Volg ons via
 
 

Katten uit je tuin houden

Katten uit je tuin houden | tips voor als je overlast hebt van katten van buren in je tuin.

Katten uit je tuin houden valt nog niet mee. De meeste mensen vinden katten leuke en lieve dieren. Dit wordt anders als katten van buren jouw tuin hebben verkozen tot hun kattentoilet. Hieronder volgt een aantal tips die de katten uit je tuin houden en, niet geheel onbelangrijk, de gezondheid van de betreffende katten niet schaden.

  • Voorkom los zand in je tuin. Hoewel het natuurlijk niet zo netjes is om andermans tuin uit te kiezen voor de behoefte, zijn katten in principe nette dieren. Katten willen hun uitwerpselen altijd begraven en zoeken dus een plek met los zand waar ze een kuiltje kunnen graven voor hun behoefte. Als deze plekken er niet zijn zullen ze hun heil verder zoeken
  • Gooi koffiedik over de plek waar de katten hun behoefte doen. Daar hebben een grote hekel aan en ze gaan ze gelijk weg. Gooi je koffiedik gewoon elke dag in de tuin. Is bovendien hartstikke goed voor de planten (helja);
  • Azijn. Waar dit middel al niet goed voor is. Gooi een flinke hoeveelheid azijn op de plaatsen waar de kat de behoefte doet. Katten hebben namelijk een hekel aan de geur van azijn;
  • Peper is ook een kattenverjager. Strooi de peper op plaats die ze uitgezocht hebben om te ontlasten en de katten zullen verkassen;
  • Vraag de eigenaar om de katten in de eigen tuin te houden. Dit is een lastig punt, aangezien sommige mensen hier wel voor open staan en andere niet. De eigenaar dient in dit geval zijn tuin zodanig af te schermen dat de kat er niet meer uit kan. Maak zelf een inschatting over de haalbaarheid. Feit is natuurlijk wel dat als de katten niet buiten komen je er ook geen last van hebt.
  • Scherm je eigen tuin af. Zorg ervoor dat katten niet meer in je tuin kunnen komen door bijvoorbeeld een doorlopende schutting met begroeiing aan de bovenkant.

Met deze tips heb je aardig wat manieren om de katten uit je tuin te houden. Succes! Indien iemand nog diervriendelijke(!) aanvullingen heeft op deze tip dan kun je die via het reactie-boxje plaatsen.

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
39 reactie(s)
Miemy (Gast)
Geplaatst op 11-06-2016 om 22:46

Ik zaag in de zomer mijn bamboes. De stokken knip ik dan in stukjes van ongeveer 20 cm. 

Met de punt naar boven in de grond steken op plekken waar katten niet welkom zijn. (Bijvoorbeeld zaaibedden of bloemborders) 
Ik moet zeggen: Het werkt nog steeds prima.

Ook volièregaas in stroken van 20 á 30 cm knippen en langs de bovenkant van de schutting vastzetten. Let er wel op dat het verticale draadstaal intact blijft aan de bovenzijde van de strook gaas. Dit werkt "uitstekend"!

Christa (Gast)
Geplaatst op 08-12-2015 om 18:57

Kattenbelasting helpt niet tegen het poepen en plassen in andermans tuin, net als hondenbelasting niet helpt tegen poep op de stoep. Als de baasjes het niet opruimen doe je er niks aan...helaas.

Ik heb zelf ook 2 katten die alleen binnen op de bak gaan. De buurkatten doen hier hun behoefte...ik ben hier uiteraard niet blij mee dus vandaar op zoek naar een oplossing.
En als ik weet dat er katten in mijn tuin poepen, let ik gewoon wat beter op als ik in de tuin werk, ik weet ook wel dat dat niet de oplossing is maar ook ik ben er van overtuigd dat het iets natuurlijks is. 

