Volg ons via
 
 

Donzen jas wassen

Donzen jas wassen | Tips voor het wassen en drogen van jassen met donsvulling.

Jassen met donsvulling mogen nóóit chemisch gereinigd worden omdat het dons dan zijn veerkracht verliest! 

Wassen

Je kunt de jas gewoon in de wasmachine wassen op het wolwasprogramma, max. 40 graden en kort centrifugeren. Gebruik een speciaal donswasmiddel (o.a. verkrijgbaar bij een outdoorspecialist). Met normale wasmiddelen breek je het natuurlijke vet van het dons af. De jas moet voldoende ruimte hebben, dus apart wassen. Doe er een of meer tennisballen bij (die kloppen de donsvulling steeds los).

Drogen

Droog de jas daarna bij voorkeur in de wasdroger en doe er weer een of meer tennisballen bij om het dons tijdens het drogen goed los te kloppen. Kies een lang droogprogramma en een lage temperatuur. 

Jassen met donsvulling zijn meestal al verdeeld in vlakken. Extra vastrijgen is dan ook niet nodig.
Heb je geen droger, hang de jas dan buiten in de wind te drogen en liefst niet in de volle zon. Schud de jas regelmatig (1 à 2 keer per uur) flink uit, om de aan elkaar gekleefde donsveertjes goed los te maken. Te weinig schudden gaat ten koste van het isolerend vermogen.

Bron: Huishouden prikbord

Je vraag nog niet beantwoord?

Je vraag niet beantwoord? Stel je vraag dan op de HuishoudPlaza vraagbaak en laat onze bezoekers met je meedenken. Het is echt heel eenvoudig en inloggen is niet vereist!


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
31 reactie(s)
bogaerts (Gast)
Geplaatst op 15-03-2017 om 16:11

Hebben hier k-Swiss jumper jas zonder label 

Kan deze gewoon in wasmachine en moet er een zak rond 
Heeft nogal kleur  ,wat als verkleurd
Help gevraagd ,zit in de knoei
,nicole

,

Mokkie (Gast)
Geplaatst op 03-06-2016 om 19:06

Ik heb gaatje in me ugo para jumper door hond ze tand gemaakt wie kan mij tip geven om te herstellen. 

Daf (Gast)
Geplaatst op 29-04-2016 om 15:35

Ik had een vraagje heb me airforce jas gewassen. Nou staat er op dat hij niet in de droger mag. Kan ik het dan beter wel of niet doen want ben bang dat hij als ik hem buiten laat drogen niet mooi opdroogt.


Groetjes daf

Jovino (Gast)
Geplaatst op 27-01-2016 om 15:05

Hallo ik heb een groene bruine Parrajumper jas als er maar ook een klein spatje water op komt ontaan er vlekken in de jas hoe krijg Ik die het best eruitGr jovino

samantha (Gast)
Geplaatst op 24-10-2015 om 19:05

ik heb een vraag. ik heb me jas gewassen. een donzen jas. maar ik heb geen tennis ballen en was vergeten dat ik het dons was. kan ik hem dan nog hersttellen ? ik hoop het zo ben echt radeloos. ik hoop zo dat u voor mijn een oplossing heeft.

 

Kameelridder (Gast)
Geplaatst op 16-11-2014 om 19:48

Precies Ria! Geduld ;)

S-je
Geplaatst op 29-10-2014 om 11:54

Heb je de jas nog maar kortgeleden gekocht? Dan terug naar de winkel want dit is een garantie-kwestie.

lief (Gast)
Geplaatst op 28-10-2014 om 20:49

een miserie een donsjas met pluimkes, overal komen pluimkes door, de col hangt vol, is zwarte col, de manchetten van de mouwen, zelfs de zakken zitten van binnen vol, overal op de jas komen puntjes door van de pluimkes, is donsjas van ' esprit ' , ik vind dit niet normaal !!! Wie weet raad ....... alvast bedankt !!!

Ria (Gast)
Geplaatst op 09-05-2014 om 10:04

De jas moet echt lang in de droger. De donzen veertjes plakken aan elkaar en blijven heel lang nat. Mijn jas was echt helemaal plat en heeft daarna zeker 3x een uur in de droger gezeten met 3 tennisballen. Ik had echt niet verwacht dat het nog goed zou komen maar hij is nu weer als nieuw! Volhouden dus met die droger en tennisballen. Je kunt hem ook bij de stomerij brengen als hij plat blijft. Schijnt dat die in droger doen met ballen en dat daarna de jas ook opknapt.


Rita (Gast)
Geplaatst op 27-03-2014 om 10:50

Ja heb ook zo een donzen jas van BRAX waar al de veertjes uitkomen 100 den heb daarentegen een mantel in lichte dons van Marc Cain deze verliest geen enkel veertje!..

