Volg ons via
 
 

Ontkalken, milieuvriendelijk

In deze tip leer je hoe je kunt ontkalken op de meest milieuvriendelijke wijze.

Een van de minst milieubelastende en ook voor de gezondheid het minst slechte middel om aangekoekte kalk te verwijderen is citroenzuur. Citroenzuur wordt meestal verhandeld in kristalvorm. Je maakt hiervan een oplossing - zeg 70 procent - en die laat je gedurende een halve dag lekker heet in een waterkoker staan (iedere keer weer even laten koken). Deze oplossing kun je meerdere keren gebruiken totdat de oplossing geen kalk meer oplost. Citroenzuur heeft als voordeel dat het goed de kalk oplost (beter en sneller dan bijvoorbeeld azijn) en dat er minimaal damp van afkomt. Niettemin is het aan te bevelen ook de waterkoker - of het apparaat dat moet worden ontkalkt - tijdens het koken van het citroenzuur buiten te laten staan. Ook kun je met warm citroenzuur goed glaswerk weer helder krijgen. Citroenzuur kun je kopen bij een goede drogist. Het hoeft vanzelfsprekend geen 100% chemisch zuivere citroenzuur te zijn want dan betaal je veel te veel. Ook is het gezien de prijs driewerf zonde om van die knijpflesjes citroensap te gebruiken.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
4 reactie(s)
Caroline Dol (Gast)
Geplaatst op 13-01-2013 om 10:28

Laatst heb ik de wasbak kraan en de douche en bad kraan ontkalkt met schoonmaak azijn ik heb er eerst velletjes wc-papier over de kranen gelegd en toen scheutjes van schoonmaak azijn overgegoten en toen ongeveer een half uur laten intrekken en daarna met schoon water afgespoeld en toen was er geen kalk meer te zien een perfect middel uit grootmoeders tijd

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 25-11-2004
Hits: 24483
Categorie: 
Schoonmaken & poetsen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
ontkalken, milieu, milieubewust, milieuvriendelijk, citroenzuur, citroensap