A3 (Gast)
Geplaatst op 19-11-2015 om 10:53

Wat dacht je van katten belasting invoeren

Eyanosa (Gast)
Geplaatst op 13-01-2015 om 15:48

koffiedik azijn en peper helpen allemaal niet hoor.
ik heb 8 katten,die olie ken ik niet.
maar mijn buurvrouw heeft een alarm die afgaat met een bepaalde frequentie die voor katten niet fijn zijn,en sinds dien heeft ze geen last meer van mij katten in haar tuin ;)

Teun Willems (Gast)
Geplaatst op 15-08-2014 om 14:11

ik gebruik zelf ook hertshoornolie voor het weren van vervelende dieren, zoals katten die vaak gaan graven in mijn tuin :(. Ik koop zelf onverdunde hertshoornolie hier: reclamelink verwijderd door moderator). Dit is in mijn beleving goedkoper dan verdunde sprays.

geminima (Gast)
Geplaatst op 12-08-2014 om 11:03

Ik heb zelf 3 katten en ik heb mijn tuin afgeschermd, zodat mijn buren er geen last van hebben.
katten drinken gelukkig echt geen azijn. je kan knoflook strooien en of  peper. ik heb gedeeltes van mijn tuin afgeschermd waar de katten niet mogen komen. 
meestal is de kat niet het probleem maar de eigenaar, mijn buren komen me waarschuwen als ze denken dat een van mijn katten toch ontsnapt is, love my cats

Nathalie (Gast)
Geplaatst op 17-07-2014 om 16:27

hallo ik heb een vraag wij hebben achter het huis en serre staan met golf platen waar heel veel katten over heen lopen en zelf achter ons huis op de grond. 

ik wil hier graag vanaf want wil een zwembad in me tuin plaatsen. en zo apparaat die erg piept en een hoge toon afgeeft vind ik heel erg vervelend voor mijn eigen gehoor. iemand tips hoe je het ook op kan lossen op een vriendelijke manier?
het zijn niet alleen de katten van onze buren maar ook van anderen.

Yvonne (Gast)
Geplaatst op 16-06-2014 om 11:07

@ Hans, gast

Wat fijn dat jij je hebt gemeld met je vraag over katten versus vogels. Wij hebben hetzelfde dilemma, hoewel onze vogelvoederplaats op het balkon is.Een nieuwe kat in de buurt levert nu gevaar op en hij werkt nog aantstekelijk op de anderen ook. Heb jij - of wie dan ook - een goede oplossing dan houden wij ons aanbevolen en ik zal me hier zeker melden wanneer wij er een gevonden hebben..

janet (Gast)
Geplaatst op 03-05-2014 om 12:13

Cacaodoppen vinden mijn eigen katten geen probleem. Wel houd ik de katten in mijn eigen  tuin dmv hoog gaas. Het laatste stukje van het gaas is naar binnen gegebogen. Bij mijn katten werkt het prima!

rozentakjes (Gast)
Geplaatst op 08-04-2014 om 22:14

Mijn moeder gebruikt als rozenliefhebster al jaren de takken die ze snoeit.

kris kras over het bankje wat ze in de tuin heeft staan. Als ze er zelf wil zitten haalt ze de takken even weg.

Geen last van katten haren.

Ook op de stukken zwarte grond werkt het goed.

Weet alleen niet of/hoe jullie aan 'snoei'takken van rozen kunnen komen.....

Succes!

Kees (Gast)
Geplaatst op 30-03-2014 om 20:44

Mijn kat vangt regelmatig muizen; mijn buren hadden soms last van muizen in hun huis, maar dat is afgelopen ;-)


Dus......er zijn zeker ook voordelen aan buren met katten...!

Emmie
Geplaatst op 27-03-2014 om 20:28

Graag zou ik een werkende tip willen hebben hoe ik mijn katten in de tuin kan houden. Meestal lukt het aardig om ze binnen te houden maar in de zomer wil ik ook wel eens het huis luchten en de tuin in en dan is het veel moeilijker om ze binnen te houden.