Wie weet raad?P

S-je
Geplaatst op 04-03-2014 om 21:33

Vandaag gekocht en de veertjes komen eruit? Da's een garantieverhaal, dus terug naar de winkel ermee en geld terugvragen!

Shanna (Gast)
Geplaatst op 04-03-2014 om 19:59

Help!!! Christine heeft deze vraag ook al gesteld, maar heb een donzen jas. Vandaag nieuw gekocht waar alle veertjes uitkomen. Wie heeft dit ook meegemaakt en wie heeft tips!! Weet niet of het over gaat, mijn hele autostoel en bank zit eronder. Anders breng ik de jas terug of heeft iemand tips!!
Mail me just_misz_s@hotmail.com


Groetjes Shanna

moeke (Gast)
Geplaatst op 16-02-2014 om 22:23

ik heb zelfs 2 dekbedden van dons in machine gewassen en dana droger gedaan met tennisballen zijn weer als nieuw en die waren al heel wat jaartjes oud!!!! ik schud ze wel elke dag op gr

S-je
Geplaatst op 14-02-2014 om 17:18

Als de jas pas kortgeleden gekocht is, terug naar de winkel. Dan is het namelijk een garantieverhaal.

Overigens, volgens mij verliezen spullen die gevuld zijn met dons (zoals ook dekbedden en kussen) altijd veertjes. Er prikt er altijd wel eentje door de stof heen.

Christine (Gast)
Geplaatst op 14-02-2014 om 16:35

Mijn zoon heeft een een donzen jas maar die verliest veertjes!! Wat kan ik hieraan doen? Heeft iemand van jullie een tip? Dank je

Jorick (Gast)
Geplaatst op 08-02-2014 om 12:51

Mijn donzen jas heb ik gewassen met Nikwax down wash gekocht bij perry sport. Toen de jas uit het wasmachine kwam was de jas helemaal plat paar keer goed opgeschud en toen de jas een stuk droger was met de mattenklopper opgeklopt de jas is weer als nieuw. 

Natalie Broers (Gast)
Geplaatst op 31-01-2014 om 20:42

Ik heb mijn dure ski-jas van The North Face samen gewassen met'n  skibroek.Mijn jas met geklit dons. Ben er niet goed van. In de  droogtrommel gedaan met 2, dan 3 tenn.ballen, 5 min. koud gedroogd. Nog niet geweldig. Dan stukje naad los gemaakt en met de föhn erin geblazen. Al beter, maar niet heel ok. Zou het mogen om de jas op lage (niet koud)temper. terug in de droogtr. te doen en wordt hij weer als nieuw? Wat kan ik nog eraan doen?

Wilma (Gast)
Geplaatst op 26-01-2014 om 00:03

Ik heb mijn jas met donsvulling naar de stomerij gebracht en nu is de vulling op een hoopje gaan zitten.

Zou de tennisballenmethode in de droger nog werken?

pieter (Gast)
Geplaatst op 29-12-2013 om 02:55

Als je jas zo plat als een dubbeltje is na 1 x in de droger ,gewoon nog 1 of 2 x met een paar tennisballen in de droger en hij is weer als nieuw ! Had het zelf ook en was bang dat het niet meer goedkwam. Maar na nog 2 x in de droger op een warme stand was hij weer net als uit de winkel !

Els (Gast)
Geplaatst op 11-12-2013 om 01:55

Ik heb een donzen parka van Woolrich die ik dus gewassen heb volgens de instructies, nu is ie alleen niet meer de zelfde jas, hij is minder warm en een stuk dunner dan voor het wassen/drogen... Is hier nog iets aan te doen? Kan ik het opnieuw proberen te wassen of raden jullie dat af? Graag een reactie, baal er echt van!

Rodrigo (Gast)
Geplaatst op 06-12-2013 om 18:52

hoi 


ik heb een Airforce jas maar ik heb hem aan gedaan op de scooter en nu stinkt die naar benzine/olie van de uitlaat wat kan ik doen om de geur weg te halen en zo als nieuw weer te behouden?

ik hoop dat iemand me kan helpen A.U.B.

Groetjes Rodrigo

S-je
Geplaatst op 24-02-2013 om 10:35

Als de kleur rood doorgelopen is op andere lichtgekleurde stukken van de jas, dan praten we over een garantieverhaal. Terug naar de winkel ermee en dan moet je je geld terugkrijgen of ze moeten voor een nieuwe jas zorgen.

