Volg ons via
 

Behangen

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Voordat je begint met behangen, moet de ondergrond van de muur goed zijn. Een ideale muur is de glad gestuukte muur. Helaas is het in de meeste gevallen zo dat het oude behang er nog op zit. Vroeger werd er gewoon over het oude behang heen geplakt. Tegenwoordig is dat absoluut niet meer aan te raden. Als je vinyl-behang op de muren hebt zitten en je plakt er nieuw behang overheen, dan heb je weer een speciale lijm nodig om erover heen te kunnen plakken. Hangt er papierbehang dan lost het nieuwe plaksel de oude laag op en krijg je hinderlijke bobbels onder je nieuwe behang. Verwijder dus altijd je oude behang. Dit kan op twee manieren worden gedaan:

  • met een stoomapparaat;
  • met een afweekmiddel.

Zorg ervoor dat je bij het behangplaksel kunt komen. Perforeer eerst de oude behanglaag. Dit doe je met een speciale perforator die kleine gaatjes in de toplaag maakt. Afweekmiddel met schoon leidingwater mengen en goed roeren. Ruim insmeren zodat het goed intrekt en trek het behang van de muur. Je kunt het behang er natuurlijk ook afstomen. De muur moet eerst glad zijn en alle gaten moeten worden opgevuld. Maak het behangplaksel klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Laat het 3 minuten staan en je kunt beginnen met plakken.

Ondertussen kun je de behangbanen klaar maken voor gebruik. Meet hoe lang je de banen moet maken en tel 10 centimeter extra op om op maat te snijden op de plint. Smeer de banen in met behangplaksel. Werk altijd vanuit het midden naar buiten. Als je je behangbanen hebt ingesmeerd, plak het dan niet meteen op de muren. Omdat je het behang insmeert met lijm, gaat het uitzetten. Laat het dan nog even 10 minuten intrekken. Laat je het niet 10 minuten intrekken, dan voltrekt het uitzettingsproces op je muren en ontstaan er hinderlijke bobbels onder je behang. Vouw de banen goed op elkaar, zodat het goed kan inwerken.

Voordat je de eerste baan gaat plakken, kun je beter eerst een paar lijnen op de muur tekenen, zodat je recht begint. Plak de behangbaan tegen het streepje aan en strijk het plat. Probeer zoveel mogelijk van boven naar beneden of diagonaal te strijken. Strijk nooit horizontaal, want dan heb je kans dat het behang uitrekt. Je hoeft nu de onderkant alleen nog maar op maat te snijden op de plint. Hier gebruik je een behangliniaal en een scherp mes voor. Wrijf de onderkant nog goed aan. De volgende baan plak je stotend tegen de andere baan aan. Nooit eroverheen. Deze handelingen herhaal je steeds. 

Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 20-10-2003
Hits: 8894
Categorie: 
Klussen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
Overig