We hebben van alles geprobeerd maar niets werkt....
Hoge schuttingen (met gladde ronde halve begon erop) met begroeiing, geen tafel oid in buurt om op te springen, allerlei luchtjes, halsband met sensor (op hoogste niveau gezet).
Nog tips?
Eerlijk is eerlijk, mijn buren zijn geen kattenliefhebbers maar hebben zelf ook (andere) beesten waar wij ook overlast van hebben, maar ik wil graag dat ze binnen blijven en dat we helemaal geen problemen zullen krijgen.

Peppy (Gast)
Geplaatst op 27-03-2014 om 16:54

Bij Welkoop/Boerenbond, zijn halsbanden te koop met een sensor. Deze correspondeert met een draad die de sensor activeert. Door de draad rondom de buiten grens van de eigen tuin te plaatsen komt de kat de tuin van z'n baasje niet meer uit. En eerst piept, daarna een lichte stroomstoot geeft aan het dier. Als de kat of hond, daar werkt het ook voor een paar keer de piep hoort met daarop de tik, leren ze heel snel te reageren op de piep en blijven uit de buurt van de buitengrens van de tuin. Werkt perfect.

Dus katten eigenaren neem je verantwoording.
<div><br/>
</div>

Dijk (Gast)
Geplaatst op 29-06-2013 om 15:28

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/238345


Kattenverjager is onschadelijk zo wordt gezegd, maar is dat wel zo? Beluister bovenstaande uitzending. Meisje van twee heeft zelfs haar oren tot bloedens toe open gekrabd nadat zij dit geluid hoorde. Zij vond het lampje zo interessant wat voor in de tuin stond.

teletubbie (Gast)
Geplaatst op 03-05-2013 om 13:36

Wat is een kat alarm Annalies ?

Annelies (Gast)
Geplaatst op 08-03-2013 om 12:20

Na velejaren ergernis , hebben we 2 jaar geleden een kat alarm gekocht. Werkt perfect. Nooit meer een kat gezien!!!

eragon (Gast)
Geplaatst op 21-05-2012 om 22:14

ik heb een scooter en geen schuur. de scooter 

staat bij mij achter in een gesloten brandgang. 
over de scooter heb ik een beschermhoes. 
de katten van de buurt vinden het fijn om op 
de hoes te gaan urineren het schijnt
een prima plaats te wezen om hun
territorium af te bakenen. 
ik heb er al stenen op gelegd zo dat ze er niet
meer onder kunnen komen. 

heeft iemand nog tips om er voor 
te zorgen dat ze bij mijn scooter wegblijven ? 
planten poten gaat moeilijk op een hoes :P 

Gizmo (Gast)
Geplaatst op 19-04-2012 om 08:33

We hebben zelf een binnenkat die wel

Eens buiten komt in de zomer, onder toezicht uiteraard en in onze tuin. Wij hebben een afgesloten tuin en tot voor kort weinig overlast van katten gehad. Afgelopen januari is onze schutting omgewaaid en de afgelopen is onze tuin veranderd in een walhalla voor katten uit de buurt. Wat echt goed helpt is de plantenspuit paraat houden of een emmertje water paraat hebben staan.Daar blijven ze echt wel voor weg. Even consequent blijven en dan laten ze het wel
Uit hun hoofd om je tuin te betreden. Volgende week hebben we weer een schutting staan en dan zal onze tuin weer veilig voor alle vogels zijn. Want een schutting werkt toch wel erg goed.

Milarepa7
Geplaatst op 01-04-2012 om 13:27

@ An (gast).