Durien (Gast)
Geplaatst op 23-02-2013 om 20:44

Ik heb een ecru Moncler ski jack met rood en zwarte stukken van mijn zoon gewassen. De rode kleur is doorgelopen in het naast gelegen ecru gedeelte en het dons heeft zich als bolletjes gevormd. Ik heb de jas vervolgens weer nat gemaakt en in de droger gedaag met 4 tennisballen. Het is iets beter maar nog steeds niet lekker puffie. Wat moet ik doen?? Wie heeft er een goede tip? Ik ben er doodziek van

alvast bedankt,

groeten,

 

Durien

 

Elise (Gast)
Geplaatst op 21-02-2013 om 17:03

Renate,
Dat kan ja. Bij de drogist bijvoorbeeld het Kruidvat kan je een middel kopen wat je bij de was doet zodat de stof weer waterdicht word. Zelf doe ik dat ook!

groet,

Elise

Renate (Gast)
Geplaatst op 29-01-2013 om 19:33

Hoi,


Ik heb een Moncler jas van mijn zoon. Weet iemand of ik die kan wassen en daarna weer waterdicht ( met speciaal middel) kan maken?? 

gr. Renate

S-je
Geplaatst op 12-01-2013 om 09:47

Zit op de jas een bruin label? Of is de jas gewassen samen met een kledingstuk waar een bruin label op zit? Dan kan dat label namelijk afgegeven hebben.

Als de jas nog vrij nieuw is en de bruine vlekken zijn ontstaan door bijv. een bruin label op de jas, dan moet je terug naar de winkel want dan valt het onder de garantie en moet je geld terug kunnen krijgen.

kimberly (Gast)
Geplaatst op 11-01-2013 om 19:31

hey allemaal,

ik heb een guess jas met eendendons,na het wassen en drogen zijn er vbruine vlekken onstaan op men jas. iemand die weert hoe dat komt.

groetjes

Lara (Gast)
Geplaatst op 01-05-2012 om 16:30

Hallo,

Ook ik heb een knielange donsjas die ook zo plat als een dubbeltje uit de droger kwam.
Uiteindelijk heb ik 3 tennisballen in de wasdroger (de eerste keer maar één) en ik heb de jas zes (!!) keer in de wasdroger gedaan. Maar het resultaat mag er zijn. Hij is weer helemaal de donsjas zoals ik hem kocht.

Groeten, Lara

 

Wendy (Gast)
Geplaatst op 16-02-2012 om 14:10

Ik heb een donsjas van Moncler gewassen volgens de voorschriften.

De jas is perfect zuiver en staat terug mooi 'puffy'
Maar de kleuren zijn ietsje vaal geworden...
Kan ik de kleur terug levendig maken.
Hopelijk vind ik een oplossing, de jas kost 700euro en ik heb 
hem nog maar één winter aan.
Dankje
Wendy

linda (Gast)
Geplaatst op 06-02-2012 om 11:28

Jullie doen het allemaal goed, gewoon drogen in de droger en ik heb er zelf 3 tennisballen bij gedaan. Ook bij mij gingen de veertjes klontten. Dus heb hem op koud drogen gezet en nog een keer en nog een keer. Na 5 keer in de droger ziet mijn donzen jas er weer super uit.
PS. Als je alleen maar de jas wil wassen omdat er make up op de kraag zit, kan je het beste ariel vlekkenspray kopen, dit op een vochtig vaatdoekje spuiten en je veegt het er zo af.
Succes dames!

Lydia (Gast)
Geplaatst op 05-02-2012 om 08:29

Ik heb het zelfdeprobleem.

Eendonsjas van mijn dochter gewassen op 30 graden

met1 tennisbal, daarna in de droger gedaan metdiezelfde

tennisbal en hijkomt er uit als een vaatdoek, ik kan er niks meer mee

vind het eeuwig zonde van die dure jas, ik denk dat ik nooit meer een jas ga wassen durf het gewoon  niet meer.....

Heb al jullie tips opgevolgt maar het helpt dus niet, de donsveertjes zijn allemaal bij elkaar op hoopjes in de jas, zou ik hem nog een keer meoten wassen en drogen? of zijn er nog andere mogelijkheden?!?

Hopelijkkan iemand mij helpen...

Groetjes Lydia

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
De veiligheidscode wordt gebruikt om spam tegen te houden. Hiermee kunnen mensen worden onderscheiden van automatische spam scripts.
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Door: 
Datum: 04-01-2005
Hits: 198385
Categorie: 
Wassen en strijken, Winter
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer

Tags:
donzen jas wassen, tips, dons, donzen, donsjas, donzenjas, donsvulling, jas, veren, veertjes, reinigen, wassen, in de was, wasmachine, droger, wasdroger