Uitgaven Huishouden

Kasboek voor het huishouden in Excel | Voorbeeld bestand voor het bijhouden van al je huishoudelijke uitgaven.

Hoe kan je uitgaven van het huishouden bijhouden in een schema

kasboek-huishouden-excel
Met dit kasboek voorbeeld wordt het bijhouden van de huishoud uitgaven wat inzichtelijker

Kasboek huishouden bijhouden in Excel

Als je plotseling moet bezuinigen, is het handig als je weet waar je je geld nu eigenlijk aan besteedt. Maar ook als je niet moet bezuinigen, kan het toch heel nuttig zijn om inzicht in je bestedingen te hebben. 

Als je maandelijks een halfuurtje tijd besteedt aan het analyseren van je uitgaven dan heb je direct al veel inzicht en kun je eventueel bijsturen. Het bijhouden van je uitgaven kan heel eenvoudig in Excel. 

We hebben een bestandje gemaakt dat je als basis kunt gebruiken voor je uitgaven-administratie. Het excelbestand vind je onderaan dit artikel. 

Toelichting bij het kasboek voor huishouden bestand

Hieronder staat een 4-koloms- en 5-kolomsversie van het kasboekdocument. Kijk maar hoeveel kolommen voor verschillende kostensoorten je nodig hebt. Je kunt de kolommen natuurlijk ook andere namen geven, het is maar net welke kostensoorten je belangrijk vindt.

Het is alleen een document om je uitgaven bij te houden, niet om je inkomsten ook in te voeren om uiteindelijk een saldo te zien aan het eind van de maand. Het doel van dit overzicht is namelijk om een wat duidelijker beeld te hebben van waar het geld allemaal naar toe gaat.

De blauwe kolommen zijn om in te vullen, de witte kolommen ernaast zitten er alleen maar omdat ik bovenin het gele vakje wilde kunnen creëren waar de formule in staat die alles van die betreffende kolom zelf optelt. In die witte kolommen moet je dus niks invullen. Dus wijzig ook niks handmatig in de gele vlakjes want daarin staan de formules waar het document op draait. De bedragen in de gele vakjes passen zichzelf aan zodra je verderop in het document iets invult.

In de roze kolom komt verder ook niks te staan, alleen bovenaan het totaal voor die maand. Dus ook in de roze kolom niks invullen.

Wellicht ten overvloede het volgende. Onderaan het document zie je tabbladen met de maanden erop. Ik gebruik voor elke nieuwe maand een nieuw tabblad. Namen van tabbladen kun je wijzigen door er met je rechtermuisknop op te drukken en dan voor rename (of waarschijnlijk in de Nederlandse versie “hernoemen”) te kiezen. Nieuwe naam intikken, of alleen het jaartal wijzigen en op Enter drukken.

Op de eerste regels staan alvast wat bedragen om een eerste idee te geven.

Als je het document nu in elk geval als 2020 (of het jaar waar we inmiddels in zitten) en als blanco versie opslaat, dan hoef je het document aan het eind van het jaar niet helemaal leeg te maken om voor volgend jaar in te kunnen gaan vullen maar kun je gewoon die blanco versie oppikken (namen tabbladen wijzigen van ene naar andere jaartal) en opslaan als het nieuwe jaar.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Reageer hieronder. 

Oplossingen en tips voor uitgaven in het huishouden – kasboek


In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen om jouw huishoudelijke problemen te verhelpen. Heb je zelf een goede tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment

Documentation List