Ik ben het met je eens. Helpt het misschien om een beetje natuurazijn te schenken op bepaalde plaatsen in je tuin waar andermans kat vaak zijn behoefte doet?

idee-man (Gast)
Geplaatst op 27-03-2012 om 10:03

Vang de betreffende kat en breng hem/haar naar het dierenasiel.
de eigenaar kan zijn/haar kat daar ophalen tegen een bepaald bedrag.
Raak de eigenaren waar het werkt (euro's). Zo steunen ze als echte dieren liefhebbers een goed doel en gaan ze er uiteindelijk vanzelf (het is tenslotte hun huisdier) voor zorgen dat katlief vooral weg blijft bij andere bezorgde 'dierenvrienden'.      

Patty (Gast)
Geplaatst op 05-03-2012 om 12:14

Cacaodoppen buiten helpen niet afdoende. Als ze er net liggen nog wel, maar na een paar regenbuitjes worden ze zacht en dan vinden katten het heerlijk. Superirritant dat je als niet-kattenhouder de rotzooi en stank van andersmans katten hebt. Belasting helpt niet tegen poepende katten. Heb nu een dikke laag, grote kiezels in mijn border gestort. Ipv in de koude grond zal ik maar wat bloemen in potten op de kiezels zetten. Jammer, maar hopelijk lopen ze het strookje grond nu voorbij.

Sylvia1970
Geplaatst op 31-10-2011 om 16:59

@miriam. Niet bij mij in ieder geval. Mijn katten wilden er wel eens hun behoefte in doen en na wat gezoek op internet kwam ik de cacaodoppen tegen. En bij mij werkt het! Ze blijven uit de bloembakken. Maar dit telt dus voor binnen. Buiten heb ik een balkon en de buurkatten doen hun behoeftes gelukkig niet op mijn balkon. Maar wat binnen werkt, zou ook voor buiten moeten werken lijkt me.
Nog een tip die ik zag op internet: Een simpele en vaak effectieve oplossing is om gewoon grofmazig gaas op de grond te leggen en met een paar pennen in de grond vast te zetten (al dan niet aan het oog onttrokken met een dun laagje aarde). Katten laten het wel uit hun hoofd om daar in te gaan zitten krabben, want dat doet pijn aan hun nagels

an (Gast)
Geplaatst op 30-10-2011 om 08:21

Ik heb al deze tips getest. Katten trekken zich niets aan van peper, cacao, koffiedik enzovoort. En katteneigenaren aanspreken helpt echt niet. Je krijgt reacties als: dat doet mijn kat niet, en: dat is de natuur.
Ik vindhet ook vrij zuur dat ik op kosten gejaagd word als ik mijn tuin als een fort afscherm en dat mensen met een kat nog te krenterig zijn om een kattenbak aan te schaffen. katten laten schrikken werkt ook niet, de volgende dag zitten ze gewoon weer tussen je planten te poepen.

Miriam
Geplaatst op 26-10-2011 om 18:01

@Silvia, kunnen de katten daar dan niet van eten? Cacao is toch gevaarlijk voor honden en katten?

Sylvia1970
Geplaatst op 26-10-2011 om 14:50

Misschien heeft iemand al deze tip gegeven, maar ik waag het er op:

Cacaodoppen! (verkrijgbaar bij de tuincentra's)

Ik heb deze binnen in de bloembakken gedaan en de katten gaan er niet meer in. In het begin ruikt het best sterk, maar dat trekt weg. Ik ga er van uit dat dit dus buiten in de tuin ook moet helpen. Het is ook nog eens decoratief. En héél belangrijk, een natuurproduct en diervriendelijk.

Rony (Gast)
Geplaatst op 15-09-2011 om 11:06

Hebben ook veel last van zwerfkatten.

zijn er mensen die ervering hebben met kattenschrikdraad

ien (Gast)
Geplaatst op 04-09-2011 om 10:59

we hebben veel last van de 2 katten van de buren,, nu hadden we een reigersproeier bij de vijver staan, maar hebben daar een net overheen,, dus de sproeier stat nu achte in de tuin,, daar waar dek atten over de schut komen.
heb ze nog niet weer hier gezien, wel over het dakje, daar moeten we nog een oplossing voor vinden

