Volg ons via
 
Categorie: Vlekken
ingenami (Gast) ingenami (Gast)
  • 01-10-2016

Hoe krijg ik een vlek van Pattex secondenlijm uit een broek?

Ik heb Pattex secondenlijm op mijn broek gemorst.
De broek is van 70% katoen, 26% Polyamide en 4% Elasthaan.
Wie heeft ervaring met het verwijderen van dit soort vlekken?

Er zijn 2 antwoorden gegeven
2 antwoorden
Inge (Gast)
Geplaatst op 21-10-2016 om 19:24

Hallo Menno, als het nu niet lukt, weet ik het niet meer!

Hartelijk dank voor je werkelijk uitvoerige bericht. Ik probeer het eerst eens met aceton of nagellakremover (met aceton dus).  De vlek is niet groot, 3/4 cm bij 1/2 cm. 
Ik zal wel van de uitkomst berichten.

Vriendelijke groet,
Inge

MennoLente (Gast)
Geplaatst op 21-10-2016 om 10:23

Ik heb veel ervaring met secondelijm (cyanoacrylaat, CA-glue, superlijm, etc.). Er zijn drie mogelijkheden:


- Aceton: 
* Verkrijgbaar vaak als nagellakremover, bijv. Jumbo (staat op "met aceton", kleine hoeveelheid, kleine prijs, dus ideaal)
* Verkrijgbaar in alle schilderswinkels gewoon als aceton voor doorgaans 5 a 10 euro voor een halve liter (geen Eco-Aceton! dat is geen aceton maar isobutanol en dus een misleidende naam).
* Erg vluchtig en daarom erg koud. Zeker als je er buiten in de kou mee werkt kan dat even flink pijn doen als je op je handen knoeit, tot ijskristallen aan toe. Verder hartstikke veilig (qua veiligheid mee omgaan zoals je met spiritus zou doen: niet drinken, niet in je ogen), hooguit naderhand een beetje vaseline op je handen zodat ze niet uitdrogen.
* Extreem brandbaar. Let daarmee op!

- Methyl-Ethyl Keton (MEK):
* Alleen bij schilderswinkels, vaak niet ver in het schap naast de aceton.
* Minder vluchtig, dus meer tijd om de werken, makkelijker de lijm op te lossen.
* CA lijm lost er wel langzamer door op dan aceton.
* Giftig bij langdurige blootstelling, slecht voor het brein, ZEER goed ventileren (dus buiten), zelf denk ik dat als je zo'n fles op een paar jaar gebruikt het wel los zal lopen, maar als ik er buiten mee werk en het is windstil wordt ik al snel misselijk van de damp.

- Secondenlijm
* Ja, echt. Secondenlijm lost secondenlijm op. En inderdaad, dat is net zo'n slecht idee als dat het klinkt. Ik heb een keer moeten toepassen toen iemand zijn hand aan zijn wang had gelijmd en er geen aceton of MEK was. Resultaat: een hand en wang met NOG meer lijm, maar wel los van elkaar.

Hoe toe te passen:
Ik weet niet hoe groot de vlek is. Wat ik zou doen is watten aan de achterkant van de lijmvlek leggen, flink aandrukken, van dat stukje een "prop" maken (watten aan de binnenkant, lijm aan de buitenkant) en een elastiekje achter de prop, goed strak. Daarna lijmvlek naar beneden houden en aceton op de prop gieten. Eventueel in aceton dippen. Indien nodig even schrobben met een schone stevige poetslap (liefst lap die niet af kan geven). Goed uitwringen, elastiek eraf, watten eruit, kreukels glad duwen, aceton laten verdampen, mij bedanken dat ik met dit te lange verhaal je broek heb gered.

Let wel op:
- Aceton en MEK zijn oplosmiddelen. Knoei het niet op plastics zoals PC, PU, polystyreen, PVC, enz. Dus ook niet door je PVC afvoerbuisje. 
- Secondenlijm is sterk spul. Gebruik (van die gele welbekende) latex huishoudhandschoenen om verkleving van je vingers te voorkomen. Als er iets met secondenlijm gedaan wordt, blijf van je gezicht af. Geen hand voor je mond als je gaapt, nies naar de grond, niet in je neus peuteren, niet krabben bij jeuk.
- Secondenlijm droogt sneller bij warmte en bij water(damp), poetslappen met secondenlijm hebben bij mij al een paar keer vlam gevat.

Succes!

Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Soortgelijke vragen
Er zijn geen items beschikbaar.