Volg ons via
 
 

Budgetteren

Budgetteren | Een mini-cursus begroten en budgetteren met een gezinsbudget voor beginners.

Ieder gezin heeft een bepaald budget te besteden voor diverse uitgaven. Het is belangrijk om je budget eens goed onder de loep te nemen om zodoende vast te stellen of je wellicht ergens op kunt besparen.

Bepaal allereerst het totaal van de vaste en variabele inkomsten.

Bepaal vervolgens de vaste en variabele uitgaven.

Het verschil tussen deze beide is je bestedingsruimte. Je kunt dit geld op een spaarrekening zetten voor later of je kunt nu kijken welke besteding je noodzakelijk vindt.

Maar een onderscheid tussen vaste en variabele uitgaven. Vaste uitgaven zijn:
- Huur/hypotheek
- Gas
- Electra
- Water
- Heffingen
- Kabelabonnement
- Verzekeringen (WA, brand, ziektekosten en begrafenisverzekering)

Variabele uitgaven bestaan enerzijds uit reserveringsuitgaven en anderzijds uit huishoudelijke uitgaven. Voorbeelden van reserveringsuitgaven zijn:
- Kleding, schoenen
- Inventaris
- Niet-vergoede ziektekosten
- Onderhoud huis en tuin
Voorbeelden van huishoudelijke uitgaven zijn:
- Zakgeld
- Voeding
- Persoonlijke verzorging
- Reiniging

Bovenstaande kosten zijn onvermijdelijk. Deze uitgaven gaan dus altijd voor op overige uitgaven. Daarnaast zijn er nauwelijks te vermijden uitgaven, zoals bijvoorbeeld kosten van woon-werkverkeer. Het restant zijn de vrije bestedingen. Deze hebben dus geen voorrang. Wil je bezuinigen dan ligt het het meest voor de hand om dit te doen op de vrije bestedingen.

Stel nu op basis van het bovenstaande een begroting op. Het voordeel van een begroting is dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Bovendien kun je zo beter zien op welke uitgaven je wilt besparen.

Heb je een begroting opgesteld, houd je er dan ook aan! Staat er een bedrag van 100 euro voor nieuwe schoenen, geef dan ook niet meer uit! Anders heeft het hele proces uiteraard geen enkel nut. Vindt er op een bepaalde post toch noodzakelijkerwijs een overschrijding plaats, bepaal dan op welke andere post je ditzelfde geld kunt besparen zodat je begroting weer sluitend is. Wacht hiermee niet te lang, anders loop je het risico te grote achterstanden op te lopen.

Ga je de begroting opstellen, begin dan eerst met het verzamelen van de bankafschriften van de laatste drie tot zes maanden. Maak een aantal rijtjes:
- Inkomsten
- Vaste lasten
- Reserveringsuitgaven
- Huishoudgeld
Noteer alle inkomsten en uitgaven die je tegenkomt op de bankafschriften onder de betreffende kopjes. Ben je klaar, totaliseer dan de rijtjes. Zet de totalen overzichtelijk naast elkaar. Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven is je bestedingsruimte.

Bekijk elk half jaar of je begroting nog correct is. Er kan immers in de loop van het jaar iets wijzigen in je uitgavenpatroon of in de inkomsten.

Succes met het budgetteren!

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
5 reactie(s)
Wilma (Gast)
Geplaatst op 23-06-2011 om 21:43

Een prima artikel met handenvol nuttige informatie, zeer waardevol voor deze tijd, al tijdje ben ik druk bezig met bezuinigen, bijhouden van een huishoudboekje (Link verwijderd door moderator vanwege mogelijk reclame-gehalte) en budgetteren. Ik merk wanneer ik bewust mijn aankopen vooruit plan, krijg meer centjes te besteden aan het einde van de maand! daarnaast let ik altijd goed op de aanbiedingen. Wanneer iets in de aanbieding is,(wat ik regelmatig gebruik) koop ik meteen stuk of 10 in! Daarmee bespaar ik tot 40%! van sommige uitgaven!

Monique (Gast)
Geplaatst op 12-05-2011 om 13:47

Ons loon komt op twee verschillende rekeningen. De vaste lasten gaan van mijn mans loon af en daar komen we verder niet aan. We eten en drinken, eventueel kleding enz. van mijn loon. Wat er over is per maand gaat naar een gezamelijke spaarrekening. Zo hou ik overzicht wat er per week uit gaat.

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 07-09-2004
Hits: 48967
Categorie: 
Geldzaken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
budgetteren, begroten, gezinsbudget, cursus, uitgaven, overzicht, administratie