Mvdw (Gast)
Geplaatst op 19-08-2011 om 14:29

Ik als kattenliefhebster, heb altijd een kat gehad en heb nu weer een kitten, omdat de kat is overleden. Ik snap heel goed dat de buurt er een hoop overlast aan ondervind en daarom houdt ik o.a. mijn kat ook binnen. Ik zou persoonlijk echt niet willen dat mijn kat bij een ander in de tuin zijn behoefte doet. De kat is mijn keuze en verantwoordelijkheid en niet die van de buurt!!! Persoonlijk wil ik een zo'n aanhankelijk mogelijke kat en dus wil ik m zoveel mogelijk binnen bij me hebben. Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom veel mensen hun kat hele dagen (en soms zelfs nachten) buiten laten. Die katten komen dan ook meestal alleen maar binnen om te eten en misschien wat te drinken. Dat is niet mijn wijze van het houden van een kat. Mijn kitten mag best buiten (nu nog niet, want hij is nog wat te jong), maar als we met onze tuin klaar zijn, wil ik een lijn gaan spannen van het begin van de tuin naar het einde van de tuin, zodat hij wel (onder ons toezicht wel te verstaan, dus als wij zelf ook buiten zitten) aan een riempje naar buiten kan. Er bestaat ook nog altijd zoiets als een kattenren, dus ik vind dat ook nog altijd een goede optie, als je toch je kat zo nu en dan naar buiten wil doen zonder verder toezicht.

sas (Gast)
Geplaatst op 12-06-2011 om 14:12

wat ik als idee kan geven hier in is, schelpen halen bij de zee die stuk slaan en rond om je tuin strook langer maken als  dat een kat kan springen ze lopen daar echt niet overheen hoor.

en kom niet met smoesje zielig, ze zetten er een pootje op en denken oei en gaan echt niet verder.

sucses

sas

morgan (Gast)
Geplaatst op 07-06-2011 om 20:58

Gebruik nooit chloor met het schoonmaken.Katten vinden dit namelijk erg lekker..En komen dan er juist graag poepen en plassen.Katten plas maak je schoon met groene biotex.Dat spul breekt de eiwitten voorkomend in urine van elk dier af. En ze vinden het goor.
Ik heb zelf vier katten en wil zeker rekening houden met mijn buurtjes. Koffieprut werkt.. als ze er door heen gelopen hebben en moeten daarna hun poten wassen vinden ze dat erg goor.
Verder houd ik als eigenaar de kattenbak schoon.ik zie dat mn katten binnen komen om te plassen of poepen.
Ik zag mijn katten geheel onverwachts op de vlucht slaan voor de muggen stekker die je koopt bij xenos.
De beste methode om een kat uit je tuin tehouden is zelf een kat nemen. Eeen hele grote..haha

S-je
Geplaatst op 06-06-2011 om 13:49

Katten uit de tuin houden is, gezien het aantal reacties dat dit artikel telde, een onderwerp wat voor nogal wat mensen bezighoudt.

Om dit artikel en de tips die gegeven worden overzichtelijk te houden heb ik alle discussie-reacties verwijderd en alleen reacties laten staan waar zinvolle tips/ervaringen in staan.

Gelieve voor discussies over het uit de tuin houden van andermans katten, uit te wijken naar het forumtopic wat over dit onderwerp bestaat.

