.  

Doe, voordat je begint, een reep badstof of een oud washandje om je polsen met daaromheen een elastiek. Dit voorkomt dat er water in je mouwen loopt als je boven je hoofd werkt.  

Een muurreiniger kun je eenvoudig zelf maken. Hier volgen twee recepten die je kunt gebruiken als muurreiniger: 

 • 4 1/2 liter warm water
 • 1/2 kopje ammonia
 • 1/4 kopje witte azijn 
 • 1/4 kopje soda 

Of:

 • 4 1/2 liter warm water
 • 1 kopje ammonia 
 • 1 theelepel mild afwasmiddel.   
Voor heel goede resultaten neem je de muren met schoon water af nadat je een van deze muurreinigers hebt gebruikt. Als je dit niet doet dan moet je geregeld een emmertje schoon sop nemen, anders smeer je het eerder weggehaalde vuil op een andere plek weer op de muur.  

Grote vlekken en plekken verwijderen van de muren 

Voordat we beginnen met het echte schoonmaakwerk, maken we het ons makkelijk door eerst de grotere vlekken en plekken van de muur te verwijderen.  

Achtereenvolgens verwijderen we: vegen, vetkrijtvlekken, inkt-, markeerstift- en viltstiftvlekken.  

De vegen verwijderen we met behulp van een zacht gummetje. Gum de vegen gewoon weg. Dit werkt bij de meeste soorten vegen.  De hardnekkige vegen en vlekken verwijder je door wat zuiveringszout op een witte doek te doen en hiermee voorzichtig over de vlek te wrijven. Gewone tandpasta is ook een goed vlekkenmiddel, op een doekje of gewoon op je vingertop.  

Als je kinderen hebt, zitten er wellicht vetkrijtvlekken op de muur. Die krijgt je goed weg door er WD-40 op te spuiten en het vetkrijt met keukenpapier weg te vegen. Daarna afnemen met een zachte doek waarop een oplossing van heet water en wat afwasmiddel met draaiende bewegingen.  

Om inkt, markeer- of viltstiftvlekken te verwijderen, neemt je haarlak (hoe goedkoper, hoe beter), isopropylalcohol, of voor zeer hardnekkige vlekken gedenatureerde alcohol (te koop in een doehetzelf zaak). Let hierbij op dat je alleen de vlek bewerkt.  

Het schoonmaken van de muren 

Je hebt de muren van vlekken ontdaan, het afdekmateriaal ligt, je polsen zijn omwonden tegen het druppen en je hebt je muurreiniger klaarstaan. Maak nu je natuurspons nat met de muurreiniger. Begin onder aan de muur en werk naar boven. Doe het plafond als laatst. Drupwater vanaf het plafond is namelijk makkelijker van een schone muur te vegen. Bovendien geeft het geen vlekken op een schone muur (wel op een vuile).  

Als je aan een muur begonnen bent, moet je niet halverwege ophouden. Maak muur of plafond helemaal af voordat je pauzeert. Als je midden in een muur of plafond ophoudt, krijgt je namelijk een 'waterlijn' op de plaats waar je bent opgehouden.

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Afbeeldingen
 • schoonmaken iStock_000011827212XSmall.jpg
 • Desert.jpg
 • Hydrangeas.jpg
18 reactie(s)
Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.
Door: 
Datum: 05-10-2003
Hits: 256203
Categorie: 
Klussen, Het voorjaar
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Muren en wanden schoonmaken, muur schoonmaken, plafond schoonmaken, wand schoonmaken, muren reinigen, grote schoonmaak, wand reinigen