Volg ons via
 

Blancheren

Blancheren | Beschrijving over de noodzaak en werkwijze van blancheren van groente, vlees en gevogelte

Blancheren in het kort

Blancheren is het met koud water opzetten, aan de kook brengen en eventueel afschuimen van groente-, vlees-, benen-, gevogeltebouillon.

Ter voorbereiding van het invriezen van groenten: het gedurende 3 à 5 minuten in kokend water brengen van groenten en deze vervolgens snel afkoelen in (stromend) koud water.
Met dank aan Ninja

Blancheren uitgebreide beschrijving

Wat is blancheren?

Blancheren is het snel onderdompelen van ingrediënten in kokend water. Hierdoor blijven kleur-, smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard en blijft het ingrediënt mooi stevig. 

Om groenten als bijvoorbeeld tomaten van hun velletje te ontdoen worden ze na inkruisen kort geblancheerd. Blancheren wordt ook toegepast bij invriezen van groenten om enzymen die bederf veroorzaken, te doden. 

Blancheren is een voorbereidingstechniek. Produkten worden om verschillende redenen geblancheerd:

  1. Het snel garen van een product
  2. Het reinigen van een product (ook sterke smaak verwijderen)
  3. Het steviger maken van een product

Snel garen

Dit vindt veelal plaats bij groente. Blancheren is hier het snel garen in ruim kokend water. Tijdens het blancheren wordt er geen deksel op de pan gedaan. Na het blancheren worden de producten veelal snel koud gespoeld.

Het reinigen of verwijderen sterke smaak

Dit vindt veelal plaats bij vlees en gevogelte. Het produkt wordt opgezet met koud water, de warmtebron wordt opengezet zodat de temperatuur stijgt. De ongerechtigheden kunnen uit het product trekken. Na het blancheren wordt het vocht weggegoten en wordt het product met koud water gespoeld om de gestolde eiwit-resten en andere ongerechtigheden te verwijderen. 

Steviger maken

Blancheren wordt ook als (voor)bereidingstechniek gebruikt voor het steviger maken van een product. Het product, bijvoorbeeld zwezerik ondergaat na het blancheren nog een bereidingstechniek, bijvoorbeeld bakken in de pan. Je hebt voor het blancheren geen speciale pan nodig. Een ruime pan en de hulp van een schuimspaan of draadmandje om de groenten mee uit het kokende water te nemen zijn voldoende. Spoel de geblancheerde groente altijd direct af onder koud stromend water om het garingsproces te stoppen. 

Blancheren heeft tot gevolg dat het vel van tomaten los gaat zitten, zodat ze gemakkelijker te pellen zijn. Het wordt ook gedaan om de schil van amandelen los te krijgen en om jonge malse groenten vóór te koken. Er moet kokend water over de ingrediënten worden gegoten en dit water moet óf gelijk weer worden afgegoten of pas na ongeveer twee minuten.
Met dank aan Marion


Je vraag niet beantwoord?

Stel je vraag dan op onze vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!

Toon meer reacties...
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Volg HuishoudPlaza via Facebook of onze nieuwsbrief. Klik hier om je aan te melden.

Interessante artikelen

Door: 
Datum: 27-03-2005
Hits: 42363
Categorie: 
Kooktechnieken, Koken voor beginners
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
 Reageer

Tags:
blancheren, groente blancheren, gevogelte blancheren