Dierenliefhebber (Gast)
Geplaatst op 19-04-2011 om 15:26

nou een doorlopende schutting met begroeiing er boven op helpt ook niet. de katten van de buren klimmen er gewoon tussendoor. heb verschillende planten geprobeerd waar ze een hekel aan zouden hebben, maar die worden uitgegraven.. geen zin dus.
heb azijn op de schutting gesmeerd en koffiedik door m'n hele tuin, maar niks helpt.
zelf heb ik een hondje die de katten af en toe wel wegjaagt, maar ze zijn niet erg meer onder de indruk van hem..
ik heb nog wel even een goeie tip voor mensen zonder andere huisdieren, namelijk cacaodoppen. gewoon bij tuincentra verkrijgbaar. katten houden namelijk niet van de geur en doppen zijn scherp om op te lopen.
gebruik dit alleen niet als u een hond of konijn heeft!! resten cacao zijn namelijk erg gevaarlijk voor ze! een middelkleine hond kan al dodelijk vergiftig worden door 10 gram cacao!! wees er dus voorzichtig mee, maar tegen ongewenste katten in de tuin werkt het fantastisch!!
als iemand nog tips voor mij heeft, lees ik het graag!
en een kattenbelasting is helemaal geen gek idee. voor honden moet het tenslotte ook, dus waarom voor een kat niet. zij poepen en plassen toch ook overal en bij andere mensen in de tuin, iets wat een hond niet doet...

hogendoorn (Gast)
Geplaatst op 09-04-2011 om 12:16

Hertshoornolie helpt goed om katten weg te houden en plassen tegen je eigen poortdeur.

Ik heb zelf 3 poezen die niet buiten komen, onze tuin is afgeschermd met draad. Echter komen andere katten wel in onze tuin namelijk nachts! deze plassen tegen ramen en deuren aan en onze katten worden wild achter het raam. Nu heb ik even niet gesprankeld en de gehele tuin zowel voor als achter stinkt enorm de stank is niet te harden. Ik ga dus weer aan de hertshoornolie dit is een dure grap. Mensen moeten hun beesten in en op eigen erf houden!

Hans (Gast)
Geplaatst op 28-03-2011 om 08:54

Als ik ’s morgens vogelvoer om de voederplank op mijn balkon heb gestrooid, liggen er later soms wel drie katten op mijn balkon te wachten.
Ieder zijn hobby, maar door al die buurkatten heb ik steeds minder vogels op de voederplank en in mijn tuin.

Heeft iemand een idee hoe ik die katten van mijn balkon kan weren? Tot nu toe heeft het barricaderen van mijn balkon niet geholpen.

Alvast bedankt

martin (Gast)
Geplaatst op 12-02-2011 om 13:19

Volgens mij zijn die electronische kattenverjagers onzin. Ik heb er een vermogen aan uitgegeven. Ook de beste en meest geavanceerde. Zeker nadat ze eraan gewend zijn, lopen ze er ongestoord langs. Ook een plastic strip met punten erop op mijn schutting geplaatst. Ook dat vonden ze in het begin vervelend. Nu weten ze hoe ze erop moeten staan en heeft het ook geen effect. Koffiedik, peper, azijn..het werkt allemaal niet. Ik zie maar één oplossing en dat is dat de buren die beesten weg doen. Tenzij er andere radicale maatregelen, toegestane maatregelen mogelijk zijn. Ik hoor ze graag.

Lizzy (Gast)
Geplaatst op 30-01-2011 om 17:50

Ik heb een kattenbak in de tuin staan werkt perfect 

Ze doen niks meer in mijn tuin

Joanne (Gast)
Geplaatst op 13-01-2011 om 15:59

Ik heb een kattenverjager (red: zendt ultrasone tonen uit) en dat werkt geweldig!!

Edited by Miriam ivm reclame

Joke
Geplaatst op 04-01-2011 om 22:52

Nee hoor, katten drinken geen azijn. Maak je maar geen zorgen.

mariska (Gast)
Geplaatst op 04-01-2011 om 14:49

hallo, ik had een vraagje. Is het niet gevaarlijk, azijn voor de katten? Kan je dat gewoon er neerstrooien en dan blijven ze weg? Ze drinken het niet op toch? Liefs Mariska

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 08-01-2007
Hits: 222385
Categorie: 
Huisdieren, Dierendag
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
katten uit tuin houden, katten in de tuin, katten verjagen, overlast katten, katten van buren,
Gerelateerde artikelen
Er zijn geen items beschikbaar.