Ongelukjes kind thuis

Kinderen moeten nog veel leren van de wereld en dat gaat soms wel eens mis met een ongeluk tot gevolg. In en rond het huis liggen veel gevaren op de loer waarmee je veelal rekening kunt houden, maar soms ook weinig aan kunt doen. Het ongeluk zit in een klein hoekje. Als er dan onverhoopt toch iets gebeurt, wat moet je dan doen? 

Wat moet je doen bij ongelukken met je kind in en om het huis?

schoonmaakmiddelen
Het keukenkastje met schoonmaakmiddelen is een gevaar voor kleine kinderen.

Voorkomen is beter dan genezen, zorg daarom dat je als ouder scherp bent op mogelijke gevaren.
Het is heel belangrijk dat je gevaarlijke dingen buiten het bereik van je kinderen houdt. Bewaar de schoonmaakspullen dus op een veilige, hoge of afgesloten plek en zorg dat er dopjes zitten op de scherpe punten van meubels en berg kleine (ronde) voorwerpen op om verstikking te voorkomen.

Toch gaat er -zelfs als je goed oplet- wel eens wat mis. Schoonmaakmiddelen en andere goedjes zijn hierbij een behoorlijk gevaar. Deze staan op plek 5 als het aankomt op ongelukken in en rond het huis (bron)

Wat moet je doen als je kind een middel heeft ingeslikt?

1) Als je kind iets heeft ingeslikt en je weet niet wat het is, laat het dan niet braken.
2) Blijf rustig
3) Bel zo snel mogelijk de huisarts

De onderstaande adviezen zijn gegeven door stichting consument en veiligheid / oranje kruis.

Schuimende schoonmaakmiddelen

  • Heeft je kind schuimende schoonmaakmiddelen ingeslikt zoals: allesreiniger / afwasmiddel / waspoeder / wasverzachter / zeep / shampoo? Laat je kind niet braken en geef een klontje boter of een lepel slagroom of koffiemelk.

Niet schuimende schoonmaakmiddelen

  • Heeft je kind niet-schuimende schoonmaakmiddelen ingeslikt zoals: bleekwater / schoonmaakazijn / ammonia / spiritus / toiletreiniger? Laat je kind niet braken. Geef het kind een glas water te drinken.

Middelen op petroleumbasis

  • Heeft je kind middelen op petroleumbasis ingeslikt zoals: (was-)benzine / terpentine / lampolie? Laat het niet braken en laat het niets eten of drinken.

Ontsmettingsmiddelen

  • Heeft je kind ontsmettingsmiddelen ingeslikt? Laat het kind niet braken en laat het een glas water drinken.

Parfums

  • Heeft je kind parfum, aftershave of toiletverstuiver ingeslikt? Laat het kind niet braken en laat het een glas limonade zonder prik drinken.

Geneesmiddelen / ongediertebestrijdingsmiddelen / tabak / giftige plant

  • Heeft je kind geneesmiddelen / ongediertebestrijdingsmiddelen / tabak of giftige plant ingeslikt? Laat het een glas water met 1 eetlepel zout drinken (om braken op te wekken), laat het kind braken en geef het Norit.

Hoe laat een kind braken? Neem de steel van een lepel, en leg deze achter op de tong en ga heen en weer met de steel.

Gevaarlijke stoffen op ogen en huid

Een ander risico is dat je kind gevaarlijke stoffen in de ogen of op de huid krijgt. Spoel ogen met lauw water uit en huid met lauw water af gedurende minimaal 30 minuten. Ga je naar de huisarts of het ziekenhuis met je kind, neem dan een restant, etiket of de verpakking van het product mee (desnoods wat braaksel)

Bron: stichting consument en veiligheid / oranje kruis. 

Meer oplossingen en EHBO tips

In onze reacties vind je vaak meer mogelijke oplossingen die hulp kunnen bieden. Heb je zelf een goede EHBO tip of ervaring? Deel deze dan zeker even met anderen op Huishoudplaza!

Leave a Comment